Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

ID-sjefen avviser offisielle dødstall

Norske myndigheter tar feil når det uttales at mer enn tjue nordmenn er funnet døde i Thailand, ifølge Kripos.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PHUKET (Dagbladet): Både Kjell Magne Bondevik og Jan Petersen har i ulike sammenhenger oppgitt at det så langt er funnet over 20 døde nordmenn.

Politiinspektør Reidar Nilsen, som leder den 22 mann store identitetsgruppa, forstår ikke hvordan dette tallet på antall døde er kommet opp.

-  Det kan være pårørende som har sett venner og slektninger forsvinne i bølgene, eller det kan være at de faktisk har sett en person død. Men dette holder ikke som positiv identifikasjon etter de kravene som politiet stiller, sier Nilsen til Dagbladet.

Tror flere identifiseres

Kripos-etterforskeren mener det er for tidlig å snakke om antall omkomne, men han er svært optimistisk når det gjelder å fastslå identiteten til nordmenn som ligger døde på oppsamlingsplassene.

-  Det er et formidabelt arbeid som foregår der ute. ID-team fra 22 land har nærmest bygd opp en internasjonal organisasjon som gjennomfører arbeidet. Vi følger Interpols standard, det betyr i praksis at alle som blir funnet vil bli identifisert.

Politifolk, rettsmedisinere, leger og tannleger er nå i arbeid på tre likoppsamlingssteder. Her fjerner de to tenner og en knokkel fra alle døde. Fra beinstrukturen tar de DNA.

Det jobbes svært effektivt. Reidar Nilsen anslår at de hver dag sikrer seg prøver fra 500 døde. Det betyr at de kan være ferdige med dette feltarbeidet i løpet av sju- åtte dager.

Systematikk

På oppsamlingsstedene jobber også politifolk som merker seg andre ting som kan være med på å identifisere den døde. Det kan dreie seg om smykker, klokker, pass og andre personlige papirer. Når prøvene er tatt og observasjoner om den døde er notert, så merkes DNA-prøven og liket med samme nummer. Kroppene legges i en kjølecontainer der de kan hentes ut når det seinere foreligger sikker identifikasjon.

Kina meldte i går at de sender et moderne DNA-laboratorium til Phuket.

Her vil de sammenlikne materiale fra omkomne mot DNA fra pårørende rundt om i verden som har avgitt prøve. Dette er et mer tidkrevende arbeid, men Nilsen mener de vil komme langt i løpet av i løpet av noen uker. Hvor mange måneder det vil gå før alle har fått sikker identifikasjon er umulig å si. I dag kommer savnet-listene - se dagbladet.no.

SIKRER PRØVER: Politiinspektør Reidar Nilsen har god tro på at det er mulig å fastslå identiteten til nordmenn som ligger døde på oppsamlingsplassene.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media