Idrettsstjerner avverger gjengbråk

Politiet mener spillere i basketklubben Ulriken Eagles i Bergen har avverget flere gjengslagsmål gjennom et prosjekt som har foregått siden i høst. Nå vil Vålerenga følge basketklubbens eksempel, samtidig som de utforder andre fotballklubber til å følge etter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gjennom et samarbeid med utekontakten i Bergen kommune og forebyggende avdeling ved Bergen Politidistrikt, har Ulriken-spillerne gått konkret til verks for å løse problemer blant ungdommer i Bergen. Politiet og kommunens utekontakt mener Ulriken-spillerne har vært nøkkelen til suksess, skriver Bergensavisen.

Ungdommer med problemer på skolen, er nå på rett vei. Og de som var kjent av politiet, er nesten ute av systemet.

Spillerne Marco Elsafadi og Tremaine Gardiner har vært spesielt engasjert i prosjektet. Politiet skryter spesielt av den kontakten Elsafadi har fått med ungdommene.

- Han er virkelig den typen vi trengte. Marco har forutsetningen for å lykkes, sier politibetjent Arild Smedsvik ved forebyggende avsnitt i Bergen politidistrikt til BA.

Erfaring med rasisme

Samarbeidet ble unnfanget da en feltarbeider ved Utekontakten i Bergen kommune, Magne Espelid, kom i snakk med en representant for Ulriken Eagles etter en kamp høsten 1999. Han foreslo et samarbeid, og Eagles tente umiddelbart. Etter et års planlegging var prosjektet på beina i fjor høst. De har fått økonomisk støtte fra kommunen, og i april skal arbeidet evalueres.

Mange av ungdommene som er blitt fanget opp av prosjektet har utenlandsk opprinnelse. Initiativtakerne mener basketspillernes bakgrunn har hatt mye å si for tilliten de er blitt vist i ungdomsmiljøene. Elsafadi er palestiner, mens Gardiner er svart amerikaner. De har begge følt rasismen på kroppen, og Gardiner er gjennom sin amerikanske bakgrunn godt kjent med gjeng-problematikken.

Bergensungdom har selv tatt kontakt med Elsafadi for å be ham løse konflikter mellom ulike ungdomsgrupper.

- Det viser at han har respekt, og at det er gjensidig tillit, sier feltarbeider Magne Espelid ved Utekontakten i Bergen til BA.

- Marco og Tremaine er forbilder for mange. Gjennom et eget prosjekt har de opprettet tette bånd til en mindre gruppe ungdommer. Resultatene så langt er positive, sier Espelid.

Utnytter rasismen positivt

Ungdom som tidligere ble oppfattet som et problem på senteret Bystasjonen i Bergen, har nå fått strøjobber eller funnet seg hobbyer som opptar dem.

Daglig leder i Ulriken Eagles, Arild Buen, er svært fornøyd med jobben spillerne har gjort.

- Vi har mange fremmedkulturelle spillere både i Basketligaen og på aldersbestemte lag. Det har gjort at vi har fått et forhold til rasisme. Det må vi prøve å utnytte i en positiv sammenheng, sier han til Dagbladet.no.

- Det er ikke nok å si at man tar ansvar og er mot både rasisme og vold. Det må også gjøres noe konkret, sier han. Og møter full støtte i fotballklubben Vålerenga. Oslo-klubben som har markert seg sterkt mot rasisme, vold og dop fatter interesse da Dagbladet.no viser til resultatene fra Eagles arbeid i Bergen.

Vålerenga utfordrer Start

- Jeg har ikke hørt om dette prosjektet før, men det høres veldig spennende ut. Jeg vil ta kontakt med Ulriken Eagles allerede i neste uke og få vite mer om prosjektet, sier Lars Eirik Eggen, prosjektleder i Vålerenga mot rasisme, til Dagbladet.no. Han er ansatt i halv stilling i Oslo-klubben, og prosjektet har støtte fra kommunen, LO, NHO og Barne- og familiedepartementet. Han synes ikke fotballklubbene i de høyere divisjonene er flinke nok til å sette i gang tiltak rettet mot ungdom.

- Mange har en fasade som består av en «selvsagt støtter vi»-holdning, samtidig som de gjerne skylder på lite penger. Men min erfaring er at jo mer penger klubben har, jo mindre bruker de på barne- og ungdomsarbeid, sier han.

Prosjektlederen ser for seg Pa Madou-Kah som Vålerengas Marco Elsafadi i det forestående prosjektet.

- Jeg tror han egner seg i en sånn rolle. Han kjenner mange ungdommer i bydelen, og ha er alltid positiv til å stille opp på sånne ting. Fredag er han blant annet invitert til statsministerens kontor sammen med mange andre representanter for forskjellige organisasjoner, der de skal diskutere hverdagsrasisme og vold. Jeg tror vi skal få dette til, sier Eggen.

Han utfordrer nå andre idrettsklubber til å kaste seg på prosjektet.

- Det vil være naturlig å utfordre Kristiansand-klubben Start når vi har hørt om de nynazistiske tendensene i byen, sier han. Han oppfordrer samtidig klubbene til å ta kontakt med Vålerenga for å ta del i deres erfaringer fra holdningsskapende arbeid.

- Vi mangler et engasjement i klubbene. Folk må bli utfordret, mener han.