- Ifølge Bibelen er dette Israels land

ALONEI SHILO (Dagbladet): Israel skal slutte å bygge nye bosettinger på okkupert jord i Gaza og på Vestbredden, står det i Mitchell-rapporten. Likevel ga 13 nordmenn mer enn 12000 dollar til en ny bosetting mandag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ifølge Bibelen er dette Israels land, og vi er ikke enige i at nye bosettinger er et hinder for fred. Tvert imot. Nye settlements er med på å trygge staten Israel, sier formann i Karmel-instituttet, John Skåland (44).

Sammen med 12 andre nordmenn ga han mandag 12000 dollar og 4000 norske kroner (tilsammen rundt 113000 kroner) til den nye bosettingen Alonei Shilo som blir bygd på Vestbredden (eller Judea og Samaria - som de norske Israel-vennene kaller området).

Pengene er gitt av nordmenn i løpet av 2001 i regi av Karmel-instituttet.

Karmel-instituttets formann Skåland vet at bosettingen Alonei Shilo er ulovlig ifølge internasjonal rett.

Men han er ikke enig i at den er et hinder for fred mellom palestinere og israelere.

- Jeg støtter nybygging 100 prosent. Hvorfor skal disse områdene være jødereine? Da blir det som under Hitlers tid, sier Skåland som også er varabrannsjef i Lund kommune. Skåland har vært sjef for Karmel-instituttet i ni år og har vært en rekke ganger i Israel.

- Kriminell pakt

Sammen med tolv andre nordmenn dro Skåland mandag til Vestbredden for å overrekke pengene Karmel fikk inn i fjorårets innsamlingsaksjon. Stemningen i de to hvite minibussene er spent.

Først går turen til nybyggeren Motti Isaak, som bor i bosettingen Karnei Shomron. Isaak, opprinnelig fra Danmark, er den som koordinerer kontakten mellom Karmel og nybyggerprosjektet på Vestbredden.

- I Israel ser vi på Oslo-avtalen som den kriminelle pakten mellom Norge, FN, USA, palestinerne og israelerne, sier Isaak.

Deretter tar han fram et kart over Israel. Han tegner og forklarer til den svært lyttende forsamlingen.

- I Moseboken står det at Gud har gitt landet til Abraham. Vi forsøker å gjøre som det står i Bibelen. Judea og Samaria har tilhører det jødiske folket til evig tid, forteller Isaak.

Seksbarnsfaren er helt uenig med palestinske myndigheter i at de israelske nybyggerne på Vestbredden driver bort palestinerne fra deres eget land.

- Da vi kom hit, var det ingenting. Det var som en jungel i Zimbabwe, uten vann, strøm eller universitet. I dag er det lys over hele Samaria, sier Isaak. Formann Skåland er enig.

- Palestinerne har aldri hatt et eget land. De har aldri vært et eget folk. Jeg tror på Bibelen, og der står det at jødene skal komme tilbake og plante på Samarias fjell, sier Skåland.

Den norske forsamlingen, bestående av Karmel-støttere og pinsevenner, blir fortalt at Israels regjering i dag er en «umulig cocktail som ikke gjør noen ting».

Jødiske bosetninger

  • Det er totalt 146 offisielle bosettinger med tilsammen 203000 innbyggere på Vestbredden og i Gaza.
  • I Gaza er det 6500 innbyggere fordelt på 16 bosettinger.

    På Vestbredden er det 196500 innbyggere fordelt på 130 bosettinger.

  • I perioden 1993- 99 er det etablert 42 «uoffisielle» bosettinger. Bare fire ble revet.
  • Det har vært en befolkningsøkning på ca. 72% siden september 1993, fra 115700 til 203000 i desember 2000.

    Kilde: Peace now, 30. mars 2001

- Får aldri fred

Statsminister Ariel Sharon er veik og har snudd ryggen til bosetterne, er meldingen.

- Israel skulle gå til krig mot PLO, Arafat og hans mordere. Vi, som har holocaust friskt i minne, skulle gå til full krig og stoppe terroren. Hadde araberne fått det som vi ville, ville vi vært kastet på sjøen. Vi vil aldri få fred med araberne, sier major Isaak engasjert og bestemt.

Etter en kjapp innføring i Isaaks Israel, nærmer høydepunktet seg. Turen til bosettingen Alonei Shilo, hvor formann Skåland skal levere Karmels bidrag.

På en liten høyde står 10-12 mobile brakker. I sentrum av brakkene er et lite hus som fungerer som en religiøsortodoks skole for 30 jenter.

Utenfor brakkene står fire-fem bevæpnede soldater. Ut av skolebygningen kommer to bevæpnede menn og noen nysgjerrige jenter.

- Jeg er veldig glad for å være her. Jeg ønsker at dere forbinder Norge med noe annet enn Oslo-avtalen. Jeg har helt andre tanker og tro enn Oslo-avtalen, sier Skåland.

De oppmøtte settlerne klapper. Så leser Skåland noen ord fra Jesaia, hvor Herren forbarmer seg over Jakob.

- Eres Israel er jødenes land og det er viktig at det blir bygd av jødene. Mitt håp er at det om noen år er store bosettinger over hele Samaria og Judea, sier Skåland. Før han overrekker pengene til skolens visesjef, Yaniv Cohen.

- Både FN, Oslo-avtalen og Mitchell-rapporten mener en bør stoppe utbyggingen av israelske bosettinger på palestinsk land. Hva sier du til det?

- FN er en gjeng med land som sier alt mulig rart. I Bibelen står det at hele verden skal gå mot Israel. At det skal være mye krig og uro fram til Messias kommer tilbake. Det er nær forestående, sier Skåland.

<B>ISAAKS ISRAEL:</B> Nybyggeren og mellommannen Motti Isaak gir den norske delegasjonen en kjapp innføring i Israels historie. Ifølge Isaak blir det aldri fred i Israel så lenge palestinerne er i området. - Israel må gå til krig mot araberne, er hans budskap. Til høyre Jarle Sortland og Roald Ringstad.