Idiotfeber på bygda

Unggutter gjør mye for å få oppmerksomhet og slå ihjel tid. Nå er det Jackass som gjelder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Idiotstunts der målet er å tyne grensene for hva kroppen tåler av bank, tok av etter fjernsynsserien og filmen «Jackass». Nå har galskapen kommet til Ølen i Rogaland. Lensmannen følger med, og aktiviteten stanser kjapt når foreldrene får vite hva som foregår.

Stuntene har pågått siden november i fjor, ifølge Bergens Tidende. Stuntene blir filmet og lagt ut på en egen hjemmeside.

Skadet

Dagbladet.no har fått tilgang til innholdet i disse filmene, som har vært lagt ut på nettet som skrytevideoer. Gutter som råkjører med folk på taket og panseret, som hopper mellom biler og mopeder i fart, som stabler seg på mopeder, som hiver seg utenfor et stupebrett i handlevogn, som steiler med traktor, som hopper inn i bakruta på en bil og som ruller seg i søle er noen av ingrediensene i filmene.

Likheten med stuntene som vises i det omstridte MTV-programmet «Jackass», er uten tvil klar, selv om guttene benekter at de prøver å etterlikne Jackass-gjengen.

Stuntene varierer fra det direkte livsfarlige til uskyldig moro. En av guttene fikk andre grads forbrenning etter at han tente på seg selv. Guttegjengen er også bøtelagt av politiet for ulovlig kjøring.

- Positive tilbakemeldinger

Guttene sier at idiotfeberen skyldes at de kjeder seg og at de ønsker oppmerksomhet fra kompiser.

- Målet er å få respons fra kamerater på stuntene. Vi må ha noe å gjøre på, sier en av dem til BT.

Lensmannen i Ølen, Bjørn Alvseike, forteller at politiet har fulgt miljøet en stund. Ifølge ham viser tilbakemeldingene at aktiviteten har avtatt betraktelig, tross den nye videoen som nå er kommet.

- Vi har gjort en hel del i denne saken, blant annet hatt møter med foreldrene. Tilbakemeldingene vi har fått tyder på at aktiviteten har dabbet av, sier Alvseike til Dagbladet.no.

Det meste av det disse guttene foretar seg, er ikke på kant med loven. I de tilfellene det er begått lovbrudd, har politiet straffet med bøter. Lensmannen oppgir at det kan være aktuelt å bøtelegge igjen.

- Hvis dette blusser opp igjen og det er lovbrudd, kan det være aktuelt å bøtelegge, ja, sier Alvseike.

<B>TRAKTOR:</B> Bråslipp kløtsjen på en gammel traktor og vips du har et stunt.
<B>USKYLDIG:</B> Dette søte trikset er gjort av ren kjedsomhet i bygda Ølen i Rogaland.
<B>SIRKUS:</B> Ville du ansatt denne guttungen på ditt sirkus? Guttegjengen tøffer seg for hverandre.
<B>FARLIG:</B> Enkelte av stuntene er direkte farlige, som dette forsøket på å hoppe gjennom bakruta på en bil.
<B>HOPP:</B> Hopping med gammal Saab.
<B>STUP:</B> Med handlevogna trygt forankret i line, hoppet de utfor brygga i sommer.