«Idioter» på partyfly etterforskes

De kanadiske influenserne på et partyfly til Mexico blir beskrevet som «idioter» av landets statsminister. Nå er noen av dem kommet hjem og risikerer solide bøter.

FULL FEST: Det gikk vilt for seg på at chartret fly mellom Montreal i Canada og Cancún i Mexico 29. desember i fjor. Video: Twitter Vis mer
Publisert
LES ALT OM CORONA

NEW YORK (Dagbladet): Videoer av vill festing på flyturen til Cancun i Mexico sirkulerte i sosiale medier. Det skapte voldsomme reaksjoner i Canada, hvor folk er underlagt strenge coronarestriksjoner.

Videoene viser blant annet en fest uten munnbind. Flere danser tett, røyker e-sigaretter og sender spritflasker rundt. Flere av deltakerne skal være realitydeltakere fra Montreal og Quebec.

Oppførselen fikk flyselskapet, Sunwing Airlines, til å avlyse hjemturen 5. januar for gruppa på 130 influensere. Også Air Transat og Air Canada har gjort det klar at de ikke vil ha noen av deltakerne om bord på sine fly. Men nå er noen av dem likevel kommet hjem og kan vente seg strenge reaksjoner, melder BBC.

- Barbarer

Hendelsen skapte også sterke reaksjoner i Canada. Til og med landets statsminister, Justin Trudeau, gikk onsdag hardt ut mot festingen og beskrev oppførselen som et «slag i ansiktet» mot ansatte i flyselskapet og folk som har fulgt reglene for sosial distansering. På fransk omtalte han også influenserne som «idioter» og «barbarer».

Fredag rykket også helseminister Jean-Yves Duclos ut.

- Vi vet at dette temaet med Sunwing-reisende, som oppførte seg uansvarlig, utilgivelig og uakseptabelt på et et fly til Mexico, har skapt mye sinne og frustrasjon, sier Duclos på en pressekonferanse.

Han opplyser at 27 av deltakerne på turen nå er komme hjem fra turen. De er blitt testet for coronavirus.

- Det ble sjekket om de hadde fulgt alle helsereguleringene de skulle gjennom turen, sier Duclos.

Deltakerne på turen måtte dokumentere at de var fullvaksinert mot corona. De måtte også gi en negativ PCR-test og legge fram en karanteneplan.

Etterforskning

Ifølge avisa Independent har flyselskapet kalt oppførselen til flere av passasjerene for «uregjerlig», og slått fast at oppførselen brøt med både kanadiske luftfartsforskrifter og helseforskrifter.

Politiet i Quebec etterforsker nå deltakerne på partyflyet. Transportmyndighetene i Canada etterforsker også saken. Dersom de finner lovbrudd, kan de ilegge bøter på opp til 5000 canadiske dollar (om lag 35000 kroner).

En av deltakerne på turen, Rebecca St. Pierre (19), sier til det kanadiske nyhetsbyrået Canadian Press at hun vant turen på Instagram. Hun forteller nå også at hun har testet positivt for corona, og ikke visste helt hvordan hun skulle klare å betale for hotelloppholdet.

- Dyr tur

Hun anslår at om lag 30 personer fra flyet har testet positivt.

- Jeg forventet en avslappende uke hvor jeg skulle være forsiktig. Men dette har blitt en dyr tur for noe som skulle være gratis, sier St. Pierre til nyhetsbyrået fra isolasjon i Tulum sør for Cancun.

Arrangøren av turen, James William Awad, sa i en uttalelse torsdag at flyselskapet Sunwing var urimelige som kansellerte hjemreisa. Samtidig tar han selvkritikk.

- Jeg vil ta et øyeblikk til å sette meg ned å tenke over alt på nytt. Særlig hvordan jeg kan gjøre ting bedre neste gang, skriver Awad på Twitter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer