Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset i Storbritannia:

- Ignorerer du rådene, kan folk dø

«Vi har et ansvar for å konfrontere Covid-19», skriver Londons ordfører.

ORDFØRER: Londons ordfører Sadiq Khan. Foto: PA photos / NTB Scanpix
ORDFØRER: Londons ordfører Sadiq Khan. Foto: PA photos / NTB Scanpix Vis mer

«LONDON: Dette er av avgjørende betydning: Ikke forlat hjemmet ditt med mindre du har en veldig god grunn. Ikke gå på jobb eller bruk offentlig transport, med mindre du gjøre en kritisk jobb. Hvis du ignorerer disse rådene kan folk dø.»

Dette skriver Londons ordfører Sadiq Khan på Twitter lørdag kveld.

Han legger ikke skjul på hvor alvorlig han tar coronakrisa.

I Storbritannia er det registrert 233 dødsfall som følge av coronaviruset og over 5000 personer er smittet.

KØ: London-borgere står i kø utenfor dagligvarebutikken Aldi 21. mars 2020. Foto: PA Photos / NTB Scanpix
KØ: London-borgere står i kø utenfor dagligvarebutikken Aldi 21. mars 2020. Foto: PA Photos / NTB Scanpix Vis mer

Skrekkrapport

Her til lands varslet statsminister Erna Solberg om de mest inngripende tiltakene i fredstid allerede for halvannen uke siden. Det tok Storbritannias statsminister Boris Johnson nesten ei uke før han selv strammet inn øyrikets egne coronatiltak etter å ha sett en skrekkrapport.

Fram til da hadde Storbritannia hatt langt mindre restriksjoner enn resten av Europa. Rapporten sa at hele 260 000 briter kunne dø som følge av den pågående coronakrisa, med mindre Storbritannia endret kurs.

Britiske myndigheter hadde opprinnelig håpet at de skulle kunne håndtere situasjonen ved at store deler av befolkningen - kanskje så mange som 60 prosent - ble smittet og utviklet immunitet til coronaviruset.

Tidligere denne uka ba Johnson spesielt beboere i storbyen London om å følge myndighetenes råd, da virusets spredning i hovedstaden er noen uker foran andre deler av landet.

HÅPFULL: Storbritannias statsminister Boris Johnson håper å kunne rulle tilbake coronatiltakene de har innført om tolv uker. Video: AP Vis mer

Bønn til britene

I Twittermeldinga legger ordfører Khan med et innlegg han har skrevet i avisa The Guardian. Der skriver han at viruset er den største sosiale krisa, helsekrisa og økonomiske krisa siden andre verdenskrig.

- Selv om vi bare er i begynnelsen av prosessen med å bremse spredningen, vil vi leve med konsekvensene i mange år framover.

Videre skriver borgermesteren at «vårt største ansvar er å redde liv. Den største trusselen for liv er hvis sykehusene blir overfylt», skriver han, noe man kan se i Italia, det hardest rammede landet i Europa og nå episenteret for viruset.

Hans bønn til britene er å lytte til ekspertene; Unngå sosial kontakt, jobb hjemmefra om mulig, unngå offentlig transport om mulig og ikke delta på sosiale samlinger.

På egen hånd stengte Wales, Skottland og Nord-Irland skolene, og onsdag fulgte Boris Johnson etter og annonserte at alle skoler i Storbritannia skulle stenge fredag denne uka.

Dagen skolene ble stengt, varslet Johnson også om at det blir lenge til neste pubtur. Pubene utgjør en helt sentral sosial arena for mange briter, og stengningen tydeliggjør alvoret i situasjonen. Også restauranter, kinoer, teatre og treningssentre måtte lukke dørene. Restauranter får imidlertid fortsatt lov til å servere takeaway.

- Livet har forandret seg og vi må alle lære å leve annerledes for en stund, skriver Khan.

Britenes morsdag

Boris Johnson frykter helsevesenet kan bli overbelastet om britene har nærkontakt med mor på morsdagen søndag og ber folk ta en videosamtale istedenfor.

Søndag er det morsdag i Storbritannia. Statsministeren ba innbyggere lørdag kveld innstendig om å holde fysisk avstand, og sa at den beste gaven mor kan få er å ikke få besøk, melder BBC.

Det offentlige helsevesenet i Storbritannia vil nå sende 1,5 millioner høyrisikopersoner brev med instruks om å holde seg isolert i 12 uker

Dette inkluderer personer som har fått organtransplantasjoner, lever med alvorlige luftveislidelser eller har spesifikke kreftformer som blod- eller beinmargskreft.

- Vi vet ikke hvor lenge dette vil vare. Det kan antakelig bli mange måneder. Men vi gjør det ikke bare for vår egen helse. Vi gjør det for våre kjære som kan dø om vi ikke gjør det, og for vår heroiske helsetjeneste som trenger vår hjelp, skriver ordfører Khan.

LONDON: Mari Maldal studerer krigsstudier og filosofi ved Kings College i London. Hun er ikke fornøyd med mengden informasjon hun har fått. Video: Privat. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Stikk til Trump

Ordføreren bekymrer seg også for de økonomiske konsekvensene av viruset, og sier at «vi trenger en koordinert, global økonomisk respons på viruset». Videre kommer han med et stikk til den amerikanske presidenten, Donald Trump.

Trump har flere ganger de siste dagene omtalt coronaviruset som «det kinesiske viruset», trolig i et forsøk på å sverte Kina. De første tilfellene av viruset ble oppdaget i byen Wuhan i Kina.

- Dette viruset er ikke «det kinesiske viruset». Det respekterer ikke landegrenser og vil påvirke alle land på jorda. Med Donald Trump som avviser USAs tradisjonelle lederrolle, faller ansvaret for å bringe verdensledere sammen på oss og andre europeiske ledere, skriver Londons ordfører.

BORIS: Mandag strammet Storbritannias statsminister Boris Johnson inn på coronatiltakene. Video: AP Vis mer

Hjemløse får hotell

Hundrevis av hjemløse i London blir innlosjert på hotell for å beskyttes mot coronaviruset, kunngjorde ordfører Khan lørdag ettermiddag.

- Coronavirusutbruddet rammer alle i London, og vi må gjøre alt vi kan for å ivareta alles helse - også de som hver natt sover i hovedstadens gater, sa han lørdag.

Det er rundt 1100 hjemløse i London, viser tall fra i fjor. Fra fredag kveld er tre hundre rom på to hoteller gjort tilgjengelige de neste tolv ukene for at de skal slippe å sove på gata under pandemien.

- Jeg er fast bestemt på å gjøre alt jeg kan for å sikre at dem, sammen med alle andre i London, den beste beskyttelsen som mulig.

Hele Norges coronakart