- Igjen peker forholdene mot ny renteøkning

Ferske SSB-tall styrker troen på renteøkning i juni.

NY RENTEØKNING: Økonomer mener forholdene nå peker mot en ny renteøkning. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
NY RENTEØKNING: Økonomer mener forholdene nå peker mot en ny renteøkning. Foto: Tore Meek / NTB scanpixVis mer

På morgenkvisten fikk vi konsumprisindeksen for april, som viste at kjerneinflasjonen (KPI-JAE) hadde falt til 2,6 prosent, ned fra 2,7 prosent i mars. Både Handelsbanken Capital Markets og markedet hadde sett for seg en litt større nedgang, til 2,5 prosent i april. Norges Bank ventet 2,4 prosent.

«Dermed fortsetter kjerneinflasjonen å holde seg høyere enn Norges Bank har anslått, og avviket ble altså noe større i april. Igjen peker forholdene her hjemme mot en ny renteøkning, som altså Norges Bank har tydelig varslet vil komme i juni», heter det fra økonomene i Handelsbanken Capital Markets i morgenrapporten.

Nordeas spådom

Nordea Markets på sin side ventet i forkant et fall i den underliggende inflasjonen fra 2,7 prosent over året i mars til 2,4 prosent over året i april.

«Den primære grunnen til den lavere prisveksten er at påsken faller i april mot mars i fjoråret. Det er spesielt prisene på mat som trekker ned. Norges Bank la en del vekt på tegn til noe høyere inflasjon enn ventet på møtet i går, så et tall fortsatt over Norges Bank trekker i retning av høyere renteprognosen», skriver analytiker Joachim Bernhardsen i morgenrapporten.

Samtidig peker han på at effekten av en tiendel er liten og at vekst/kapasitetsutnytting og internasjonal usikkerhet nok bety mer.

Mer om tallene

Konsumprisindeksen (KPI) steg ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) 0,4 prosent fra mars til april 2019.

Tolvmånedersendringen i KPI var 2,9 prosent i april, mens det ifølge en sammenstilling utført av TDN Direkt på forhånd var ventet oppgang på 2,8 prosent.

Kjerneinflasjonen (KPI-JAE), som er konsumprisindeksen korrigert for avgiftsendringer og energivarer, steg 0,5 prosent i april.

Andre økonominyheter:

Meglerhus: Du kan tjene gode penger på å gjøre som Røkke
Skal selge 400 boliger under markedspris
Hotel Cæsar-skaper kutter med åtte millioner