Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Identiteten hans er den digitale verdens største mysterium. Nå skal den være avslørt

Hevder Bitcoin-skaperen er ukjent australsk geni.

AKSJONERTE: Australsk politi gikk i dag til aksjon mot boligen til Craig Steven Wright, som i går ble omtalt som skaperen av den omstridte virtuelle valutaen bitcoin. Ifølge politiet aksjonerte de på grunn av en individuell skattesak. Foto: Reuters / NTB scanpix. Skjermdump: Youtube
AKSJONERTE: Australsk politi gikk i dag til aksjon mot boligen til Craig Steven Wright, som i går ble omtalt som skaperen av den omstridte virtuelle valutaen bitcoin. Ifølge politiet aksjonerte de på grunn av en individuell skattesak. Foto: Reuters / NTB scanpix. Skjermdump: Youtube Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Det er et av de store mysteriene i den digitale tidsalderen» skrev storavisa New York Times i mai.

De hadde selv satt seg en oppgave om å tråkke opp sporene for å finne ut hvem som egentlig står bak den virtuelle valutaen bitcoin, som omsetter for millioner hver eneste dag.

Bitcoin finnes ikke i fysisk forstand, men er en virtuell valuta basert på kryptografi, og i 2009 kom bitcoin-koden sluppet på nettet. Hackervalutaen har siden tatt over en stor del av den lyssky handelen og er bygget på forutsetningen at den eksisterer utenfor kontroll av noen sentralisert makt.

Det har imidlertid skapt det store spørsmålet om hvem som kom på ideen og satte den ut i live. Den ble skapt under pseudonymet Satoshi Nakamoto, og under et sirkus uten like i fjor ble den 64 år gamle japanskfødte amerikaneren Dorian Nakamoto (fødenavn Satoshi) feilaktig pekt ut som hjernen bak milliardindustrien.

Ny identitet Nå har imidlertid det amerikanske teknomagasinet Wired kommet med nye rapporter om mysterieskaperen av bitcoin.

Ifølge magasinet er den egentlige skaperen den 44 år gamle australieren Craig Steven Wright.

Mannen, som skal ha både mastergrad i juss og økonomi har i årevis vært aktiv i bitcoin-miljøet og lagt igjen flere brødsmuler på ulike bitcoin-samfunn på nettet uten at noen i det hele tatt har mistenkt at han også sto bak pseudonymet Satoshi Nakamoto.

Også teknonettstedet Gizmodo har fulgt de samme sporene, og konkluderer også med at Wright og den amerikanske dataeksperten Dave Kleiman, som døde i 2013, sto bak skapelsen av bitcoin.

Wright skal selv ha bitcoin-verdier for hundrevis av millioner i tillegg til at han skal ha investert store summer i teknologi mest sannsynlig brukt for å sikre verdiene og utvikle valutaen.

Undersøkelsene til både Wired og Gizmodo baserer seg på lekkede e-poster, dokumenter og internettarkiver inkludert det som skal være en transkripsjon av en samtale mellom Wright og australske skattemyndigheter.

«Enten fant Wright opp bitcoin, eller så er han en genial svindler som har et sterkt ønske om at vi skal tro han gjorde det» skriver Wired.

Wired er også åpne om at Wright selv kan ha forsøkt å lure dem ved å manipulere dokumenter.

Politiaksjon Bare timer etter at rapportene dukket opp, gikk flere enn ti politifolk til aksjon mot Wrights hjem i Australias største by Sydney i dag.

Ifølge mannen som sier han eier huset, Garry Hayres, hadde Wright et stort datasystem og hadde koblet opp et trefaset strømnett til huset for ekstra strøm.

Det føderale politiet i Australia sa i en uttalelse at politifolkenes tilstedeværelse på stedet ikke har en sammenheng med medierapportene om bitcoin-avsløringene.

Sydney Morning Herald siterer australske Fairfax Media på at myndighetene er på stedet i forbindelse med en «individuell skattesak».

De juridiske aspektene rundt bitcoin er fortsatt ikke klargjort overalt, men i Australia har det foregått en stor debatt om skattelegging av valutaen.

Forretningsmann Wright har tidligere deltatt på bitcoin-konferanser via Skype, der han blant annet har forklart at han vet mye om bitcoin og har vært involvert i valutaen over lengre tid.

Wired omtaler mannen som et geni, og ifølge Sydney Morning Herald er han oppført som direktør for selskapene Hotwire og Panoticrypt, begge oppført på en bolig på Sydneys nordkyst. Han har også hatt aksjer og ledet flere andre selskaper.

Han er også oppført som leder for et selskap kalt DeMorgan, som skal spesialisere seg på virtuell valuta og framtidsrettet bankvirksomhet.

Ifølge Gizmodo skal han også ha lagt fram planer om å etablere verdens første bitcoin-bank.

Wired skal ha hatt kryptert e-postkorrespondanse med Wright der han blant annet svarte:

- Det virker som dere vet et par ting. Mer enn dere burde.

Det er ikke kjent hvor Wright skal befinne seg nå.

Bitcon er blitt omtalt som hackervalutaen som tar over nettet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media