Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Idet Lulabel (17) går bort fra manus, blir lyden kuttet

Skolen likte ikke at hun avvek fra det de hadde blitt enige om på forhånd.

OVERGREP: En elev på Petaluma High School i Florida holder avslutningstale. De andre elevene vil la henne snakke, men lyden blir skrudd av på mikrofonen. Video: Petaluma High School/Youtube Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

17 år gamle Lulabel Seitz gikk nylig ut av Petaluma High School i California, og på grunn av sine akademiske bedrifter ble hun utvalgt til å holde avgangselevenes tale på uteksamineringen.

Hun begynte talen på tradisjonelt vis med takksigelser for opplevelsene og minnene hun og klassekameratene hadde fått i løpet av sine år på skolen, men etter om lag fire minutter endret talen karakter.

- 2018-klassen har vist gang på gang at vi kanskje er en ung generasjon, men vi er ikke for unge til å si ifra, til å drømme og skape endring. Det er derfor, selv når noen på denne skolen, de samme menneskene ...

Men resten av talen var knapt hørbar for publikum. Skolen hadde nemlig kuttet lyden fra mikrofonen hennes.

«La henne snakke»

Enkelte av tilhørerne begynte å rope «La henne snakke», men skolen skrudde aldri på mikrofonen igjen.

Rektor David Stirrat forsvarer avgjørelsen overfor Washington Post med at alle talerne hadde sendt inn sine innlegg i forkant. Dette for at de skulle godkjennes, og forklarte samtidig at talerne hadde blitt advart om at mikrofonen ville bli slått av dersom de avvek fra manuskriptet.

Til San Francisco Chronicle sier han at de «bare ville forsikre seg om at avslutningsseremonien ble sømmelig og vakker».

Det er ikke det samme inntrykket Seitz sitter igjen med.

Hun har i ettertid lagt ut talen i sin helhet på YouTube, og der kan man høre hva skolen forsøkte å hindre henne i å fortelle.

- Det er derfor, selv når noen på denne skolen, de samme menneskene som har beskyttet personer som har begått seksuelle overgrep, truer ofrene til stillhet.

Utsatt for overgrep

Seitz forteller til CBS at hun selv ble utsatt for et seksuelt overgrep begått av en medelev, men at skolen ikke tok grep da hun varslet om dette.

- De fortsetter å sensurere studenter. Det var ikke lett for meg å stå på podiet og si det jeg sa ... i alle fall det jeg forsøkte å si, sier hun.

Petaluma High School har i et skriftlig tilsvar gjort det klart at de ikke kan uttale seg om saken på grunn av regler om personvern, men rektor Stirrat sier at det ikke nødvendigvis var tematikken som fikk dem til å slå av mikrofonen til 17-åringen.

- Den forhåndsgodkjente talen hennes inneholdt ingen referanser til et overgrep. Vi ville vurdert om det kunne vært med i talen, forutsatt at ingen personer ble uthengt.

Det tror ikke Seitz nevneverdig på.

- Jeg sa bare «noen personer» og jeg var veldig vag. De hadde ingen grunn til å tro at jeg ville nevne navn. Jeg tror bare de ble redde fordi jeg kritiserte dem.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media