UTBRENT: Denne bilen ble funnet fullstendig utbrent i Sverige kort tid etter at den ble meldt stjålet i Oslo. If Skadeforsikring mener bileieren (48) må ha arrangert tyveriet av sin egen bil. Foto: If Skadeforsikring
UTBRENT: Denne bilen ble funnet fullstendig utbrent i Sverige kort tid etter at den ble meldt stjålet i Oslo. If Skadeforsikring mener bileieren (48) må ha arrangert tyveriet av sin egen bil. Foto: If SkadeforsikringVis mer

If mener familiefar (48) selv sto bak dette

Livet ble snudd på hodet da han meldte bilen sin stjålet. - Helt forferdelig. Jeg er stemplet som en simpel kriminell.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det hjelper lite at den 48 år gamle firebarnsfaren har en trygg og god jobb som avdelingsleder i det offentlige, har prikkfritt rulleblad og velordnet økonomi.

If Skadeforsikring ser likevel ingen annen mulighet enn at mannen selv arrangerte tyveriet og utbrenningen av sin egen høyst ordinære familiebil, en sjuseters Toyota Previa 2002-modell, i november 2008.

Selskapet har anklaget ham for forsikringssvindel og nekter ham erstatningsutbetaling.

- Helt forferdelig - Jeg hadde jo ikke hatt noe å tjene på dette. Bilen var i god stand. Den ville vært svært enkel å selge dersom jeg hadde hatt behov for penger, noe jeg ikke hadde. Min logikk henger ikke med på hva If har foretatt seg i denne saken, sier 48-åringen til Dagbladet.

Han legger ikke skjul på at han opplever svindelanklagen som svært ubehagelig.

- Det er helt forferdelig. Jeg er stemplet som en simpel kriminell. Dette er David mot Goliat, men jeg gir ikke opp. Jeg skal prøve mine rettigheter for domstolen, sier familiefaren.

Han har nå tatt ut stevning til Oslo tingrett.

- Hadde alle nøklene If legger til grunn at bilen hadde et startsperresystem og at 48-åringen hadde bilens tre nøkler i behold etter at den ble meldt stjålet.

RATTSTAMMEN: Det var ikke mye igjen å undersøke da bilen dukket opp i Sverige, fullstendig utbrent. Foto: If Skadeforsikring
RATTSTAMMEN: Det var ikke mye igjen å undersøke da bilen dukket opp i Sverige, fullstendig utbrent. Foto: If Skadeforsikring Vis mer

- Det er ikke umulig å stjele en bil med moderne startsperre uten å måtte bruke originalnøkkel. Slik manipulering krever imidlertid spesialutstyr, spesialkompetanse og ikke minst tid til å utføre arbeidet. Det lar seg også gjøre å kjøre bort biler på henger, sier informasjonsdirektør Jack Frostad i If Skadeforsikring og utdyper:

- Bileier hadde alle nøklene til bilen, og vi har ikke funnet tegn til manipulering gjennom de undersøkelsene vi har hatt mulighet til å utføre på den utbrente bilen. Spørsmålet er da hvor sannsynlig det er at en eldre familiebil er gjenstand for slike tyveribestrebelser, sier  Frostad.
 
Politiet mistenkte ikke familiefaren for å stå bak tyveriet av sin egen bil. Saken ble henlagt etter kort tid fordi det «ikke er fremkommet tilstrekkelige opplysninger til å identifisere gjerningsmannen».

- Endret forklaring - Først påsto selskapet at biler med startsperre ikke kan stjeles uten originalnøkkel. Deretter endret de forklaring til at ingen vil stjele en så alminnelig bil. Det oppleves som absurd å måtte forsvare seg for et tyveri man ikke har kjennskap til, sier 48-åringen.

Dette er ikke første gang If anklager en bileier for å stå bak tyveriet av sin egen bil. I november 2008 skrev Dagbladet om en Porche-eier (34) som vant mot If i lagmannsretten etter seks års kamp.

FAMILIEBIL: 48-åringen har fire barn og hadde derfor bruk for en romslig familiebil. Foto: If Skadeforsikring
FAMILIEBIL: 48-åringen har fire barn og hadde derfor bruk for en romslig familiebil. Foto: If Skadeforsikring Vis mer