Idrettsdommer siktet for overgrep mot barn

Fotball- og håndballdommeren etterforskes for utnytting av posisjon. Det er flere fornærmede i saken, og politiet jobber med å kartlegge om det kan være flere.

BERGEN: En mann i slutten av 20-åra er siktet for seksuell omgang med barn under 16 år, seksuelt krenkende adferd, samt fremstilling av seksuelle overgrep eller bilder som seksualiserer barn og unge. Video: NTB Vis mer

En mann i slutten av 20-åra er siktet for seksuell omgang med barn under 16 år, seksuelt krenkende atferd, samt framstilling av seksuelle overgrep eller bilder som seksualiserer barn og unge.

Politiet bekrefter under en pressekonferanse klokka 14 at vedkommende er idrettsdommer.

Fotball- og håndballdommer

- I begynnelsen av juli fikk politiet inn en anmeldelse fra Norges Fotballforbund. Den gikk på en av deres dommere. Omtrent samtidig fikk vi inn en anmeldelse fra en av de fornærmede, sier politiadvokat Christine Wisløff ved Vest politidistrikt.

Basert på disse opplysningene pågrep politiet den nå siktede mannen 8 juli. Han ble varetektsfengslet og sitter fortsatt varetektsfengslet.

Politiet etterforsker om han har utnyttet sin posisjon som dommer for å oppnå seksuell omgang. Dette er også aktuelt for personer som er over den seksuelle lavalder, sier Wisløff.

Den siktede har dømt kamper for Norges Fotballforbund og Norges Håndballforbund. Dette er kamper hvor barn og unge har spilt.

- På den måten har han kommet i kontakt med unge spillere og dommere, sier Wisløff.

Kartlegger fornærmede

Mannen ble i forrige uke dømt til videre varetektsfengsling i fire nye uker. Bergensavisen skriver at mannen er siktet for forhold som er begått både før og etter den nye straffeloven i 2015.

- Innledningsvis har vi avhørt en rekke personer, og kommer til å fortsette med dette i tiden framover, sier etterforskningsleder Andreas Lervik.

Parallelt jobber politiet med gjennomgang av elektroniske spor, chatter og bildematerialer som de har funnet på telefon og datamaskin.

- Per dags dato har vi identifisert flere fornærmede. Vi jobber med å kartlegge om det kan være flere, sier Lervik.

De identifiserte fornærmede er gutter.

- Av hensyn til etterforskningen kan vi ikke si noe om antall fornærmede.

Hun informerer om at de fornærmede var gutter i tenåra da det straffbare forholdet skjedde, sier han.

Nettbaserte og fysiske overgrep

Lervik informerer om at siktede er avhørt flere ganger og samarbeider godt med politiet.

- Politiet har ventet med å gå ut med saken til skoleferien er over og spiller- og dommergruppene møtes igjen. Dersom det viser seg at det er snakk om flere fornærma, vil de nå ha et apparat rundt seg som kan håndtere dette, sier Lervik.

Overfor Bergensavisen sier Wisløff at de etterforsker både nettbaserte og fysiske overgrep.

- Vondt og skuffende

- Vi vet så langt ikke om det er noen fornærmede i vår klubb, sier styrelederen for en av klubbene som siktede er tilknyttet.

Styrelederen, sammen med en barneidrettsansvarlig i idrettslaget, er utpekt som kontaktpersoner hvis det er noen som ønsker å snakke om saken eller ta opp noe i denne forbindelse.

- Hvordan er det for klubben å befinne seg i en slik situasjon?

- Det er vondt. Det er veldig skuffende. Vi er selvsagt opptatt av medlemmene våre, først og fremst de som eventuelt er fornærmet i saken. Vi skal stille opp for de med det vi kan, men foreløpig vet vi ikke om det er noen, sier han.

- I den perioden jeg har vært styreleder kjenner jeg ikke til at han har hatt noen verv i regi av oss som skulle tilsi at han kom i kontakt av barn, med unntak av at han kan ha vært dommer i kamper hvor klubben har spilt. Da er trener og lagleder til stede, sier han og forteller at han har vært styreleder de tre siste årene.

Dagbladet har valgt å ikke navngi klubbene av hensyn til de fornærmede.

Personalsjef ved Håndballforbundet, Ole Andreas Hansen, forteller til Dagbladet at den siktede har vært aktiv dommer i flere år.

- Det er veldig trist og veldig alvorlig for de som blir berørt, sier Hansen.

Hansen kjenner ikke til at det skal ha kommet noen bekymringmeldinger knyttet til dommeren.