If vil ikke gi skadd kriminell erstatning etter ulykke

Jarl Martin (27) braste i fjellveggen med politiet på hjul.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Rettsapparatet er i ferd med å stake ut en ny kurs for forsikringsbransjen i saker hvor selskapene vil frata folk erstatning på grunn av egen medvirkning til skade.

I april bestemte Høyesterett at Kim Ronny Otterstad (24) skal ha erstatning, selv om han visste at kameraten han satt på med kjørte i fylla.

Denne dommen preget Moss tingrett som 30. juni slo fast at Jarl Martin Tønnesen har krav på et betydelig erstatningsbeløp, til tross for at han ble skadd for livet i en politijakt etter et innbrudd.

- Jeg vil ikke gå nærmere inn på ankespørsmålet, men bildet begynner å tegne seg på dette området nå. Otterstad-saken kom jo til en rettslig avklaring, sa informasjonsdirektør Jack Frostad i If Skadeforsikring til Dagbladet.no i juli.

Få dager senere valgte likevel forsikringsselskapet å anke Tønnesen-saken til lagmannsretten.

- Vil ikke ta inn over seg signalene

- If vil ikke ta inn over seg de sterke signalene Otterstad-dommen gir. Både i Otterstad-saken og i Tønnesen-saken var bilkjøringen et felles prosjekt mellom sjåfør og passasjer. Høyesterett har slått fast at det er bilføreren som har det største ansvaret ved at han har herredømme over bilen, og at passasjeren har et sterkt erstatningsrettslig vern uansett medvirkning. Otterstad-dommen slår også fast at skadeomfanget må tillegges stor vekt i slike saker, og en passasjer kan ikke få erstatningen redusert på en måte som er uforholdmessig, sier advokat Christian Lundin i advokatfirmaet Ness & Co som prosederte Otterstad-saken for Høyesterett.

Lundin påpeker det paradoksale faktum at Otterstad-saken ble håndplukket av forsikringsbransjen for å prøve avkortingsspørsmålet for Høyesterett.

DUNDRET I FJELLVEGGEN: Jarl Martin Tønnesen er hundre prosent ufør, og må ha hjemmehjelp tre ganger om dagen. Han ble skadd da han flyktet fra politiet etter et innbrudd i 2005.
DUNDRET I FJELLVEGGEN: Jarl Martin Tønnesen er hundre prosent ufør, og må ha hjemmehjelp tre ganger om dagen. Han ble skadd da han flyktet fra politiet etter et innbrudd i 2005. Vis mer

- Det var det groveste tilfellet de kunne finne. Nå argumenterer If med at denne saken er ennå grovere, sier Lundin.

I Otterstad-saken hadde sjåføren en promille på rundt 2. I løpet av om lag sju timer drakk Kim Ronny Otterstad og kameraten rundt 18 pils hver, samt en halvliter Jàgermeister, før de satte seg i bilen.

- Gir oss ikke

Klokka 03.45, natt til 13. desember 2005 tok livet en alvorlig vending for Jarl Martin Tønnesen (27). I 03.30-tida samme natt stjal Tønnesen og to andre menn en spilleautomat fra en Coop Mega-butikk på Gressvik.

Alarmen gikk under innbruddet, og et vitne varslet politiet som var raske til å rykke ut. Under den påfølgende politijakten gikk det fryktelig galt. Med sommerdekk på glatt føre, og med den 155 kilo tunge spilleautomaten usikret bak i bilen, dundret fluktbilen inn i en fjellvegg på riksvei 282 mellom Sjursbråtetjern og Sæbyvannet i Våler i Østfold.

Alle tre i bilen ble skadd i ulykken, men Jarl Martin Tønnesen ble hardest rammet. Hjerneskaden han pådro seg har gjort ham hundre prosent ufør, og han må ha besøk av hjemmesykepleier tre ganger daglig.

If skadeforsikring mener den unge mannens medvirkning til tyveriet og flukten fratar ham rett på erstatningsutbetaling. Dette avviste Moss tingrett i dommen som falt 30. juni. Retten mente at erstatningen etter bilansvarsloven skal avkortes med 60 prosent, og erstatningen etter forsikringsavtaleloven skal avkortes med 50 prosent.

For Jarl Martin Tønnesen ville dette kunne medføre en erstatningsutbetaling på flere millioner kroner, selv om forsikringsselskapet ikke er enig i at hans tap, før avkortning, utgjør drøyt 7,8 millioner kroner.

If vil ikke gi skadd kriminell erstatning etter ulykke

Nå må Tønnesen og familien forberede seg på nye tøffe tak i lagmannsretten.

- Vi var forberedt på at selskapet skulle anke, så det kom ikke som noe stort sjokk. Det verste med det er at det nå blir ett år til i uvisse. Vi gir oss ikke. I tingretten fikk vi en fin seier som vi kan bygge videre på, sier mor og hjelpeverge Synnøve Østereng.

Ønsker større avkortning

If Skadeforsikring erkjenner at Tønnesen-saken, eller spilleautomatsaken som de kaller den, må sees i lys av Høyesteretts dom i Otterstad-saken.

- Vi ble overrasket over Høyesteretts slutninger i Otterstad-dommen. At et såvidt grovt tilfelle bare skal medføre en avkortning på 40 prosent, sier advokat Knut Magne Framstad i If.

Han legger ikke skjul på at selskapet utfordrer Otterstad-dommen.

- Tingretten kom, etter vårt syn, til en for lav avkortning i spilleautomatsaken. Vi kommer ikke bort i fra at Høyesterett i Otterstad-dommen gir bilpassasjerer et sterkt vern. Men denne saken skiller seg fra Otterstad-saken ved at skadelidtes rolle var mer dominerende. Det strider mot alminnelig rettsoppfatning at en person som utsetter seg for den risiko en slik kriminell handling medfører, skal få kompensasjon av forsikringskollektivet, sier Framstad.

Advokaten sier If også vil prosedere på 100 prosent avkortning når saken skal behandles i lagmannsretten.

- Vi hevder full avkortning for å gi retten et spillerom. Avkortningen er en utpreget skjønnsmessig avgjørelse, og vi vil ikke binde opp retten på forhånd. Bilansvarsloven åpner dessuten for full avkortning. I hvilke tilfeller ser en for seg at full avkortning skal inntreffe? spør advokat Knut Magne Framstad.

SKAPTE PRESEDENS: I april bestemte Høyesterett at lamme Kim Ronny Otterstad (24) skal ha erstatning, til tross for at han med viten og vilje satt på med en kompis som fyllekjørte.