KIM ELLER EI: Nyhetssendinger i Kina bidro ikke akkurat til å dempe ryktene om Kim Jong-uns besøk. Foto: AFP / NTB Scanpix
KIM ELLER EI: Nyhetssendinger i Kina bidro ikke akkurat til å dempe ryktene om Kim Jong-uns besøk. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer

Idet toget rullet inn på stasjonen, startet ryktene om Kims besøk

Men ingen vil offisielt bekrefte at Nord-Koreas leder har besøkt Kina.

(Dagbladet): Et grønt tog som mandag rullet inn på stasjonen i Beijing, satte fart i spekulasjonene om at Kim Jong-un er på sin første utenlandstur etter at han tok over lederposisjonen.

Ikke navngitte kilder har hevdet overfor Bloomberg at Nord-Koreas leder var om bord i det grønne, pansrede toget som Kim-familien har brukt i en årrekke.

De omfattende sikkerhetstiltakene rundt togets ankomst førte ikke til at ryktene om at lederen var på plass i byen ble særlig mindre. Men over ett døgn etterpå har ingen bekreftet at Kim Jong-un faktisk er i den kinesiske hovedstaden.

Tirsdag morgen norsk tid forlot toget, som angivelig er det samme som lederens far, Kim Jong-il, brukte i sin tid, stasjonen - fremdeles uten at det er bekreftet verken besøke eller at lederen har forlatt byen.

Kan være søsteren

For heller ikke myndighetene i Sør-Korea eller USA har så langt kunnet uttale seg tydelig om Kims Kina-besøk.

Sørkoreanske analytikere sier de tviler på at Kim Jong-un er eller var i Kina. De mener det er usannsynlig at den nordkoreanske lederen ville sneket seg inn i landet for sitt første møte med myndighetene i Kina, fordi han anser Nord-Korea og Kina som likeverdige diplomatisk.

Da er det er mer sannsynlig at Kim har sendt sin søster Kim Yo Jong for å berolige Kina, Nord-Koreas sterkeste allierte, i forkant av møtet med USA og Sør-Korea, mener analytikerne. I april og mai skal Kim etter planene møte henholdsvis den sørkoreanske presidenten Moon Jae-in og amerikanernes president Donald Trump.

HELSØSKEN: Nord-Koreas leder Kim Jong-un har flere søsken, men han og lillesøster Kim Yo-jong skal være spesielt nære. Nå skal han også ha gitt henne en viktig rolle i partiet. Video: CNN Vis mer

Kina har opp gjennom historien vært det nordkoreanske regimets viktigste allierte, men den siste tiden har forholdet mellom landene blitt noe kjøligere som følge av Nord-Koreas utvikling av kjernevåpen.

Sosiale medier og investorer preges

I sosiale medier har myndighetene i Kina slettet og blokkert alle innlegg som setter Kim i et dårlig lys.

Kinesiske investorer har på sin side forsøkt å tjene på Kims angivelige besøk. Tegnet for «Kim» på mandarin uttales «jin», og betyr gull. Kinesiske selskaper med «jin» i navnet gikk høyt på børsen tirsdag. Det samme gjelder andre selskaper med navn som på en eller annen måte referere til Kim eller til Nord-Korea.

Tegn til avspenning

Den siste måneden har det vært en rekke tegn til avspenning mellom Nord-Korea, USA og Sør-Korea. USAs president Donald Trump har sagt seg villig til å møte Kim, og sørkoreanske myndigheter har opplyst at Kim har vært villig til å diskutere atomnedrustning.

Regjeringen i Japan mener det er sanksjoner og internasjonalt press som nå har gjort Nord-Korea villig til å forhandle.