Ida i hemmelig transport til Norge

Ikke en gang fossilpappa Jørn Hurum vet når hun kommer.

VERDEN RUNDT: Virveldyrpaleontolog Jørn H. Hurum ved Geologisk museum ved Universitetet i Oslo har reist verden rundt med fossilet Ida de siste dagene. Her fra American Museum of Natural History i New York 19. mai. Foto: SCANPIX/AFP/Stan Honda
VERDEN RUNDT: Virveldyrpaleontolog Jørn H. Hurum ved Geologisk museum ved Universitetet i Oslo har reist verden rundt med fossilet Ida de siste dagene. Her fra American Museum of Natural History i New York 19. mai. Foto: SCANPIX/AFP/Stan HondaVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| - Hun fraktes med en såkalt sikker transport, som innebærer at ikke en gang vi vet når kun kommer sier fossilpappa Jørn Hurum til Dagbladet.

Ida, som i løpet av en uke rakk å bli verdens mest berømte fossil, tilbragte gårsdagen på Natural History Museum i London, der hun ble vist fram til museets ansatte. Det var ikke ukjente Sir David Attenborough som sto for fremvisningen.

Lagde avstøpning
Natural History Museum har fått laget en avstøpning av Ida, som vises fram for publikum fra i dag.

Originalen kommer altså tilbake til Oslo og Naturhistorisk Museum i løpet av dagen i dag.

I morgen skal fossilet, som utvilsomt blir museets største attraksjon, avdukes.

Kontroversene fortsetter
Siden Hurum forlot landet og bega seg ut på en promo-turné Hollywood verdig, har debatten rundt Ida rast.

Flere av Hurums internasjonale kolleger, mener det 47 millioner år gamle fossilet ikke representerer noen «missing link».

Andre har anklaget Hurum for å gjøre fossiler til en handelsvare etter at han betalte nærmere fem millioner kroner for fossilet.

Også måten Hurum og Naturhistorisk Museum har promotert funnene på har vakt oppsikt og kritikk. Naturhistorisk Museum sendte ut en pressemelding med tittelen «The Link», og skrev at funnet av Ida vil revolusjonere vår forståelse av den mennesklige evolusjon.

«Missing link» eller ikke: De fleste er enige om at Ida er det best bevarte fossilet som er funnet. Fra i morgen blir hun å finne på Naturhistorisk Museum.

KOMPLETT: Ida er 47 millioner år gammel, og oppkalt etter Jørn Hurums datter. Hun er det mest komplette fossil som er funnet. Avstøpninger etter pelsen og innholdet i magesekken kan skimtes i fossilet. Foto: REUTERS/Mike Segar
KOMPLETT: Ida er 47 millioner år gammel, og oppkalt etter Jørn Hurums datter. Hun er det mest komplette fossil som er funnet. Avstøpninger etter pelsen og innholdet i magesekken kan skimtes i fossilet. Foto: REUTERS/Mike Segar Vis mer