SKEPTISK TIL KUTT: Leder i LO, Hans Christian Gabrielsen er skeptisk til NAV-kuttene. Video: Ingrid Cogorno / Dagbladet. Vis mer Vis mer

Statsbudsjettet 2018

- Igjen er det sårbare grupper. Igjen er det de ledige som blir rammet

Leder i LO hardt ut mot statsbudsjettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi kommer ikke utenom å måtte kritisere dem for de smålige kuttene som faktisk foreslås. Igjen er det sårbare grupper. Igjen er det de ledige som blir rammet, sier leder i LO, Hans Christian Gabrielsen til Dagbladet, om forslaget til statsbudsjett som ble lagt fram i dag.

Han påpeker at dette handler om at regjeringen nå ønsker å gå fra tre års opptjening til ett års opptjening for å være kvalifisert for dagpenger.

- Det betyr at det er mange som faktisk risikerer å falle utenfor, som tidligere kunne kommet inn i NAV-systemet, kvalifisert, og vært en del av ledighetsstatistikken - med tilgang på ressursene som finnes der, sier Gabrielsen, og legger til:

- Det risikerer de nå å komme utenfor, og da faller de inn i helt andre ytelser. Sjansen er stor for at mange kommer varig utenfor arbeidslivet. Det håper jeg stortingsflertallet bidrar til å rette opp i.

Ifølge NAV mottar 58,608 personer dagpenger i Norge.

LO-lederen er bekymret for at kommunene ender opp med regninga for kuttene i dagpengeordningen.

- Regninga blir ikke borte, sier Gabrielsen.

Mindre til dagpenger

Det blir satt av over 300 millioner kroner mindre til dagpenger på budsjettet for 2018 enn for i år.

Dagpengebevilgningen for neste år er på drøyt 13 milliarder kroner.

I saldert budsjett for 2017 var denne posten på om lag 16,3 milliarder kroner. Men de faktiske utgiftene til denne posten er nå anslått å bli lavere, 14,7 milliarder kroner, skriver NTB.

Det er ikke det eneste kuttet som er blitt kritisert. Blant annet legges det opp til kutt i NOAS sin rettshjelpordning på 1,1 millioner kroner, kutt i antallet kvoteflyktninger Norge skal ta i mot, fjerning av skatteklasse 2. og økt makspris for barnehage.

- Ansvarlig budsjett

NHO-leder Kristin Skogen Lund er derimot svært fornøyd med det foreslåtte statsbudsjettet.

FORNØYD: NHO-leder Kristin Skogen Lund er fornøyd med at pengebruken reduseres. Video: Ingrid Cogorno. Vis mer

- Det er et ansvarlig budsjett. Man reduserer kraftig i veksten i pengebruken, og det er helt nødvendig. Det er et tegn på at norsk økonomi er i ferd med å normalisere seg.

- Kutter de pengebruken nok?

- Ideelt sett kunne det kanskje blitt kuttet enda mer. Vi er overrasket over at de faktisk kutter så mye som de gjør. Så vi må si oss fornøyd med dette nivået nå, svare hun.