Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Igjen og igjen nektet Thorkildsen å svare på spørsmålet: - Vi har rett til å vite det

Opposisjonen sier de snart begynner å lure på om Thorkildsen har kommet med usannheter.

VARSLINGSSAKEN: Byrådene er samlet på Rådhuset i Oslo for å legge fram byrådets forslag til kommunebudsjett for 2019. Oppmerksomheten er rettet mot skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV), som det er kommet varsler mot. Video: Oslo kommune Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Inga Marte Thorkildsen var under skarp kritikk i Oslo bystyre i dag. Underveis i møtet informerte byrådsleder Raymond Johansen om at det nå er kommet enda et varsel mot byråden - dermed er tallet på varsler tre.

Johansen bekreftet også at Thorkildsen har bedt Astrid Søgnen, direktør i Utdanningsetaten, om å trekke seg.

Det har Søgnen sagt hun ikke vil. Hennes forhold til Thorkildsen har vært utfordrende over lang tid.

Krevde svar

Bystyret krevde i dag at Thorkildsen redegjorde for følgende sitat, gitt til en rekke medier:

«Når politiske føringer er gitt og beslutninger er tatt, har jeg savnet samarbeidsvilje og lagarbeid for å få dette gjennomført etter intensjonen. Dessverre har vi opplevd for mange eksempler på det motsatte og det er problematisk for videre utvikling for Oslo-skolen».

Dersom en etat ikke følger politisk styring, slik Thorkildsen antyder, så er det veldig alvorlig, ble det slått fast fra talerstolen.

Men Thorkildsen ville ikke fortelle bystyret hva hun konkret siktet til. Gjentatte ganger fikk hun spørsmålet, alle ganger unnlot hun å konkretisere hvilke politiske føringer som eventuelt ikke er gjennomført av etaten.

- Jeg skal svare så raskt jeg kan, men jeg må passe på styringsprinsipper og taushetsplikten, svarte Thorkildsen fra talerstolen.

VARSLINGSSAKEN: Varslingssaken mot Inga Marte Thorkildsen blir diskutert i bystyret. Video: Oslo kommune Vis mer

Saida Begum (H) var ikke fornøyd:

- Bystyret har rett til å vite det dersom signaler ikke følges opp av Utdanningsetaten, sa hun.

- Jeg må be om forståelse for at vi må avvente på grunn av forholdet vi står i, svarte Thorkildsen.

SV-byråden ville heller ikke svare på hva hun har gjort for å forbedre det mye omtalte dårlige forholdet til Utdanningsetaten.

- Jeg ber om forståelse for at det er vanskelig for meg å gå i dybden i dette gitt den situasjonen vi står i, svarte hun Nicolai Øyen Langfeldt (H).

Se episoden i videoen øverst i saken!

Oppgitt opposisjon

Både Begum og Øien Langfeldt rister på hodet etter Thorkildsens holdning.

- Det er svært betenkelig at en byråd kan komme med såpass alvorlige påstander som at en etat nekter å følge opp flere politiske føringer og beslutninger, men nekte å peke på et eneste eksempel som dokumenterer hennes påstand selv etter gjentatte spørsmål fra bystyret om det de to siste ukene, sier Begum til Dagbladet.

- Jeg må si det er skuffende at vi spør og spør, men ikke får noe svar, verken av Thorkildsen eller byrådslederen. Byråden forteller at hun har flere eksempler på «det motsatte at samarbeidsvilje og lagarbeid». Da er det minste bystyret fortjener å få svar på hvilke eksempler det er snakk om, sier Øien Langfeldt.

Søgnen vil ikke kommentere

Astrid Søgnen vil selv ikke kommentere opplysningene om at hun skal ha blitt bedt om å trekke seg frivillig.

- Jeg vet at Raymond Johansen ga opplysninger om mitt arbeidsforhold fra bystyrets talerstol i dag. Jeg holder fast på at jeg ikke kommenterer mitt arbeidsforhold, skriver hun i en e-post til Dagbladet.

Dagbladet har gjort kjent at Thorkildsen aldri har vurdert sin habilitet knyttet til hennes tidligere arbeidsgiver, noe byrådsleder Raymond Johansen i går sa var et personlig ansvar for en byråd. Dette er et sentralt moment i varselet mot byråden.

VIL IKKE SVARE: Inga Marte Thorkildsen ønsker ikke å svare på spørsmål som omhandler avsløringene om varsler mot henne. Reporter: Arnhild Aass Kristiansen. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer

Spørsmålet som melder seg …

Eirik Lae Solberg, gruppeleder for Høyre i Oslo, kaller dagens seanse i bystyret for «uforståelig».

- Hvordan tolker du det at hun svarer på spørsmålene fra dere?

- Jeg legger til grunn at hun har belegg for det hun sier, at hennes styringssignaler har vært motarbeidet og ikke fulgt opp. Men hun må jo svare på dette snart. Hvis ikke melder spørsmålet seg om det virkelig stemmer at hun har gitt noen styringssignaler som ikke er fulgt opp. Vi begynner å stille oss spørsmålet om hvorfor det er så vanskelig å gi eksempler, sier han til Dagbladet.

I tre anonyme varsler beskyldes skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) for blant annet mobbing og trakassering, og flere regel og lovbrudd. Som Dagbladet tidligere har skrevet, er det kommet påstander om brudd på taushetsplikten og «gravelegging» av brysomme dokumenter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!