BÅRET UT: Omkomne blir båret ut  etter brannen i en bygård i Urtegata i Oslo natt til lørdag. Seks mennesker er bekreftet omkommet, og identifisering av dem er nå første prioritet i saken, sier politiet på en pressekonferanse.
Foto: Cornelius Poppe /SCANPIX
BÅRET UT: Omkomne blir båret ut etter brannen i en bygård i Urtegata i Oslo natt til lørdag. Seks mennesker er bekreftet omkommet, og identifisering av dem er nå første prioritet i saken, sier politiet på en pressekonferanse. Foto: Cornelius Poppe /SCANPIXVis mer

- Identifisering av ofrene er førsteprioritet

Kan være utenlandske statsborgere, sier politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Politiet holder alle muligheter i forhold til brannårsaken åpne i etterforskningen av brannen i Urtegata 31 i natt, ble det opplyst på en pressekonferanse i politihuset på Grønland i ettermiddag.

- Vi er i oppstartsfasen i etterforskningen av en alvorlig og tragisk sak. Vi vet foreløpig ikke noe om årsaken til brannen, men holder alle muligheter åpne, sier fungerende seksjonssjef ved finans- og miljøkrimseksjonen i Oslo politidistrikt, Børre Walderhaug.

Seks personer omkom i brannen, som startet klokka 03.44 natt til lørdag. Alle de omkomne er nå hentet ut, og bragt til Rettsmedisinsk institutt for identifikasjon.

- Første prioritet i etterforsningen nå er å få identifisert ofrene, og varslet alle pårørende. Det er vanskelig å si hvor lang tid identifiseringsarbeidet tar, sier Walderhaug til Dagbladet.no. 

Vet ikke antall
Politiet sier nå at 15 personer fikk lettere skader i brannen. En kvinne i 30-årsalderen fikk alvorlig røykskade i brannen, ifølge NTB.

Ullevål universitetssykehus opplyser i en pressemelding at den skadde kvinnen får intensivbehandling og at tilstanden er alvorlig, men stabil. 33 personer ble evakuert uskadd, og 15 av dem ble hentet ut med stige.

På pressekonferansen kom det fram at politiet foreløpig ikke har full oversikt over hvor mange som bodde i bygården, og hvor mange leiligheter den inneholder.

Politiet er kjent med at det bodde personer av ulik nasjonalitet i bygget i Urtegata 31, men ønsker ikke å gå ut med detaljer angående dette.

- Det kan være utenlandske statsborgere blant de omkomne, sier Walderhaug på pressekonferansen.

Det er foreløpig ikke sikkert om politiet kommer til å be om bistand fra Kripos i etterforskningen.

- Skal etterforske sikkerheten
I etterkant av brannen har det kommet ulike påstander om dårlig brannsikkerhet i bygget. Et vitne Dagbladet.no har snakket med, sier at brannalarmen i hans kollektiv ikke fungerte. Det har også kommet ubekreftede opplysninger fra vitner om at rømningsveier skal ha vært stengt.

Vakthavende brannsjef Nils Kristiansen sier til NTB at han ikke er kjent med at nødutganger var boltet igjen i Urtegata 31. Politiet sier de venter på tilbakemeldinger fra åstedet angående slike detaljer.

- Men det er klart det blir en del av etterforsningen videre å undersøke om kravene til sikkerhet er blitt fulgt, sier Walderhaug til Dagbladet.no.

Olav Thon, som besøkte åstedet i dag, sier at alt skal ha vært forskriftsmessig i forhold til brannvarslingsanlegget og rømningsveiene ved en kontroll i høst.

Kommunen mobiliserer støtteapparat
Det er opprettet en telefon for pårørende med nummer 22 66 91 89.

Også Oslo kommune vil gi hjelp til alle som trenger det. Sosial vakttjeneste, bydelen og kommunens øvrige apparat er mobilisert, skriver kommunen i en pressemelding.

Ordfører Fabian Stang og byrådsleder Erling Lae uttrykker dyp medfølelse med de omkomnes familier og alle som er berørt av brannen. 
 
- Kommunen vil gjøre det som er mulig og bruke de ressurser som behøver i dag og i tiden som kommer, sier  Stang og Lae i pressemeldingen. 


DSB gransker
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) skal undersøke forholdene rundt brannen i Urtegata i Oslo, melder NTB.
DSB vil starte sine undersøkelser over helgen.

— Ved branner med store tap av liv er det normalt at vi, som overordnet brannmyndighet, igangsetter slike undersøkelser, sier avdelingsdirektør Tor Suhrke i en pressemelding.
DSB opplyser at 72 personer hittil i år er omkommet i branner. I 2007 omkom 74 personer, det høyeste antall omkomne på over 20 år.

-ALVORLIG OG TRAGISK: Politiet holder alle muligheter om brannårsak åpne i etterforskningen, sier seksjonssjef Børre Walderhaug på en pressekonferanse i dag. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
-ALVORLIG OG TRAGISK: Politiet holder alle muligheter om brannårsak åpne i etterforskningen, sier seksjonssjef Børre Walderhaug på en pressekonferanse i dag. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer