<strong> POPULÆRT LAND:</strong>  Island, med sine geysirer og merkverdige natur, er et populært reisemål for mange. Landet har også vunnet kåringen verdens fredeligste land fire ganger på rad. Foto: Scanpix
POPULÆRT LAND: Island, med sine geysirer og merkverdige natur, er et populært reisemål for mange. Landet har også vunnet kåringen verdens fredeligste land fire ganger på rad. Foto: Scanpix Vis mer

Igjen kåret til verdens fredeligste - Derfor er Island så annerledes

- Vi snakker ikke om krig, sier kjent islending.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Island har blitt kåret til verdens mest fredelige land av tenketanken Institute for Economics and Peace.

Dette for fjerde gang på rad, med solid margin til Norge som endte på en 13. plass, i kåringen som baserer seg på verktøyet Global Peace Index (GPI).

Her benytter instituttet totalt 23 faktorer for å rangere verdens land etter hvor fredelige de er, deriblant militære utgifter, kriminalitet, terrorhendelse og antall drap, skriver Independent.

- Et lite, velstående land Vinneren overrasker ikke noen, aller minst islendingene selv.

- Jeg tror at hovedfaktorene for at vi gjør det bra på slike kåringer er at vi er et lite, velstående land som gir svært dårlige kår for forbrytere. Det er ikke mange steder å gjemme seg fra politiet, og det er få utfartssteder, sier Island-kjenner og grunnlegger av nettstedet Islandsk.no, Albert Einarsson.

Kun en gang i historien har islandsk politi drept en forbryter i en skuddveksling. Landet har heller ikke hatt betydelige problemer med narkotikakriminalitet siden 70-tallet, skriver BBC om tendensen de den gang løste ved å gi bøter i 90 prosent av tilfellene.

Har ikke hær Øya skiller seg ytterligere ut ved å ikke ha noen stående hær. Dette er en viktig årsak til at landet befinner seg på motsatte ende av lista sammenlignet med det voldsherjede Syria.

- Vi har bare politi og en kystvakt. Vi snakker ikke om krig, og det tror jeg det at vi ikke har noen hær er en viktig del av. Det blir ikke et tema, sier Einarsson.

Han legger til at selv om landet tidligere har deltatt i internasjonale militære aksjoner, men at de bare har vært representert gjennom myke virkemidler.

- I FN-operasjoner, samt USAs krig i Irak, har vi bare sendt ned helsepersonell. De få som faktisk blir soldater reiser til andre steder, som Norge, for å verve seg der, sier Einarsson om hvorfor Island topper lista.

- Liten forskjell på folk Einarsson legger vekt på at det er relativt lite forskjell på folk på Island, finanskrisen til tross, noe som bidrar til å holde nasjonen fredelig.

En studie utført av universitetet i Missouri, der kun 1.1 prosent av de deltagende oppga seg selv som overklasse, understøtter dette.

- Den største forskjellen etter finanskrisen i 2008 er at folk ikke har like stor tiltro til etablerte politiske partier som før. Dette kommer blant annet fram gjennom at Piratpartiet har hatt målinger der de har hatt høyest oppslutning i landet, sier Albert Einarsson.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer