29 DREPT: Selskapet fikk advarsler om at metangassnivåene i gruven var for høye, men valgte å ignorere dem. Det fikk fatale følger. Foto: IAIN MCGREGOR / AFP PHOTO / NTB scanpix
29 DREPT: Selskapet fikk advarsler om at metangassnivåene i gruven var for høye, men valgte å ignorere dem. Det fikk fatale følger. Foto: IAIN MCGREGOR / AFP PHOTO / NTB scanpixVis mer

Ignorerte 21 advarsler om gass i gruve

29 gruvearbeidere ble drept i eksplosjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 2010 valgte Pike River Coal company å ignorere advarsler om for høyt nivå av metan i gruven sin. Det kostet 29 arbeidere livet, skriver Sky News.

En rapport fra granskningen av ulykken kom ut i dag, og den konkluderer med at jakten på profitt overskygget hensynet til sikkerhet i gruven.

- Selskapet feilet fullstendig i arbeidet med å beskytte arbeiderne sine, sa New Zealands statsminister, John Key.

Antatt døde Gruvearbeiderne skal ha vært halvannen kilometer fra utgangen da første eksplosjon skjedde, så skal flere eksplosjoner ha fulgt. De 29 i gruven ble antatt døde.

I rapporten fra The Royal Commission blir myndighetene kritisert for å ha for dårlig oversikt over sikkerheten på arbeidsplasser i landet.

Arbeidsminister Kate Wilkinson valgte å fratre sin stilling som følge av rapporten.

Selskapet kritiseres i samme rapport for å kun ha hatt to inspektører som ikke hadde kapasitet til å holde tilstrekkelig kontroll med sikkerheten i gruven.

Ble advart av arbeiderne I løpet av syv uker før katastrofen fikk Pike River Coal 21 advarsler fra gruvearbeidere om at metangassnivåene hadde nådd for høye nivåer, høye nok til en eksplosjon. I tillegg fikk de 27 advarsler om farlige nivåer, men som ikke var eksplosive.

For å kunne fortsatt å jobbe, omgikk til og med noen av arbeiderene sensorene som fanger opp metangassnivået. Ved for høye nivåer ville utstyret de trengte i gruven slutte å fungere.

En av årsakene til den fatale ulykken skal ha vært at en ventilasjonsvifte var plassert i minen, snarere enn ved utgangen der den skulle vært plassert.

Hva som forårsaket antennelsen av gassen er uvisst, men en pumpe skal ha blitt slått på rett før eksplosjonen. Det spekuleres i om denne kan ha avgitt en gnist.

Pike River Coal er nå konkurs. Tidligere sjef for selskapet, Peter Whittall har sagt seg ikke-skyldig på 12 tiltalepunkter.