Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Idet toget rullet inn på stasjonen, startet ryktene om Kims besøk

Men ingen vil offisielt bekrefte at Nord-Koreas leder har besøkt Kina.

KIM ELLER EI: Nyhetssendinger i Kina bidro ikke akkurat til å dempe ryktene om Kim Jong-uns besøk. Foto: AFP / NTB Scanpix
KIM ELLER EI: Nyhetssendinger i Kina bidro ikke akkurat til å dempe ryktene om Kim Jong-uns besøk. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et grønt tog som mandag rullet inn på stasjonen i Beijing, satte fart i spekulasjonene om at Kim Jong-un er på sin første utenlandstur etter at han tok over lederposisjonen.

Ikke navngitte kilder har hevdet overfor Bloomberg at Nord-Koreas leder var om bord i det grønne, pansrede toget som Kim-familien har brukt i en årrekke.

De omfattende sikkerhetstiltakene rundt togets ankomst førte ikke til at ryktene om at lederen var på plass i byen ble særlig mindre. Men over ett døgn etterpå har ingen bekreftet at Kim Jong-un faktisk er i den kinesiske hovedstaden.

Tirsdag morgen norsk tid forlot toget, som angivelig er det samme som lederens far, Kim Jong-il, brukte i sin tid, stasjonen - fremdeles uten at det er bekreftet verken besøke eller at lederen har forlatt byen.

Kan være søsteren

For heller ikke myndighetene i Sør-Korea eller USA har så langt kunnet uttale seg tydelig om Kims Kina-besøk.

Sørkoreanske analytikere sier de tviler på at Kim Jong-un er eller var i Kina. De mener det er usannsynlig at den nordkoreanske lederen ville sneket seg inn i landet for sitt første møte med myndighetene i Kina, fordi han anser Nord-Korea og Kina som likeverdige diplomatisk.

Da er det er mer sannsynlig at Kim har sendt sin søster Kim Yo Jong for å berolige Kina, Nord-Koreas sterkeste allierte, i forkant av møtet med USA og Sør-Korea, mener analytikerne. I april og mai skal Kim etter planene møte henholdsvis den sørkoreanske presidenten Moon Jae-in og amerikanernes president Donald Trump.

HELSØSKEN: Nord-Koreas leder Kim Jong-un har flere søsken, men han og lillesøster Kim Yo-jong skal være spesielt nære. Nå skal han også ha gitt henne en viktig rolle i partiet. Video: CNN Vis mer

Kina har opp gjennom historien vært det nordkoreanske regimets viktigste allierte, men den siste tiden har forholdet mellom landene blitt noe kjøligere som følge av Nord-Koreas utvikling av kjernevåpen.

Sosiale medier og investorer preges

I sosiale medier har myndighetene i Kina slettet og blokkert alle innlegg som setter Kim i et dårlig lys.

Kinesiske investorer har på sin side forsøkt å tjene på Kims angivelige besøk. Tegnet for «Kim» på mandarin uttales «jin», og betyr gull. Kinesiske selskaper med «jin» i navnet gikk høyt på børsen tirsdag. Det samme gjelder andre selskaper med navn som på en eller annen måte referere til Kim eller til Nord-Korea.

Tegn til avspenning

Den siste måneden har det vært en rekke tegn til avspenning mellom Nord-Korea, USA og Sør-Korea. USAs president Donald Trump har sagt seg villig til å møte Kim, og sørkoreanske myndigheter har opplyst at Kim har vært villig til å diskutere atomnedrustning.

Regjeringen i Japan mener det er sanksjoner og internasjonalt press som nå har gjort Nord-Korea villig til å forhandle.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling