Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Id-tyvenes «Bonnie og Clyde» arrestert

De var unge, forelskede og svindlet seg gjennom verden med stjålne penger, sier politiet. Se bildene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - De var unge, rike og forelska. Men jet-set-paret finansierte moroa med uvitende naboers kredittkort, oppsummerte politiet i går, da de redegjorde for arrestasjonene av studenten Jocelyn Kirsch (22), og den tidligere finansanalytikeren Edward K. Anderton (25). Det melder nyhetsbyrået Associated Press.

De to ble fredag siktet for identitetstyveri, svindel og nok andre forhold til å fylle en julehandel-liste. Men både Jocely og Edward er på frifot igjen etter at familiene har betalt kausjoner på over 100 000 kroner.

«Bonnie og Clyde»

Paret med kallenavnet «id-tyverienes Bonnie og Clyde» har holdt sammen de siste to årene. Og siden den gang har de reist verden rundt på andres regning, mener politiet. I helga ransaket de parets leilighet og fant flere bærbare datamaskiner og avansert printerutstyr for id-kort. Og ikke minst: parets digitale fotoalbum.

Det siste har politiet delt med omverdenen og bildene sirkulerer nå på nettet. De mener svindelopplegget, som i 2007 skal omfatte minst 550 000 kroner, betalte turer til Paris, London, Hawaii og andre luksusdestinasjoner i karibien.

Underveis har ikke paret bare kysset foran Eiffeltårnet, men kost seg med ridetur på sandstrenda, drukket avkjølt vin i badekar og solt seg brune.

Velstående familier

Saken vekker også stor oppsikt fordi paret skal ha velstående familier. Et punkt som ikke har unngått politiets pressekonferanser. 

PÅ PARADISISK RIDETUR: De to kjærestene, som venner sider møtte hverandre for to år siden, har reist til flere vakre destinasjoner. Så langt er det ukjent hvor flere av bildene politiet har funnet er tatt. Foto: AP
PÅ PARADISISK RIDETUR: De to kjærestene, som venner sider møtte hverandre for to år siden, har reist til flere vakre destinasjoner. Så langt er det ukjent hvor flere av bildene politiet har funnet er tatt. Foto: AP Vis mer

- De var to unge mennesker som fikk mange gaver i livet, sier etterforsker Terry Sweeney, som henviste til at foreldrene blant annet betalte privatskoler og utdanning, ifølge AP.

Kirsch\' foreldre er plastiske kirurger og Andertons far er utdannet fysiker. Kirsch studerer internasjonale studier og har ambisjoner om en internasjonal karriere, opplyser venner av henne til Philadelphia Daily News.

- Men de gjorde andre mennesker til ofre, sier etterforsker Sweeney.

Det føderale politiet, FBI, blir trolig koblet inn i saken. Under ransakingen fant politiet en safe. Innholdet kan by på ny kunnskap om både feriedestinasjoner og eventuelle kriminelle forhold.

- Vi er veldig nysgjerrige på hva som skjuler seg i harddisken vi fant i safen, sier politimannen George Ondrejka på en pressekonferanse, ifølge Philadelphia Daily News.

Ifølge venner skulle den neste reisen gå til Marokko.

- Parasitter

Etterforskningen startet 19. november etter at en nabo av det mistenkte paret, som opererte fra en leielighet til 16 000 kroner i måneden, fortalte politiet at hun trodde noen misbrukte identiteten hennes. Dagen etterpå ble hun kontaket av budfirmaet UPS, som kunne fortelle at en pakke adressert til henne kunne plukkes opp. Men ettersom damen aldri hadde bestilt noe skjønte politiet at noe var i gjære, og fellen ble lagt.

Id-tyvenes «Bonnie og Clyde» arrestert

Jocelyn og Edward spaserte rett i armene på et ventende politi da de kom for å hente den. Da politiet ransaket parets bolig fant de blant annet dollarsedler verdt 96 200 kroner, flere titalls kreditkort og forfalskede førerkort.

I tillegg fant de over 40 nøkkelsett som passet til leiligheter og postkasser i leilighetskomplekset, som ligger i et av byens bedre strøk. Politiet vet så langt ikke hvordan paret fikk tak i nøklene, men nøler ikke med å beskrive hvordan de ser på kjærsteparet.

- De var som en parasitt som infiserte bygningen, sier etterforsker Sweeney.

Bokormer

Spørsmålet mange vil ha svar på nå er hvordan Jocelyn og Edward startet svindelen, og ikke minst når. Så langt tror politiet at det kan være flere ofre de ikke vet om, og de er ikke sikre på hvor langt tilbake i tid svindlingen skal ha foregått. Men de har funnet en nyttig lærebok, lett tilgjengelig på nettbokhandler som Amazon.com.

«The Art of Cheating: A Nasty Little Book for Tricky Little Schemers and Their Hapless Victims» omtales på Amazon.com slik: 

«Du vil lære hva du trenger for å bli en god bløffmaker samt fordelene og ulempene ved enhver svindel.»

En leser på Amazon.com mener at dette er «en bok alle forretningsfolk og arbeidsgivere bør lese.» Han ser for seg at kunnskapen kan misbrukes: «Det er et trist faktum at det vil være folk som kjøper boka (…) for å forsøke å svindle ærlige mennesker.»

Men boka kom ut så sent som oktober 2007, så spørsmålet står ubesvart. Politiet tror at forholdene går tilbake med minst to år, og at de involverer mennesker som bor utenfor leilighetskomplekset.

Kirsch er student ved Drexel University. Flere personer deltar nå aktivt i et forum på internettsamfunnet Facebook, der medlemmene, som hevder de er alt fra ekskjærester til medstudenter og barndomsvenner, diskuterer rykter og legger ut bilder.

På kausjon med fint hår

Torsdag forrige uke dro Jocelyn til motefrisøren Giovanni and Pileggi. Frisøren holdt på i mange timer, og som betaling skal Jocelyn ha lagt igjen ugyldige sjekker for over ti tusen kroner etter en omfattende hår-forlengelse.

- Hun ser helt herlig ut, sier Eleine Dougherty, som satt i den velrenommerte frisørsalongens resepsjon forrige uke.

Sjekken ble skrevet ut med et falskt førerkort fra delstaten Georgia som identifikasjon.

Den dyre frisørregningen og det falske håret kan føre til flere ulemper enn tiltalen for svindelforsøk, ifølge Dougherty. Særlig om Jocelyn må oppholde seg et sted der tilgangen på rennende vann er ujevn.

- De blir knutete om hun ikke vasker dem, advarer hun.

PARIS: Avslørende bilder gir politiet mange tråder å nsøte opp i prosessen fram mot en eventuell rettssak.
I BADEKARET: Vinen holdes avkjølt mens Jocelyn tar en dupp i badekaret. Politiet har gitt mange av parets private bilder videre til nyhetsbyrået Associated Press.
I FRANKRIKE: De to feirer trolig oppholdet i Paris.
ER DET HAWAII ELLER TYRKIA? På parets bærbare datamaskiner fant politiet bilder fra flere verdenshjørner, blant annet surfeparadiset Hawaii og Tyrkia.
UNDER REGNBUEN: Særlig parets gode utdannelse og støtte i oppveksten fra foreldre har forarget politiet.
HVOR GIKK REISENE? Business-class og langdistanse vitner om god økonomi. Men hvor har de ellers reist og hvor kom inntektene fra?
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media