If må punge ut 3,5 mill. til støyskadd helikopterpilot

Øresusrammede George Connery (56) kan aldri mer fly.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) I går bestemte Gulating lagmannsrett at If Skadeforsikring må betale 2 863 957 kroner i erstatning til George Edward Connery på grunn av de invalidiserende tinnitusplagene jobben som helikopterpilot har påført ham.

I tillegg må forsikringsselskapet betale ham 436 643 kroner i saksomkostninger, samt 252 000 kroner i merverdiavgift.

Connery er født i Nord Irland, men startet i 1976 å fly helikopter for norske Helikopter Service AS, nå CHC Helikopterservice.


- Jublet

- Det var jubel her da advokaten ringte, men det tar nok en stund før dette synker ordentlig inn. Men bevares, det er deilig og en stor lettelse, sier George Edward Connery til Dagbladet.no.

Connery er den andre i rekken av tinnitusrammede piloter fra CHC Helikopterservice som nå har satt forsikringsselskapet på plass i retten. Første mann ut var piloten Amund-Ragnar Bjerkeseth som Dagbladet.no har fulgt saken til.

George Connery legger ikke skjul på at presset har vært stort i påvente av dommen i Gulating lagmannsrett. Tapet i Jæren tingrett 20. mars 2006 lurte i bakhodet, og den tidligere piloten i CHC Helikopterservice hadde tatt opp lån med pant i huset, i tilfelle han skulle tape ankesakensaken. Da ville han risikert å bli sittende med rundt 800 000 kroner i saksomkostninger.

- Riktig dom

KNUSTE FORSIKRINGSGIGANTEN: Den støyskadde helikopterpiloten George Edward Connery (56) får en klekkelig erstatning fra If Skadeforsikring for tinnitusplagene jobben har påført ham. Foto: SCANPIX/PRIVAT
KNUSTE FORSIKRINGSGIGANTEN: Den støyskadde helikopterpiloten George Edward Connery (56) får en klekkelig erstatning fra If Skadeforsikring for tinnitusplagene jobben har påført ham. Foto: SCANPIX/PRIVAT Vis mer

- Nå gleder jeg meg til et normalt familieliv. Det har det ikke vært mye av, sier George Connery som slett ikke ser bort i fra at If Skadeforsikring vil forsøke å få saken prøvet for Høyesterett. I så fall er han rede til å slåss på ny.

- Gulating lagmannsrett tar hensyn til alle de sakkyndiges erklæringer i den enstemmige dommen, påpeker Connery.

«Etter en samlet vurdering av bevisene i saken og de sakkyndiges uttalelser har retten, dog under betydelig tvil, kommet til at det er sannsynlighetsovervekt for at støyeksponeringen er en nødvendig årsak til Connerys tilstand i dag,» heter det i den ferske dommen.

- Slik bevisene sto, er jeg ikke i tvil om at dommen er korrekt, sier Connerys advokat Svein Ove Balle.

Mange piloter støyskadd

Som helikopterpilot besto Connerys jobb i å fly oljearbeidere ut i Nordsjøen. Han har vært utsatt for et vidt støyspekter. Støykildene i helikopteret er mange, blant annet motor, rotorblader og radiostøy i øreklokkene.

Connery fikk flysertifikatet inndratt i 2002. Da hadde han vært i helikoptercockpiten siden 1976.

George Connery er ikke eneste tidligere pilot i CHC Helikopterservice som er blitt skadd.

If må punge ut 3,5 mill. til støyskadd helikopterpilot

Hele 43 piloter i selskapet har meldt om støyplager på jobben. Bare siden 2001 har åtte piloter mistet lisensen og dermed også levebrødet.

- Svært mange av helikopterpilotene og en del av bakkemannskapet i selskapet sliter med støyplager. If har presentert dette som en kampanje. Det synes jeg er provoserende. Jeg oppfatter at dette er individer med svært reelle plager. At de skal bli framstilt som lurendreiere er svært krenkende, sier advokat Svein Ove Balle.

Det er varslet at flere tidligere piloter i selskapet vil gå rettens vei for å få sine plager godkjent som yrkesskade.

Neste sak er berammet i november.

Vurderer anke

Tapet i Gulating lagmannsrett i går har fått If Skadeforsikring til å gå i tenkeboksen.

- Forsikringsselskapet vant saken i tingretten. Lagmannsretten har behandlet saken og gitt Connery medhold under «betydelig tvil». Ettersom saken reiser flere prinsipielle spørsmål knyttet til omfanget av yrkesskadeforsikringsloven, vil selskapet benytte de neste fire ukene for vurdere ankespørsmålet, opplyser informasjonsdirektør Jack Frostad i If.

FORNØYDE: George Edward Connery sammen med sin advokat Svein Ove Balle i Gulating lagmannsrett.