Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ideologisk ja-mann

- Ideologisk er jeg ja-mann, sier lederen av Ap's Europa-utvalg, Bjarne Håkon Hanssen. Med bedre avtaler for landbruk og fisk, kan nei-mannen fra 1994 si ja til EU.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- ØMU og mulighetene for Norge til å føre en selvstendig økonomisk politikk er også en stor utfordring, understreker Hanssen.

Nei-mannen fra 1994, nå tviler, har fått i oppdrag å lede Aps nye Europa-debatt fram mot landsmøtet neste høst.

- Arbeiderpartiet skal bli det mest attraktive partiet for Europa-debatt. Vi skal gjøre EU-debatt til en fordel for Ap, lover han.

2003 blir ifølge Hanssen et spennende og avgjørende år:

- Først blir det spennende å se hvordan EØS-avtalen blir, altså alternativet til medlemskap. Dersom sosialdemokratene vinner valget på Island i mai, er det flertall der for å søke medlemskap. Da kan det skje raskt. I september er det folkeavstemning i Sverige om ØMU. Så får vi folkeavstemninger i tur og orden i de nye søkerlandene. Jeg tror ikke nødvendigvis på noe Polen-sug, men hvis alle søkerlandene sier ja, og Norge blir del av en stadig mindre klubb i Europa; da kan nok summen utgjøre et sug, sier han.

Distriktsnei

Hanssen lot seg ikke ta av svenskesuget i 1994. Da stemte han nei. Den tidligere landbruksministeren, som også er blitt kalt Pølse-Hanssen, har en jordnær og pragmatisk vurdering av EU.

- Jeg tilhører, eller tilhørte, ikke typen nei-folk som argumenterte mot EU ut fra ideologiske grunner. Begrenset folkestyre er ikke noe argument, det er til de grader begrenset gjennom EØS-avtalen. Ideologisk er jeg ja-mann. Den viktigste grunnen til mitt nei var helt klart distriktspolitikken, særlig løsningene for landbruk og fiske. Nord-Trøndelag er kanskje det fylket i Norge som er mest avhengig av landbruk. Her var avtalen Norge fikk for dårlig. Jeg kunne ikke ha sett nordtrønderne i øynene.

- Så hvis avtalen for fisk og landbruk blir bedre neste gang, kan du si ja?

- Det kan hende. Når det gjelder landbruk vil det skje store endringer uansett. Det er grunn til å frykte at den nye WTO-avtalen (World Trade Organization) vil bli dramatisk for norsk landbruk. EU-medlemskap må vurderes i lys av dette, det er ikke sikkert landbruksargumentet mot EU da vil være like sterkt.

Råvarebasert

- Så er det spørsmål om Island søker, og om Island og Norge sammen kan ha muligheter til å få fram en god fiskeriavtale. Nå gjelder det å få fram mest mulig fakta. Det tredje problemområdet er ØMU. Den norske økonomien er veldig råvarebasert og forskjellig fra de europeiske. Spørsmålet er i hvilken grad medlemskap i ØMU gir rom for å drive selvstendig budsjettpolitikk, sier Hanssen.

Det var erfaringene som landbruksminister midt i den europeiske kugalskapen, som gjorde at Hanssen kom i alvorlig tvil om sitt nei-standpunkt.

Han bedyrer at han ikke har bestemt seg i EU-saken ennå.

TENKEBOKSEN: - Det går godt an å lede Ap's Europa-debatt fra tenkeboksen, sier ja-tvileren Hanssen. I bakgrunnen utvalgsmedlemmene Trond Giske, Gry Larsen og Anne Trettebergstuen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media