TIL SALGS: Ieva Rise selger leiligheten sin på Grønland i Oslo. I annonsen poserer nikab-kledde kvinner rundt i leiligheten, noe som har skapt reaksjoner. Selv ønsker hun å signalisere at her er alle velkommen og at dette er en fargerik bydel. Foto: Ieva Rise
TIL SALGS: Ieva Rise selger leiligheten sin på Grønland i Oslo. I annonsen poserer nikab-kledde kvinner rundt i leiligheten, noe som har skapt reaksjoner. Selv ønsker hun å signalisere at her er alle velkommen og at dette er en fargerik bydel. Foto: Ieva RiseVis mer

Boligannonse på Finn.no vekker oppsikt:

Ieva har fått mange spørsmål om tanken bak denne boligannonsen. - Vi må passe oss for Narvestad-syndromet

Både borettslaget, Finn.no og andre har lurt på hva som var tanken bak annonsen. - Narvestad fulgte alltid godt med. Her reagerer de på bruk av nikab, sier Ieva Rise.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ieva Rises boligannonse på Finn.no har skapt reaksjoner. Hun har lagt ut leiligheten sin på Grønland i Oslo til salgs, med bilder av kvinner i nikab som poserer på de ulike salgs-bildene.

- Mange reagerer med en gang kvinner opptrer i offentligheten med hijab og nikab, det har vi sett i flere tilfeller. Mange fordi de mener det er kvinneundertrykkende. Jeg mener storsamfunnet i måten de tenker på, er med på å undertrykke kvinnene mer, sier Rise til Dagbladet.

Finn fjernet annonsen

Annonsen la hun ut på finn.no for ti dager siden og etter 40 minutter slettet Finn den, grunnet reaksjoner og klager på annonsen.

OPPSIKT: Annonsen med nilkb-kvinner vekker oppsikt. Foto: Ieva Rise
OPPSIKT: Annonsen med nilkb-kvinner vekker oppsikt. Foto: Ieva Rise Vis mer

- Jeg spurte med en gang om begrunnelse, men det var de ikke flinke på, sier Rise, som selv er utdannet jurist.

Etter dager med e-poster fram og tilbake med Finn, fikk hun beholde annonsen. Det etter at Rise sendte bilder av kvinner og menn som poserer uten nikab på andre salgs-bilder på annonsestedet, og poengterte at dette var diskriminerende.

Til TV2, som først omtalte saken, sier Finn.nos sikkerhetsansvarlig, Geir Petter Gjefsen at det kom flere klager på annonsen fra folk som opplevde annonsen som støtende.

SLETTET: Finn.no fjernet først annonsen, men nå får hun beholde den etter å ha endret teksten og påpekt at kvinner og menn uten nikab poserer på andre bilder på Finn.no. Foto: Ieva Rise
SLETTET: Finn.no fjernet først annonsen, men nå får hun beholde den etter å ha endret teksten og påpekt at kvinner og menn uten nikab poserer på andre bilder på Finn.no. Foto: Ieva Rise Vis mer

Reaksjonene skal ha kommet på bildene kombinert med teksten i annonsen. Rise skrev nemlig at det kunne være et harem i leiligheten.

Det har hun når fjernet og får beholde annonsen, men Finn.no sier til kanalen at den blir endret, da det ennå er en pågående diskusjon om den er støtende.

- Religion og legning spiller ingen rolle

Etter at TV2s omtale av annonsen har Rise også mottatt hyggelige e-poster fra folk som sier annonsen er fin.

Hun sier at andre har reagert på andre måter, med å sende spørsmålstegn og annet, som hun mener signaliserer at de ikke liker det. Juristen har ikke mottatt hatefulle ytringer, noe hun er veldig glad for.

NIKAB: Her poserer kvinner med nikab i boligannonse, som vekker oppsikt. Foto: Ieva Rise
NIKAB: Her poserer kvinner med nikab i boligannonse, som vekker oppsikt. Foto: Ieva Rise Vis mer

- Jeg har tenkt mye på det. Jeg er selv muslim og bruker hijab, men har ikke vært det hele livet. Jeg vet hva folk tenker og ser mange har fordommer. Jeg tenkte bare å vise at dette er en fargerik bydel hvor vi godtar hva som helst, sier Rise, og legger til:

- Har kan du få bo om du går med hijab, nikab eller ikke. Religion og legning skal ikke spille noen rolle.

Også borettslaget har spurt Rise om hva som var tanken bak boligannonsen.

- Da svarte jeg at vi må passe oss for Narvestad-syndromet, sier hun og utdyper:

- Narvestad fulgte alltid godt med, og hadde lagt merke til at en leilighet er ute til salgs på denne måten. Her reagerer de på bruk av nikab.

Serien «Borettslaget» ble skapt av Robert Stoltenberg, og er bygget opp som en slags fiktiv dokumentar over livene til de ulike beboerne i borettslaget. Roy Narvestad, den overivrige driftslederen, er en av mange av de karakteristiske rollene som Stoltenberg selv spiller i serien.

Rise legger til at hun har blitt kontakten av folk som er interessert i leiligheten, og hun har nå satt opp visning.