Mystisk sykdom:

Ignorerte feberen - endte opp slik

Først ble Tina Pattersons (51) fingre og tær blå. Så begynte organene hennes å svikte.

SVARTE FINGRE: Tina Patterson ignorerte de feberaktige symptomene. Det skulle hun virkelig ønske hun ikke hadde gjort. Foto: Jam Press
SVARTE FINGRE: Tina Patterson ignorerte de feberaktige symptomene. Det skulle hun virkelig ønske hun ikke hadde gjort. Foto: Jam Press Vis mer
Publisert

I om lag ei ukes tid etter at Tina Patterson (51) fra Edinburgh i Skottland var coronasyk i mars, kjente hun på feberaktige symptomer.

Ei stund valgte hun å ignorere feberen, og tok Paracet for å døyve smertene. Det skriver nyhetsbyrået Jam Press.

Men så begynte 51-åringen å føle seg dårligere. Hun beskriver symptomer som smerter, utmattelse og kalde føtter.

Da ringte Tina ambulansen.

Mystisk sykdom

Da ambulansearbeiderne kom, skal de ikke ha klart å finne pulsen i pekefingeren hennes. Dermed ble hun henvist til sykehuset i Edinburgh.

Der skal legene ha stusset over 51-åringens symptomer.

Mens de gjennomførte en rekke tester, forteller Tina at hun plutselig ble rammet av sterke smerter i fingrene.

ALVORLIG: Tina Patterson (51) overlevde den dramatiske natta på sykehuset. Foto: Jam Press
ALVORLIG: Tina Patterson (51) overlevde den dramatiske natta på sykehuset. Foto: Jam Press Vis mer

Organene hennes skal ha vært i ferd med å svikte, og Tina ble sendt til intensiven. Ektemannen Stuart (59) ble bedt om forberede seg på det verste.

Legene trodde angivelig ikke at Tina kom til å klare seg gjennom natta.

Selv om Tina overlevde den kritiske tilstanden, kunne legene fremdeles ikke finne ut av hva som var årsaken til problemene.

Svarte fingerspisser

Det de kunne fortelle, ifølge 51-åringen, var at det hadde dannet seg blodpropper i blodet, og at blodforsyningen til organer og lemmer hadde blitt begrenset.

Mens Tina lå på sykehuset, skal hun ha fått flere blodoverføringer. Hun måtte også gjennomgå nyredialyse, som renser blodet for avfallsstoffer.

Den 3. mai ble hun skrevet ut fra sykehuset. Ting virket å gå bedre, men tidlig i juni begynte Tinas fingerspisser å bli svarte.

Det kan ifølge Store medisinske leksikon være et tegn på manglende blodforsyning. Svarte fingre er også et tegn på vevsdød (nekrose).

Noen av tærne hennes skal også ha vist tegn på det samme.

Måtte amputere

Tina ble på ny innlagt på sykehus, og denne gangen måtte hun operere.

Åtte av fingrene hennes ble amputert, noe som betyr at 51-åringen ikke lenger kan bruke hendene som før.

NEKROSE: Noen av Tinas tær viser også tegn på vevsdød (nekrose). Det kan hende hun blir nødt til å amputere fire av tærne sine. Foto. Jam Press
NEKROSE: Noen av Tinas tær viser også tegn på vevsdød (nekrose). Det kan hende hun blir nødt til å amputere fire av tærne sine. Foto. Jam Press Vis mer

- Det har vært en berg-og-dal-bane. Det har ikke helt sunket inn ennå, sier Tina til nyhetsbyrået Need To Know.

Hun forteller at hun ikke har sett på hendene sine etter at fingrene ble amputert, og beskriver hele opplevelsen som «et mareritt».

- Stuart har sett på det, men jeg har ikke orket ennå. Livene våre har blitt snudd opp ned. Da fingrene mine ble svarte, så bare så jeg på dem og lurte på om det var virkelig. Det føltes ikke som om det var ekte, ikke før de kuttet dem av, sier hun, ifølge Jam Press.

- Gjør alt for meg

Nå er ektemannen Stuart nødt til å ta vare på Tina døgnet rundt. Han har tatt seg fri fra jobben slik at han kan støtte kona si.

- Han må gjøre alt for meg, fra å kle på meg til å mate meg, se etter huset og gi meg medisiner. Jeg kan ikke bruke hendene mine, og nå må jeg kanskje amputere fire av tærne mine også. Da sitter jeg i rullestol og kan ikke gå særlig langt. Det er mye for ham, men han klager aldri.

51-åringen sier hun har fått enormt med støtte fra sine kjære.

- Jeg har blitt overveldet av godhet, noe som har holdt meg gående. Både venner og familie har overrasket meg. De har kommet for å holde meg med selskap og tatt med både kort og gaver til meg. Det har holdt meg positiv gjennom hele denne situasjonen.

Legene følger nøye med på situasjonen, for å se om Tina trenger å amputere flere fingre eller tær. Hun får også fysioterapi og ergoterapi.

Vil advare andre

Neste uke skal stingene fjernes fra hendene, og da vil hun se hvordan de «nye» hendene hennes ser ut.

STÅR FREM: Oli London identifiserer seg ikke lenger med sitt britiske opphav. Video: Oli London/Youtube. Rød Løper/Celina Morken Vis mer

Ifølge Tina skal legene ha sagt at det kan komme til å ta måneder før hun føler seg som seg selv igjen.

- Akkurat nå har jeg ingen anelse om hva framtida vil bringe. Det blir en skikkelig lang prosess, men jeg kommer til å klare det, sier hun.

Nå håper Tina at det at hun deler sin egen historie får andre til å ta faresignalene mer på alvor.

- Jeg bare avfeide smertene og tok Paracet, og jeg skulle virkelig ønske at jeg ikke hadde gjort det. Hvis historien min hjelper én person, vil jeg bli fra meg av glede, sier hun.

Venner av Tina og Stuart har startet en innsamlingsaksjon på vegne av 51-åringen, slik at hun kan tilpasse seg til et nytt liv uten fingre.

- Tina måtte operere vekk deler av åtte fingre, og venter - bokstavelig talt - på at noen av tærne hennes skal falle av. Ingen av oss kan forestille oss hvordan hun har det, skriver venninna Lisa Haydon på nettsida.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer