Idol-vinneren blir president

I stedet for platekontrakt får vinneren president-jobben i Indonesia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når indonesierne for første gang skal velge statsoverhode, skjer det med en valgkamp ulikt noe verden har sett før. Det hele minner mest om en Idol-konkurranse hvor den med best stemme, sjarm og sangvalg stikker av med presidentembetet.

- Stem på den vakreste kandidaten, oppfordrer den sittende presidenten, Megawati Sukarnoputri.

Flertallet i verdens mest folkerike muslimske stat sier at personligheten teller mest når de går til valgurnene 5. juli. Sangtalent er særlig påkrevd hos den som skal styre landet som av eksperter betegnes som ei politisk, etnisk og religiøs kruttønne som når som helst kan gå i lufta. Separatistbevegelser, etnisk rensing, folkemord, terrorisme, religiøse motsetninger og ekstrem fattigdom er bare noen av utfordringene. Dette snakker de fem kandidatene lite om. De kritiserer ikke hverandre engang. De synger.

Tiltalt krigsforbryter med sangstemme

- Beautiful Indonesia, sang general Wiranto da han nylig opptrådte på den indonesiske Idol-utgaven.

Innimellom smørsangen og hoftevrikkinga lente han seg over publikum og tok på dem. I fjor ble han tiltalt av et FN-tribunal for krigsforbrytelser i Øst-Timor i 1999. Det la ingen demper på Idol-publikummets elleville jubel.

Den sittende presidenten sendte dattera si som stand inn til det superpopulære talentprogrammet. Men han som virkelig stjal showet var Yudhoyono som iført svart skinnjakke slo seg løs til en rockelåt. Han fikk høyest applaus. Ikke overraskende ligger han også øverst på meningsmålingene.

- Han sang best. Det var smart av ham å velge en sang som unge folk liker, sier skolelærer Ellin Winarlin til nyhetsbyrået AP.

Diktaturets medspillere

Mange indonesiere fastholder at det ikke passer deres kultur å ta politiske standpunkt mot hverandre. Mange frykter at kandidatenes tilhengere ville gå til krig mot hverandre dersom noen turte å kritisere motkandidatene.

Nå spiller det kanskje ikke så stor rolle om kandidatene konkurrerer i tradisjonell debattkunst eller i popsanger. De tilhører alle den samme eliten som har styrt landet helt siden diktaturet under Suharto fram til 1998. Yudhoyono var Megawatis sikkerhetsminister, og en av de andre kandidatene hennes visepresident.

- Alle kandidatene tilhører den samme gjengen. Alle var med i det gamle regimet, sier den politiske analytikeren George Junus Aditjondro til AP.

<B>TILTALT KRIGSFORBRYTER: Eks-general Wiranto synger seg rundt på valgmøtene i det gigantiske øyriket.
<B>DEN VAKRE KANDIDATEN:</B> Den sittende presidenten Megawati Sukarnoputri danser og synger seg gjennom et partimøte.
<B>STANDING TALL?:</B> Neppe noen ny Kjartan, men presidentkandidat Susilo Bambang Yudhoyono, som her synger sammen med kona, leder stort på meningsmålingene.