If har ikke rett til å beskylde Dagny (46) for tyveriet av sin egen bil

Bileieren får full støtte i klagenemnd. - Føles som å vinne i lotto.

VANT FRAM TIL SLUTT: Dagny Margrethe Jespersen (46) ble bekylt for svik av sitt forsikringsselskap, etter at bilen hennes ble stjålet. Nå har hun vunnet fram i Finansklagenemnda.
 Foto: Bjørn Langsem
VANT FRAM TIL SLUTT: Dagny Margrethe Jespersen (46) ble bekylt for svik av sitt forsikringsselskap, etter at bilen hennes ble stjålet. Nå har hun vunnet fram i Finansklagenemnda. Foto: Bjørn LangsemVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Dagbladet har også tidligere satt fokus på forsikringstakere som blir beskyldt av forsikringsselskapet for tyveri av sin egen bil.

• I november 2008 vant en porscheeier mot If i lagmannsretten etter seks års kamp.

• I januar 2012 knuste en toyotaeier forsikringsgiganten i tingretten etter at If anklaget ham for å stjele og brenne sin egen bil.

(Dagbladet): - Endelig blir jeg trodd. Jeg er så glad at det føles som om jeg skulle ha vunnet i lotto, sier Dagny Margrethe Jespersen (46) til Dagbladet.

Finansklagenemnda har enstemmig vedtatt at If Skadeforsikring ikke har grunnlag for å påstå at hun står bak tyveriet av sin egen bil.

Nå kan hun endelig vente seg forikringsoppgjør for den stjålne bilen.

- Vi tar avgjørelsen til etterretning, og vil foreta et snarlig oppgjør med kunden, sier informasjonsdirektør Jon Berge i If Skadeforsikring til Dagbladet.

15. mars 2011 meldte hun bilen sin stjålet, en Volvo V40 1999-modell, verdsatt til 41000 kroner.

Beskyldt for forsikringssvik Svigersønnen hennes hadde lånt bilen dagen før og parkerte den i garasjeanlegget der hun bor på Holmlia i Oslo. Da Dagny skulle bruke bilen sin påfølgende ettermiddag, oppdaget hun at den var borte. Det er dokumentert at garasjeporten i fellesgarasjen var ødelagt og ikke lot seg lukke på tidspunktet bilen ble meldt stjålet.

46-åringen hadde bilen forsikret i Volvia forsikring som er et underbruk av forsikringsgiganten If.

I juni 2011 fikk Dagny Margrethe Jespersen (46) brev fra forsikringsselskapet hvor de avslår erstatning og beskylder henne for forsikringssvik.

Selskapet viste til at bilen har elektronisk startsperre og at bilens to originalnøkler er inntakt. Videre påpekte selskapet at det er vanskelig og ressurskrevende å omgå bilens startsperresystem, og at den derfor «må ha blitt kjørt med riktig nøkkel».

If viste også til at bilder tatt ved passering gjennom bomstasjoner viser at «bilen kjører for egen motor».

«Uønsket som kunde» I samme brev, datert 9. juni 2011, gjorde selskapet det klart at hun er svartelistet og «uønsket som kunde i If».

Dagny Jespersen er ufør, er dårlig til beins og hadde bruk for bilen hun bare hadde eid i noen måneder da den forsvant. Hun fikk den i gave av sin far jula 2010, og den var i svært god stand.

- Jeg føler meg sviktet. Det er leit å ha det hengende på seg at selskapet mener jeg er en svindler. Men hvorfor politianmelder de meg ikke, da? De har svartelista meg, og jeg føler meg stemplet som kriminell for noe jeg ikke har gjort. Toppen av kransekaka er at jeg ikke lenger har en bil som jeg hadde bruk for og hadde stor glede av, uttalte 46-åringen til Dagbladet i mars.

Tynt grunnlag - If påberoper ikke svik dersom eneste grunnlag er at bilen er utstyrt med startsperre, og eier besitter alle nøklene, uttalte utreder Petter Domaas i If Skadeforsikring til Dagbladet den gang.

Heller ikke nå, etter det ferske vedtaket i Finansklagenemnda, vil If være med på at startsperreproblematikken var deres eneste grunnlag for å hevde svik i Dagny Jespersens sak.

- Vi er enige i at startsperrer lar seg manipulere og tar alltid det med i vurderingen i saker med denne problematikken. Her må vi bare konstatere at nemnda ikke har vurdert de tilleggsmomentene vi framførte som sterke nok, sier informasjonsdirektør Jon Berge.

KNUSTE IF: En familiefar ble beskyldt for å ha stjålet og brent sin egen bil, men knuste If i retten i januar i fjor. Foto: If Skadeforsikring
KNUSTE IF: En familiefar ble beskyldt for å ha stjålet og brent sin egen bil, men knuste If i retten i januar i fjor. Foto: If Skadeforsikring Vis mer

Dagbladet har gjennomgått dokumentene i Dagny Jespersens sak, og kan ikke se at If bygger svikpåstanden på noe mer enn at bilen har elektronisk startsperre og at eier har samtlige nøkler i behold.

«Ikke tilstrekkelig» Finansklagenemnda kan heller ikke se at If tufter sin svikpåstand på et bredere grunnlag.

Nemnda viser til dommen i saken hvor en toyotaeier vant fram fordi det ble bevist at startsperrer kan omgås, og understreker at det «ikke er tilstrekkelig» å vise til at bilen har vært nøkkelkjørt for å oppfylle den strenge bevisbyrden for å kunne hevde forsikringssvik.

- Det er svært få saker med startsperreproblematikk som går videre til nemndsbehandling eller til retten. Fra vår side er det da alltid en totalvurdering som ligger bak. Slik er det også i denne saken, sier Jon Berge i If Skadeforsikring.

KNUSTE IF: I 2008 vant en porsche-eier mot forsikringsgiganten i lagmannsretten. Foto: If Skadeforsikring
KNUSTE IF: I 2008 vant en porsche-eier mot forsikringsgiganten i lagmannsretten. Foto: If Skadeforsikring Vis mer