HARDT KRITISERT: Visepresident under George W. Bush, Dick Cheney, var en av de fremste pådriverne for den amerikanske invasjonen i Irak i 2003. Nå får han gjennomgå etter å ha kritisert Obamas Irak-politikk i en kronikk. Foto: AP Photo/Ron Edmonds
HARDT KRITISERT: Visepresident under George W. Bush, Dick Cheney, var en av de fremste pådriverne for den amerikanske invasjonen i Irak i 2003. Nå får han gjennomgå etter å ha kritisert Obamas Irak-politikk i en kronikk. Foto: AP Photo/Ron EdmondsVis mer

- Igjen og igjen viser historien at du tok feil

Republikanske krigsarkitekter med Dick Cheney i spissen i hardt vær for nye Irak-påstander.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): I løpet av kort tid har terrorgruppa Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) tatt kontroll over store områder i Irak, som storbyen Mosul. De har også angrepet viktige oljeanlegg.

Irakiske myndigheter ber USA om å gå til luftangrep mot de militante ekstremistene. USAs president, Barack Obama, sa i dag at USA er klare for å gå inn med «målrettede militære handlinger», og at de sender opp til 300 militære rådgivere til landet.

Den kaotiske og voldelige situasjonen i Irak kommer mer enn ti år etter at USA og daværende republikanske president, George W. Bush, invaderte landet og mer enn tre år etter at USA trakk ut sine siste soldater fra landet. På hjemmebane i USA er Bushs arkitekter bak krigen mest opptatt av å forsøke å skyve all skyld for situasjonen over på Obama.

Anklager Obama - Sjelden har en amerikansk president tatt så feil og om så mye på bekostning av så mange, skriver Bushs mektige visepresident, Dick Cheney og datteren Liz i et innlegg i Wall Street Journal.

Og Cheney snakker ikke om Bush. Han angriper Obama for å ha trukket amerikanske styrker ut av Irak og mener hans svake utenrikspolitikk er skyld i styrken til ISIL.

- Han virker ubekymret uvitende eller likegyldig  til at en styrking av al-Qaida representerer en klar og nåværende fare for USA. President Obama virker bestemt på å forlate embetet i forvissning om at han har tatt USA ned et hakk, skriver Cheney.

Han skriver imidlertid ikke at det var Bush som undertegnet avtalen om å trekke amerikanske styrker ut av USA i 2008, eller at al-Qaida ikke hadde tilhold i Irak før amerikanske styrker under Bushs kommando styrtet regimet til Saddam Hussein.

Cheney er heller ikke alene. Sentrale folk som Bushs viseforsvarsminister, Paul Wolfowitz, Bushs FN-ambassadør John Bolton, senator John McCain og speaker i Representantenes hus, John Boehner, har med ulike innfallsvinkler forsvart sine egne handlinger eller lagt skylda for situasjonen på Obama.

- Feil igjen og igjen Men nå har selv den konservative TV-kanalen til Fox News, som i stor grad er republikanernes hjemmebane, inntatt en aggressivt kritisk holdning til Cheney og hans allierte.

- Igjen og igjen viser historien at du tok feil, sa det profilerte nyhetsankeret, Megyn Kelly da hun på aggressivt vis konfronterte Cheney med hans innlegg i Wall Street Journal.

Hun listet opp en rekke av Cheneys påstander og spådommer fra hans tid i Det hvite hus som har vist seg å være tvilsomme eller fullstendig feilaktige, som at Saddam Hussein hadde masseødeleggelsesvåpen, at amerikanske soldater ville «bli mottatt som frigjørere», at irakiske opprørere sang på siste verset i 2005.

- Vi har brukt nesten en billion dollar der, 4500 amerikanske liv har gått tapt der. Hva sier du til dem som mener du tok så feil om så mye på bekostning av så mange? spurte Kelly.

KRITISK: Den profilerte Fox News-journalisten Megyn Kelly overrasket Cheney med særdeles kritiske spørsmål. Foto: Reuters/Mario Anzuoni
KRITISK: Den profilerte Fox News-journalisten Megyn Kelly overrasket Cheney med særdeles kritiske spørsmål. Foto: Reuters/Mario Anzuoni Vis mer

- Du må gå tilbake og se på historien. Vi arvet en situasjon hvor ingen tvilte på omfanget av Saddams involvering i masseødeleggelsesvåpen. Vi hadde en situasjon etter 11. september hvor vi var bekymret for et oppfølgingsangrep, sa Cheney, som tydelig ble overrasket over det aggressive spørsmålet.

- Ikke hør på Cheney Demokratenes majoritetsleder, Harry Reid, tok fra gulvet i Senatet også et voldsomt oppgjør med anklagene.

- Etter alle disse åra har ikke deres forslag forandret seg. De er i en tidsboble. Til arkitektene bak Irak-krigen, som nå er så ivrige på å tilby sine ekspertanalyser vil jeg si: Takk, en nei takk. Dessverre har vi allerede prøvd deres måte, og det var den største utenrikspolitiske tabben i vårt lands historie, sier Reid.

Han navnga blant annet Cheney og Wolfowitz.

- Hvis det er en ting dette landet ikke trenger, så er det å ta råd fra Dick Cheney om krig. Å være på feil side av Dick Cheney er å være på rett side av historien, sier Reid.

Den demokratiske senatoren stemte selv for invasjonen i Irak i 2003.

- Jeg er lei meg for at jeg ble lurt, men det ble jeg. Og det var en feil av meg å stemme for den krigen, sier han i et intervju med Huffington Post.

FEIL SIDE: Den demokratiske senatoren Harry Reid mener ingen bør lytte til Cheney når han snakker om krig. Foto: Chip Somodevilla/Getty Images/AFP
FEIL SIDE: Den demokratiske senatoren Harry Reid mener ingen bør lytte til Cheney når han snakker om krig. Foto: Chip Somodevilla/Getty Images/AFP Vis mer