HISTORISK BILDE:  Warszawa 10. juli 2006: president Lech Kacynskij (til venstre) utnevner tvillingbror Jaroslaw Kacynskij til statsminister. FOTO: AP/SCANPIX.
HISTORISK BILDE: Warszawa 10. juli 2006: president Lech Kacynskij (til venstre) utnevner tvillingbror Jaroslaw Kacynskij til statsminister. FOTO: AP/SCANPIX.Vis mer

Identifiserte liket av tvillingbroren

- Vi er en spesiell nasjon. Vi blir forent gjennom tragedier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

(Dagbladet): Tidligere statsminister Jaroslaw Kaczynski (60) identifiserte sent lørdag kveld liket av tvillingbroren Lech. Polens president Lech Kaczynski var blant de 97 omkomne i flyulykken i Russland lørdag.

- Jaroslaw Kaczynski identifiserte likene av broren Lech og kona hans Maria, sier Max Kraczkowski, som er representant i den polske nasjonalforsamlingen.

På tross av katastrofen med den 26 år gamle Tupolev Tu-154-maskinen, satte Jaroslaw Kaczynski seg i et annet fly til den russiske byen Smolensk for å være med på identifiseringen av de omkomne.

President Lech Kaczynski omkom sammen med store deler av den polske forsvarsledelsen, fremstående politikere og andre høytstående tjenestemenn da flyet styrtet like ved den russiske byen Smolensk lørdag.


Tvillinger i særklasse
 SEREMONI LIKEVEL:  Russlands statsminister Valdimir Putin og hans polske kollega Donald Tusk gjennomførte likevel markeringen for de polske krigsofrene i Katyn i Russland lørdag. Mellom soldaten i uniform og Putin, i bakgrunnen: den polske frihetskjemperen, tidligere poltikeren og fredsprisvinneren Lech Walesa. FOTO: SERGEJ KARPUKHIN, REUTERS/SCANPIX.
SEREMONI LIKEVEL: Russlands statsminister Valdimir Putin og hans polske kollega Donald Tusk gjennomførte likevel markeringen for de polske krigsofrene i Katyn i Russland lørdag. Mellom soldaten i uniform og Putin, i bakgrunnen: den polske frihetskjemperen, tidligere poltikeren og fredsprisvinneren Lech Walesa. FOTO: SERGEJ KARPUKHIN, REUTERS/SCANPIX. Vis mer


Kaczynski-tvillingenes politiske karriere savner sidestykke blant alle historier om brødre som stormer fram i formelle, politiske maktsituasjoner.

- Det er Jaroslaw som kommer med 90 prosent av ideene, og det er jeg som utfører dem, sa nå avdøde president Lech Kaczynski like etter at han hadde utnevnt broren til statsminister 10. juli.

Tvillingene jobbet tidlig på 1990-tallet for Lech Walesa og Solidaritet, men etterhvert ble de like skeptiske til Polens nye ledende ideologer som de var innbitte motstandere av kommunistene.

I 2001 var de blant stifterne av det høyreorienterte Lov- og rettferdighetspartiet, som for fire år siden brakte dem helt til topps etter valget.

 KOM FOR Å IDENTIFISERE TVILLINGBROREN:  Jaroslaw Kaczynski ankommer flyplassen i Smolensk for å identifisere  bror og svigerinne. FOTO: SERGEJ KARPUKHIN, REUTERS/SCANPIX.
KOM FOR Å IDENTIFISERE TVILLINGBROREN: Jaroslaw Kaczynski ankommer flyplassen i Smolensk for å identifisere bror og svigerinne. FOTO: SERGEJ KARPUKHIN, REUTERS/SCANPIX. Vis mer

Etter et turbulent år med verdens eneste president- og statsministertvillinger, måtte Jaroslaw gå av som statsminister allerede etter parlamentvalget i 2007.


Statsminister uten lønnskonto


Det forulykkede presidentparet etterlater seg en voksen datter, mens tidligere statsminister Jaroslaw Kaczynski, som også har vært minister for sport, turisme og landbruk i Polen, fortsatt bor sammen med sin mor.


Blant de mange anekdotene om eksstatsministeren, er at han ikke har egen bankkonto - av frykt for at noen skal sette inn penger på kontoen og at han dermed skal risikere å bli innviklet i korrupsjon.

 97 DØDSOFRE:  En av de omkomne i flyulykken bæres bort fra ulykkesområdet i kiste. FOTO: SERGEJ KARPUKHIN, REUTERS/SCANPIX.
97 DØDSOFRE: En av de omkomne i flyulykken bæres bort fra ulykkesområdet i kiste. FOTO: SERGEJ KARPUKHIN, REUTERS/SCANPIX. Vis mer

Det fortalte han selv som forklaring på hvorfor statsministerens lønnskonto sto i morens navn.

Lørdag kveld strømmet titusenvis innbyggerne i hovedstaden Warszawa til Pilsudski-plassen, som raskt ble til et hav av røde og hvite blomster, lys og siste hilsener. Forent gjennom nasjonale tragedier— Vi er en spesiell nasjon. Vi blir forent gjennom nasjonale tragedier, sier Jerzy Grabowski, en 55 år gammel revisor som sammen med kona la ned blomster.
Folkehavet av sørgende på Pilsudski-plassen sto sammen i sorgen utover natten.

Selv om den sterkt Russland-kritiske president Lech Kaczynski var en omstridt person som splittet den hardt prøvede nasjonen, var det mange som gråt åpenlyst over tapet av ham og en rekke andre politiske og militære ledere. — Alle polakker må stå sammen i dag uavhengig av politiske oppfatninger. Jeg støttet ikke Lech Kaczynski, men det betyr ingenting i dag, påpeker 50-åringen Jan Szczepanski, ifølge NTB-AFP.
Fungerende president Bronislaw Komorowski, som også leder den polske nasjonalforsamlignen,  skal sammen med de politiske partiene komme fram til en dato for valget i løpet av to uker.
Etter Polens konstitusjon må valget må finne sted innen 60 dager etter kunngjøringen.


 WARSZAWA I NATT:  Titusener av sørgende polakker samlet foran presidentpalasset.
WARSZAWA I NATT: Titusener av sørgende polakker samlet foran presidentpalasset. Vis mer