Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Idrettsprinsen er død

Idrettsprinsen er gått bort. Sveriges prins Bertil sovnet stille inn i sitt hjem på Djurgården i Stockholm i går ettermiddag, nær 85 år gammel. I dag sørger Sverige over tapet av den plikttro prinsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Prins Bertil sovnet stille inn klokka 16.05 i går ettermiddag. Hans hustru, prinsesse Lilian, var ved hans side da han døde, opplyser informasjonssjef Elisabeth Tarras- Wahlberg ved Stockholms slott til Dagbladet.

Kongen på besøk

Kort tid før prinsen - som var svenskekongens onkel - døde, var kong Carl Gustaf og dronning Silvia, på besøk hos ham i Villa Solbacken på Djurgården, og tok farvel.

Prinsen har i lang tid vært dårlig og har i flere år fått behandling for nedsatt hjerte- og lungefunksjon. I den siste tida har helsetilstanden stadig blitt verre.

Lørdag kveld ble helsetilstanden ytterlllliigere forverret, og livlegene mente livet var i ferd med å ebbe ut.

- Kongen har bestemt at det skal flagges på halv stang fra alle offentlige bygninger i Sverige i dag, og klokka ni vil alle kirkeklokkene i Stockholm ringe, sier Tarras-Wahlberg.

Det er innført hoffsorg i Sverige, og i løpet av dagen i dag vil det bli bestemt når prinsen, som også var hertug av Halland, skal bisettes.

Reddet Sverige

Prins Bertil var uhyre populær, og mange mener det er han som reddet monarkiet i Sverige. Da kongens far, arveprins Gustaf Adolf, døde i en flyulykke for 50 år siden steppet prins Bertil inn som regent. Og det fortsatte han med å gjøre inntil kong Carl Gustaf og seinere kronprinsesse Victoria ble myndig.

Prinsen satte plikten til Sverige foran kjærligheten til Lilian - men da kongen giftet seg med sin Silvia, ga han onkelen samtykke til å gifte seg med Lilian - som ble svensk prinsesse.

Idrettsinteressert

Prins Bertil var uhyre interessert i idrett, og han var i mange år president i Sveriges Olympiske komité. Under et intervju med Dagbladet i 1992 - måtte samtalen vente til herrestafetten i Albertville OL var unnagjort. Og prins Bertil var imponert over den norske langrennsinnsatsen den gang.

Seinere beklaget han at han av helsemessige årsaker ikke kunne være til stede ved OL på Lillehammer - men ventet spent på hva kona, prinsesse Lilian kunne berette da hun kom hjem til Villa Solbacken.

DØDE I GÅR: Sveriges prins Bertil døde i går ettermiddag. Den svenske prinsen var meget interessert i idrett, og var imponert over den norske framgangen i langrennsporet under vinter-OL i 1992 og 1994. Foto: SVEN GJ. GJERULDSEN