MILLIONSØKSMÅL MOT SÆDBANK: Tre kanadiske familier går til millionsøksmål med påstand om at sædbanken de brukte har gitt fullstendig gale opplysninger om en sæddonor. Foto: NTB Scanpix


Kunstig befruktning
MILLIONSØKSMÅL MOT SÆDBANK: Tre kanadiske familier går til millionsøksmål med påstand om at sædbanken de brukte har gitt fullstendig gale opplysninger om en sæddonor. Foto: NTB Scanpix Kunstig befruktningVis mer

Ifølge firmaet skulle sæddonor 9623 ha en IQ på 160. Nå hevder saksøkere at han egentlig er en mentalt syk kriminell

Tre kanadiske familier går til millionsøksmål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Onsdag denne uka tok tre familier i Canada ut stevning mot en sædbank med påstand om at en sæddonor, hvis sædceller skal ha resultert i 36 barn i Canada, USA og Storbritannia, ikke er den personen firmaet har påstått at han er, skriver The Guardian.

Ifølge sædbanken skulle donor 9623 være den reneste toppkandidaten, med en IQ på formidable 160. Han skulle også være en «internasjonalt anerkjent» trommeslager og jobbe på en doktorgrad i nevrologi.

Familiene til tre barn mellom fire og åtte år, som er resultat av mannens donasjoner, hevder det finnes bevis for at donoren slett ikke er den firmaet har utgitt ham for å være.

- Straffedømt De hevder han er en straffedømt kriminell med alvorlige psykiske problemer. Blant annet skal han være diagnostisert med schizofreni.

- Hvis dette blir bevist, går denne saken fra å være sjokkerende til skandaløs, sier advokat James Fireman, som representerer de tre familiene, til Toronto Star.

Sædbank-firmaet nekter for å ha gjort noe galt.

- Selskapet er bransjeledende og jobber etter alle standarder for hvordan de trygt og forsiktig kan hjelpe barnløse familier med å få barn, skriver firmaets advokat Ted Lavender i en epost til The Guardian.

De tre barnefamiliene reiser et samlet krav mot sædbanken på rundt 100 millioner norske kroner.

Feilsendt epost Deres påstander, som ikke er rettslig bevist, har utspring i at donorens epostadresse ble sendt familiene ved en feil i 2014.

Familiene ble bekymret etter å ha gjort undersøkelser av donoren på nettet. De hevder donoren er diagnostisert med schizofreni, narsissistisk personlighetsforstyrrelse og at han lider av grandiose vrangforestillinger.

- Det ble bare verre og verre. Det var som om drømmen ble til et mareritt, sier en av foreldrene bak søksmålet.

Familiene hevder også å ha funnet ut at donor 9623 er en 39 år gammel mann som har sonet åtte måneder i fengsel for et væpnet ran begått i 2005.

Varsler flere søksmål Ifølge saksøkerne, søkte mannen om å få bli sæddonor i år 2000, men ble da ikke avkrevd å føre beviser for sin identitet. Han skal ha solgt sperm fram til 2014.

Familiene bak søksmålet ønsker at sædbanker skal undersøke sine donorer bedre, og sjekke både medisinsk tilstand og kriminelt rulleblad.

Ytterligere to søksmål mot firmaet er varslet fra berørte familier i USA og Storbritannia.