Ida (31) inviterer ensomme på julaften

- Mange er glade for at de slipper å sitte alene på julekvelden, sier Ida Halvorsen til Dagbladet.

INVITERER ALLE: Ida Halvorsen tror felles julefeiring fort kan bli en tradisjon for familien. Foto: Privat
INVITERER ALLE: Ida Halvorsen tror felles julefeiring fort kan bli en tradisjon for familien. Foto: Privat Vis mer
Publisert

- Vi har tenkt på det i noen år, men corona har satt en stopper for det. Nå har vi imidlertid muligheten. Vi ønsker å gjøre noe for folk, sier Ida Halvorsen.

Sammen med samboeren Nils Andreas Tornensis (32), inviterer 31-åringen fra Nordreisa «hele» Kautokeino på julemiddag 24. desember.

Halvorsen er kjøpmann på Rema 1000 Kautokeino. Hun har derfor ekstra godt grunnlag for å arrangere en stor feiring for kommunens ensomme - selv med en to år gammel gutt og ei lita jente på fem måneder.

- Med egen butikk har man mange kontakter. De siste åra har jeg hatt mulighet til å dele ut gratis is og brus på 17. mai, samt julemiddag på sykehjemmet. Nå prøver vi oss på et litt større arrangement, sier Halvorsen til Dagbladet.

Saken ble først omtalt i NRK Sápmi.

Mange stiller opp

På menyen står både ribbe, pinnekjøtt, julepølser, medisterkaker og tilbehør. Rett og slett alt som hører jula til.

- Jeg har snakket med kantinekokken på Kautokeino videregående skole. Han stiller opp og skal lage alt på forhånd, og så varmer vi det opp, forklarer Halvorsen.

MASKOTT: Lars-Mikal (t.v) har blitt matbutikkens faste maskott. Foto: Privat
MASKOTT: Lars-Mikal (t.v) har blitt matbutikkens faste maskott. Foto: Privat Vis mer

Hun påpeker at alle som stiller opp, gjør det frivillig. Familien har også fått sponset et lokale hvor julekvelden skal tilbringes i lystig lag.

- Julaften blir avholdt i resepsjonen og fellesarealet på Arctic Motell Kautokeino Camping. Der er det plass til mange.

- Hvordan har responsen vært?

- Den har vært veldig positiv. Jeg har snakket med folk jeg vet er ensomme og som ikke har noen. Mange er glade for at de slipper å sitte alene på julekvelden, sier Halvorsen, og fortsetter:

- Noen har blitt alene fordi ungene har flytta eller ektefeller har gått bort. Og så er det innflyttere her og folk som kanskje ikke har så mye familie, forklarer 31-åringen.

Vil donere gaver

Selv om julefeiringen hovedsakelig handler om et godt og langt måltid, fikk 31-åringen nylig en forespørsel fra noen som ønsket å donere gaver.

Julefeiringen ble annonsert i midten av november, med plakater rundt i byen fra det lokale trykkeriet. Hittil har sju personer meldt seg på.

- Det er påmeldinger i alle aldrer - og det er jo bra.

Hele familien bidrar

Også parets to år gamle sønn, Lars-Mikal, har vært med på å promotere feiringen.

- Han er markedsføringsansvarlig og stiller opp som fotomodell. Han er vant til å være med på mye, og at det skjer ting rundt ham, sier Halvorsen og ler.

Samboerparet er spent på hvor mange de blir til slutt. Påmeldingen står fram til 20. desember.

- Når det nærmer julaften, tenker jeg at flere melder seg på. Jeg har fått telefoner og meldinger fra personer som spør etter mer informasjon.

Kan bli tradisjon

Halvorsen flyttet til Kautokeino i 2018 for å drive den lokale matbutikken. Samboeren Nils Andreas Tornensis jobber som melke- og kjøttbonde.

- Arrangementet skal passe for alle. Det er mange som har dårlig erfaring med alkohol i jula, så feiringen vår er rusfri, sier Halvorsen.

- Hvis dette blir noe som treffer folk, så kan det fort bli en ny juletradisjon for familien vår.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer