Idrettsleder siktet for overgrep - politiet frykter flere ofre

Overgrepene politiet kjenner til skal være spredt fra begynnelsen av 80-tallet, fram til for noen år siden.

En profilert idrettsleder og trener i Hedmark skal ha misbrukt gutter seksuelt i 30 år. Ifølge NRK, som omtalte saken først, er han siktet for ni overgrep, inkludert voldtektsforsøk.

Varslet om overgrep

Politiadvokat Henning Klauseie i Innlandet politidistrikt forteller årsaken til at saken bringes fram i lyset etter så mange år:

- Det var idrettslaget der vedkommende var trener som tok kontakt med politiet i månedsskiftet august-september i fjor. Da var det ett av medlemmene i laget som hadde gått til styret der og fortalt om hva vedkommende hadde vært utsatt for og opplevd tidlig på 80-tallet, sier han til Dagbladet.

Dette videreformidlet styret til politiet, og dette var første informasjonen politiet fikk i saken. Deretter ble den fornærmede avhørt, og politiet fikk informasjon om at det var flere som hadde blitt utsatt for liknende i idrettslaget.

- Politiet tok deretter kontakt med en rekke personer for å høre om de hadde vært utsatt for noe liknende, sier Klauseie.

Mørketall

Det er per nå åtte fornærmede i saken, som alle skal ha blitt utsatt for overgrep. Politiadvokaten forteller at overgrepene er spredt utover begynnelsen av 80-tallet, helt fram til for noen år siden.

- Det er alt ifra seksuell handling, som beføling av kjønnsorganer eller tilsvarende, til seksuell omgang med mindreårige eller seksuell omgang som han har tilegnet seg på grunn av sitt verv, forteller Klauseie.

Overgrep skal også ha skjedd i forbindelse med at mannen har vært oppnevnt som verge for unge, mindreårige asylsøkere.

- Vi tror det kan være mørketall blant idrettsmiljøet og i asylsøkermiljøet. Vi oppfordrer da til å ta kontakt med politiet om man skulle kjenne seg igjen i en tilsvarende historie.

Politiadvokaten understreker at dette er en person som har hatt svært lang aktivitet i idrettsmiljøet og påpeker at det er en svært lang periode hvor det har skjedd seksuelle overgrep.

- Så vi tror det kan være flere som har vært utsatt enn det vi har oversikt over per i dag, sier Klauseie.

Forsøkte å påvirke

Politiet ser også alvorlig på at mannen har forsøkt å få involverte til å lyve til politiet, skriver NRK.

- I forbindelse med et avhør fikk politiet kjennskap til at siktede kort tid etter et annet avhør, hadde tatt kontakt med en person vi ikke visste om på det tidspunktet. Han hadde forsøkt å påvirke vedkommende til å ikke ta kontakt med politiet for å forklare seg, forklarer Klauseie overfor Dagbladet.

- Han har tilstått å ha begått overgrep mot noen personer, men han mener ikke at han er skyldig i alt han er beskyldt for, sier mannens forsvarer, Vegard Aaløkken, til Dagbladet.

Forsvareren ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.