If truer med dyrere premie

En samlet forsikringsbransje følger erstatningssaken til trafikkskadde Katrine Bråtane (23) med argusøyne og truer med høyere premier dersom Katrine får medhold i sin sak mot If.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På tilhørerbenken i Høyesterett i går satt flere representanter fra Norges største forsikringsselskaper. Erstatningssaken mot Katrine Bråtane handler nemlig ikke bare om hennes liv. Vinner hun fram, vil andre trafikkskadde få gode kort på hånda i framtidige rettssaker. Det vet representantene fra If, Gjensidige og Vesta godt.

I retten i går sikret flere andre forsikringsselskaper seg kopi av innledningsforedraget til Storebrands advokat, Anne Stine Eger Mollestad.

- Får Bråtane medhold, avviker dette fra tidligere rettspraksis. Det ligger mange andre liknende saker i rettssystemet, som venter på en avklaring i denne saken, sier Eger Mollestad til Dagbladet.

Bråtane-saken

  • Katrine Bråtane var 11 år da hun ble påkjørt og skadd av en lastebil under en ridetur ved Risør i 1990.
  • 18 år gammel overtok hun ansvaret for sin egen sak og vant fram både i byretten og i lagmannsretten. If er dømt til å betale henne vel 10 millioner kroner i erstatning, men forsikringsselskapet anket saken.

  • Hittil har If utbetalt 6,6 millioner erstatningskroner til Katrine. Høyesterett skal nå avgjøre hvor mye hun skal få til å dekke framtidig pleie og omsorg.

Mens Ifs advokat prøvde å overbevise retten, fulgte Bråtane med på første rekke. Der fikk hun høre hvordan advokaten beskrev henne som ei ressurssterk jente med gode karakterer og stort pågangsmot.

Samtidig avviste If på det sterkeste at de har noe ansvar for at Katrine i framtida kan leve det livet hun lever i dag.

- Jeg er heldig som har gode venner som hjelper meg. Jeg tør ikke tenke på utfallet dersom jeg taper saken. Samtidig tenker jeg også på alle andre som kommer etter meg. Det er blitt en stor sak, og jeg føler et ansvar. Samtidig synes jeg det er tungt, sier Bråtane til Dagbladet.

Hun hvilte hodet mot støttebøylen på rullestolen mens Ifs advokat rev hennes liv fra hverandre og delte det inn i kategorier for dobesøk, påkledning og tid til måltider.

- Jeg hadde lyst til å stoppe henne når hun sa noe som jeg vet er galt, men det kan jeg jo ikke, sier Katrine.

Dagbladet vet at Finansnæringens Hovedorganisasjon har gjort beregninger for hvor mye forsikringspremiene vil øke dersom Katrine Bråtane vinner fram i Høyesterett. Flere kilder i forsikringsselskapene bekrefter at også de enkelte selskapene har gjort sine skrivebordsberegninger.

For Bråtane handler det imidlertid om å kunne gå på kino, møte venner og leve mest mulig normalt. Hun er vant til å møte problemer daglig:

- Forleden stoppet rullestolen midt i et lyskryss. Heldigvis hadde jeg med meg en venn.

Da retten tok kvelden i går, hjalp advokat Christian Lundin sin klient med ytterjakka. Det ble et tidkrevende prosjekt:

- Bare gjør slik du gjør når du hjelper barna dine, smilte Katrine og la til:

- Kanskje er det Storebrand vi skulle utfordret på dette!

PRINSIPPSAK: Katrine Bråtane legger ikke skjul på at hun synes det er tungt å høre Storebrands advokat, Anne Stine Eger Mollestad, avvise alle krav. I retten vekslet de bare noen få ord. På tilhørerbenken satt flere forsikringsaktører som frykter utfallet av saken.