- Idiotisk å stå på en høyde

Her er rådene du bør følge neste gang det tordner og lyner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Meteorolog Haakon Melhuus skjønner ikke at NM-tilskuerne på Finnskogen ikke søkte ly da det begynte å tordne.

- Det var idiotisk av tilskuerne å stå på en høyde i terrenget, når det var tordenvær i området, sier den velkjente meteorologen fra Meteorologisk institutt.

- Det er umulig å si hvor lynet slår ned, men det er ikke spesielt smart å stå oppe på en høydetopp aller aleine på gressletter når det tordner og lyner. Det fleste vet jo dette, og det er rart at folk finner på å gjøre det likevel. Jeg hadde i hvert fall ikke gjort det, sier Melhuus til Dagbladet.

- Bilen er trygg
Han råder folk til å sette seg i bilen når det lyner. - Man må unngå å stå oppe på en kolle, og ikke sitte ute i en båt, og ikke stå ved siden av høye trær. Det sikreste er å sitte inne i en bil. Der er man nesten 100 prosent trygg, sier Melhuus.

145 000 ble registrert i Norge bare i juli måned, og lynrekorden får forskere til å spekulere i klimaforandringer.

Her er rådene fra Norsk Brannvernforening når det lyner og tordner som verst:

- Søk ly innendørs hvis mulig.
- Trekk ut støpselet på elektriske kontakter.
- Hold deg borte fra vinduer og dører.
- Unngå bruk av telefon.
- Unngå å arbeide på gjerder av metall, telefon- og kraftledninger og rørledninger.
- Hold deg i bilen dersom du er ute og kjører. Der sitter du trygt. - Unngå å fylle drivstoff på bil eller båt.
- Unngå å oppholde deg i småbåt.
 - Dersom du bader, bør du snarest mulig komme deg på land. Bruk ikke fiskestang. - Unngå fjell- og bakketopper og åpne sletter.
 - Hold deg unna høye enslige trær. Dersom det ikke finnes bygninger i nærheten, søk beskyttelse i en hule eller grøft. Eller legg deg ned på bakken.

-Hjerteproblemer 

 SKREK AV SMERTE:  Flere blant publikum skrek av smerte etter at lynet hadde slått ned i metallgjerdet de lente seg mot. Foto: HÅVARD SOLSTAD.
SKREK AV SMERTE: Flere blant publikum skrek av smerte etter at lynet hadde slått ned i metallgjerdet de lente seg mot. Foto: HÅVARD SOLSTAD. Vis mer

 Flere skader kan oppstå når mennesker blir truffet av lynet.

- Man kan få brannskader eller hjerteproblemer ved lynnedslag. Man kan få enten ytre eller indre brannskader umiddelbart etter at det har skjedd, eller få en rytmeforstyrrelse på hjertet, sier divisjonsdirektør Øyvind Graadal ved Elverum og Hamar sykehus.

- Idiotisk å stå på en høyde
- Idiotisk å stå på en høyde
- IKKE SLIK: Tilskuerne rundt rallycrossbanen på Finnskogen samlet seg på denne haugen. - Ikke særlig lurt når det lyner, sier meteorolog Haakon Melhuus.