Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Idar Vollvik i skattejuks-sak - spansk statsadvokat ber om 3,5 års fengsel

- Jeg har ingenting å skjule, sier Vollvik.

AVVISER ANKLAGENE: Det er lenge siden Idar Vollvik kunne leve milliardærlivet i Spania, men nå risikerer han ifølge påtalemakta både fengselsstraff og millionbot etter at kjøpet av nordmannens luksusvilla i Marbella i 2006 skal ha vært rigget for avgiftsunndragelse. Arkivfoto: JON HAUGE / AFTENPOSTEN / NTB SCANPIX
AVVISER ANKLAGENE: Det er lenge siden Idar Vollvik kunne leve milliardærlivet i Spania, men nå risikerer han ifølge påtalemakta både fengselsstraff og millionbot etter at kjøpet av nordmannens luksusvilla i Marbella i 2006 skal ha vært rigget for avgiftsunndragelse. Arkivfoto: JON HAUGE / AFTENPOSTEN / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MARBELLA/MÁLAGA (Dagbladet): Det Særskilte Statsadvokatembetet mot Korrupsjon og Organisert Kriminalitet i Marbella i Spania bekrefter overfor Dagbladet at Idar Vollvik (47) og en norsk advokat er blant ti tiltalte etter en mangeårig skattejuks-etterforskning som ble avsluttet i mars.

For Vollviks del handler saken om kjøpet av en gigantisk luksusvilla i Marbella til 7,5, millioner euro (ca. 64 millioner kroner) i 2006. Vollvik og hans advokat skal ha holdt eierskapet skjult ved hjelp av et selskap i skatteparadiset Gibraltar, hevder statsadvokat Carlos Yáñez Martínez. 

Vollvik skal slik ha unndratt 525 000 euro - 4,5 millioner kroner etter dagens kurs - i overdragelsesavgift.

Statsadvokat Yáñez ber retten om å dømme Idar Vollvik til tre år og seks måneders fengsel og ei bot på 2,1 millioner euro. For den norske advokaten ber han om tre års fengsel og ei bot på 1 575 000 euro. De to er også solidarisk ansvarlige for selve skattekravet i tillegg til forsinkelsesrenter, ifølge statsadvokaten.

Dagbladet har fått den 49 sider lange tiltalen mot alle de ti personene utlevert fra statsadvokatens kontor. Påtalemakta viser til mer enn tjue tusen sider med etterforskningsdokumenter, hvorav rundt 2400 sider knyttes til Vollviks grein av anklagen.

Omstendelig salg Bakteppet for eiendomshandelen var at et utenlandsk ektepar som er navngitt i tiltalen i 1999 kjøpte ei tomt på 7119 kvadratmeter og bygde en bolig på 1511,64 kvadratmeter i Benahavís, i innlandet vest for Marbella. Ved hjelp av den tiltalte advokaten Domingo Cuadra Morales hadde de, ifølge tiltalen, satt opp to stråselskaper for å holde eiendomsforhold og verdier skjult for spanske skattemyndigheter.

Eiendommen tilhørte på papiret det spanske selskapet House&Guests SL, som ikke hadde noen annen oppgave enn å eie eiendommen. Dette selskapet var eid av Queue Holdings Limited, et selskap i Gibraltar, som ikke hadde noen annen oppgave enn å eie det spanske selskapet. Cuadra ble utnevnt til bestyrer av det spanske selskapet.

Spanske myndigheter får i praksis ingen opplysninger utlevert fra Gibraltar. 

I 2006 solgte ekteparet eiendommen, hvor de hadde bodd fra 2002 og fram til da, til Idar Vollvik. Salget skjedde i Gibraltar, hvor Vollvik var representert ved en norsk, spaniabasaert advokat som nå er medtiltalt. Vollvik kjøpte aksjene i Queue Holdnings Limited i Gibraltar, og dermed var han eier av House&Guests SL i Spania, som eide selve eiendommen.

Vollvik leide eiendommen i Benahavís, som han altså egentlig eide. På papiret hadde ingenting skjedd med det spanske selskapet, og spanske myndigheter kunne ikke vite hva som hadde skjedd i Gibraltar, framgår det av tiltalen.

Funnet i tilslag mot advokat Det var først da advokat Cuadra ble fokus i en enorm korrupsjonsetterforskning at nordmennenes disposisjoner skal ha kommet for dagen. Statsadvokat Carlos Yáñez fikk da en rettslig kjennelse til «virtuelt innbrudd» i Cuadras datamaskiner, der klientopplysningene også for Vollvik lå tilgjengelig.

- Uten dette hadde vi aldri kunnet finne det ut, sier en jurist ved statsadvokatembetet, som etter embetets skikk ikke ønsker å navngis.

Påtalemakta mener eierkonstruksjonen ikke kunne ha hatt noen hederlig hensikt.

- Å eie eiendommen gjennom et selskap i Gibraltar og et i Spania og så «leie» en eiendom som man eier, savner enhver økonomisk fornuft, fordi det koster litt å ha to selskaper, uansett om det ene ikke driver med annet enn å eie det andre og det andre bare eier et hus og leier det ut til sin egen eier. Bare hvis man vil snyte på skatten er dette lurt, sier en jurist ved statsadvokatens kontor.

Tiltalen legger også mye av ansvaret på den norske advokaten Vollvik benyttet.

«Herr [N.N.] hadde fullt kjennskap til hele det gjennomførte opplegget og det bedragerske formålet med dette, og til tross for dette gjennomførte han det og godtok oppdraget som bestyrer av det spanske selskapet fra 4. juli 2006 til 6. november 2008, som innebar å holde den virkelige kjøperen skjult», heter det i tiltalen fra statsadvokat Yáñez.

Stort sakskompleks På mandag avslørte Dagbladet at Rema-milliardær Odd Reitan er tiltalt for skattejuks og har fått en straffepåstand på hele 11 års fengsel i tillegg til millionbøter. Reitan bestrider alle anklager og opplyser at han er i en ankeprosess.

Vollvik og den norske advokaten er tiltalt i samme sakskompleks, men har ingenting med Reitans transaksjoner å gjøre. Fellesnevneren er medtiltalte Domingo Cuadra Morales - en etterhvert beryktet Marbella-advokat som ifølge spanske myndigheter i lang tid har hjulpet utlendinger med skatteunndragelser ved eiendomskjøp.

- Vanlig å handle via firma Idar Vollvik sier til Dagbladet at han ikke selv har mottatt påtaleavgjørelsen fra statsadvokaten, og at saken derfor er vanskelig å kommentere. Eks-milliardæren bekrefter at han for flere år siden var i avhør ved den aktuelle etterforskningsdomstolen i Spania, men at han siden har oppfattet det som at etterforskningen ikke lenger var aktuell for hans del.

- Det er foreløpig ikke blitt forelagt meg noen dokumentasjon på at jeg har noe uoppgjort med myndigheterne i Spania!, skriver Vollvik i en epost.

Han understreker at han ikke har noe å skjule.

-  Når vi kjøpte et hus der, fulgte vi alle råd, som ble forelagt av lokal advokat. Om det skulle vise seg å være noe lovstridig, må vi jo ordne opp i dette. Det vil i så fall være mange tusen slike saker som jeg og Odd (Reitan, red.anm.) har havnet opp i. Det å handle et hus via et firma, er jo vanlig i alle land. Jeg har også oppgitt dette til norske skattemyndigheter, og har slik sett ingen ting å skjule for noen, skriver Vollvik.

Det er ventet at det vil ta over et år før saken mot blant andre Odd Reitan og Idar Vollvik eventuelt når muntlige forhandlinger ved strafferettsdomstolen i fylkeshovedstaden Málaga.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!