If anker helikopterskade til Høyesterett

Pilothørsel til topps i rettssystemet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no:) Tidligere helikopterpilot Amund-Ragnar Bjerkeseth (62) har slått forsikringsgiganten i to rettsinstanser. 31. januar bestemte Jæren tingrett at If Skadeforsikring må betale over to millioner kroner i erstatning for hans invalidiserende øresusplager.

Tinnitus

•Tinnitus eller øresus er en lyd som bare kan høres av den som har lidelsen. Lydens styrke og frekvens varierer fra person til person, men de fleste som rammes plages av en høyfrekvent lyd.

•Man vet ikke sikkert hvordan tinnitus oppstår, men antar at påvirkning mot det indre øret setter i gang en prosess.

•Årsakene til tinnitus kan være mange: Aldersbetinget hørselssvekkelse, larmskade og infeksjon som sprer seg til det indre øret.

•Ved tinnitus er de indre hårceller i øret kommet i en slags krampetilstand.

(Kilde: Dom, Jæren tingrett, 31. januar 2006)

Forsikringsselskapet anket dommen, men i slutten av februar i år fastslo Gulating lagmannsrett at Bjerkeseth er yrkesskadd og skal ha erstatning.

Nå håper If at Høyesterett vil gi saken en endelig behandling.

Ønsker prinsippavklaring

- Hovedårsaken til at vi ønsker saken prøvet for Høyesterett, er at kurvene på Bjerkeseths hørselsmålinger avviker fra det lærebøkene betegner som allment akseptert medisinsk viten når det gjelder hørselsskade. Her er det uenighet mellom medisinske sakkyndige, og vi ser behovet for en prinsippavklaring rundt dette, sier leder for Forsikringsjuridisk avdeling i If, Line Gjengedal Ruud.

Det har også en viss betydning for forsikringsselskapet at det i tillegg til Bjerkeseth er nok en tidligere Helikopter Service-pilot som har prøvet sin sak rettslig, men tapt.

- Det er klart at spriket i domstolpraksis, i disse svært like sakene, også spiller inn, sier Gjengedal Ruud.

If Skadeforsikring innser, likefullt, at dersom Høyesteretts kjæremålsutvalg ikke finner saken verdig en behandling av rikets øverste dommere, blir Bjerkeseths seiersdom i lagmannsretten rettskraftig. Dommen vil også kunne bli retningsgivende i senere støyskadesaker.

MÅ KJEMPE IGJEN: I to rettsinstanser har Amund-Ragnar Bjerkeseth (62) vunnet over If Skadeforsikring med sine invalidiserende øresusplager. Nå har forsikringsselskapet anket til Høyesterett. Foto: Privat/Scanpix
MÅ KJEMPE IGJEN: I to rettsinstanser har Amund-Ragnar Bjerkeseth (62) vunnet over If Skadeforsikring med sine invalidiserende øresusplager. Nå har forsikringsselskapet anket til Høyesterett. Foto: Privat/Scanpix Vis mer

- Det er klart, sier Line Gjengedal Ruud. Forsikringsadvokaten tør ikke spå om hvorvidt Høyesterett vil ta saken.

- Men går den til Høyesterett, vil vi ikke nedlegge påstand om at Bjerkeseth skal dekke If sine omkostninger dersom vi får medhold. Dette innebærer at Bjerkeseth, uansett utfall, ikke vil riskere å måtte dekke våre omkostninger for å føre saken for Høyesterett.

- Ikke overrasket

Amund-Ragnar Bjerkeseth hadde ikke ventet annet en at forsikringsselskapet ville anke.

- Jeg kan ikke si jeg er veldig overrasket. Det har vært sagt helt siden jeg tok ut stevning at dette ville gå helt til Høyesterett, så jeg har ikke reagert noe særlig på anken, sier Bjerkeseth til Dagbladet.no.

Helikopterpiloten mener flere år med sterk støy i cockpit har gitt ham invalidiserende øresusplager og gjort ham overfølsom for lyder.

- Det er aldri stille i hodet mitt. En støykilde står og går hele tida. Mens andre utvikler allergi mot kjemikalier, er jeg blitt allergisk mot lyd. Det sosiale livet mitt er ikke som det var. Jeg trekker meg tilbake. Nå pleier jeg stort sett bare omgang med kolleger som har de samme problemene som meg, sier Bjerkeseth.

Flere skadde

If anker helikopterskade til Høyesterett

Som pilot i Helikopter Service AS besto Bjerkeseths jobb i å fly oljearbeidere ut i Nordsjøen. Han har vært utsatt for et vidt støyspekter. Støykildene i helikopteret er mange, blant annet motor, rotorblader og radiostøy i øreklokkene.

I månedsskiftet mai, juni i 1998 fikk Amund-Ragnar Bjerkeseth en kraftig tinnitus, som artet seg som en tone som ikke ville gi seg etter endt flygning.

I begynnelsen var øresusen borte etter en natts søvn. Etter rundt tre måneder, forsvant ikke lenger øresusen i løpet av natten, men ble bare borte i lengre perioder uten flygning. Øresusen har vært permanent fra seks måneder etter den oppsto første gang.

9. mars 2001 var Bjerkeseth offisielt ferdig som helikopterpilot. Da vedtok Luftfartstilsynet at han ikke skulle få fornyet sitt helsesertifikat.

Bjerkeseth er ikke eneste tidligere pilot i Helikopter Service som er blitt skadd.

Til nå har 43 piloter i selskapet meldt om støyplager på jobben. Bare siden 2001 har åtte piloter mistet lisensen og dermed også levebrødet. 

Nylig avdøde advokat Håkon Helle representerte Bjerkeseth og en rekke tidligere piloter som nå har tinnitus.

- To nye rettssaker er berammet. I tillegg er jeg klar til å ta ut stevning i ytterligere sju, åtte saker, sa advokaten til Dagbladet.no i forbindelse med at Bjerkeseth vant i lagmannsretten. 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer