Idrett og kultur

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • «Vi må en gang for alle bestemme oss for at det ikke er nødvendig å beskrive idrett og kultur i samme åndedrag.» Slik forklarer en av initiativtakerne bakgrunnen for en bred kulturpolitisk henvendelse til kulturminister Ellen Horn. Tjue kulturorganisasjoner har sammen skrevet et brev til statsråden der de i praksis ber henne om å få idretten ut av det utvidede kulturbegrepet. De mener kunsten må være utgangspunkt for kulturpolitikken.
  • Det «utvidede» kulturbegrepet ble skapt av sosialdemokratisk velvilje og antielitisme. Det skulle bli like høyverdig å spille fotball som fiolin. Kunstutstilling og kulestøt var sammen en del av kulturen. Dette førte til at travhester fikk kulturpriser og at gode fotballspillere ble belønnet med kulturstipender.
  • Brevskriverne har et poeng når de understreker kunstens betydning i kulturbegrepet. Kunst er noe helt annet enn sportsprestasjoner og bør kunne få lov til å danne kjernen i det vi baserer vår kulturpolitikk på.
  • Det den velmente kulturutvidelsen heller ikke forutså, var hvilken plass idretten skulle komme til å trenge. Man forestilte seg ikke at biblioteker skulle gli inn i armod, mens storstilte idrettsanlegg fikk kostbare nye banedekker. Nå vet vi dette. Vi vet at idretten i praksis tar luven fra kulturen. Nå har vi forsøkt utvidelsen, nå er det på tide å ta rådet fra kulturorganisasjonene på alvor. Kultur er kultur. Idrett er idrett.
  • Skilsmissen fra idretten er imidlertid bare en del av kulturorganisasjonenes krav til ministeren. I praksis ønsker de seg et durabelt kulturpolitisk kakestykke. I tillegg til å skape et klarere kulturbegrep, ber de henne også om å etablere en kulturlov og gjennomføre en betydelig økonomisk opptrapping av midler til kulturlivet.
  • Kulturbrevet til ministeren har videre et nytt og uvanlig trekk: Avsenderne tar selvkritikk for et kulturliv som alltid har klaget mye over pengemangel, men som selv ikke alltid har sett den helhethen i kulturpolitikken som de har avkrevd politikerne.