Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ignorerte kreftfaren i 20 år

Ny rapport slår fast at arbeidsforholdene ved UiO gjorde Frode Olsgard uhelbredelig kreftsyk.

UHELBREDELIG KREFTSYK: Arbeidsforholdene ved Biologisk institutt ved Universitetet i Oslo havnet for alvor i offentlighetens søkelys i sommer da Dagbladet skrev om professor Frode Olsgard, en mangeårig ansatt ved instituttet, som har utviklet uhelbredelig lungekreft. Nå viser en ekstern granskning at Olsgard hele tiden har hatt rett i sin påstand om at kreften skyldes arbeidsforholdene ved Universitetet. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet
UHELBREDELIG KREFTSYK: Arbeidsforholdene ved Biologisk institutt ved Universitetet i Oslo havnet for alvor i offentlighetens søkelys i sommer da Dagbladet skrev om professor Frode Olsgard, en mangeårig ansatt ved instituttet, som har utviklet uhelbredelig lungekreft. Nå viser en ekstern granskning at Olsgard hele tiden har hatt rett i sin påstand om at kreften skyldes arbeidsforholdene ved Universitetet. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Dagbladet skrev i sommer om professor Frode Olsgard (53) som har utviklet uhelbredelig lungekreft etter å ha jobbet med stoffet formaldehyd på laboratoriet ved Biologisk Institutt ved Universitetet i Oslo (UiO) i 30 år.

Selv har Olsgard alltid ment at det er arbeidsforholdene ved laboratoriet som har medført at han fikk kreftsykdommen.

Nå har han fått det bekreftet.

Ny rapport
En ny rapport feller nemlig en nådeløs dom over både arbeidsforholdene ved Biologisk institutt, og rutinene for helse, miljø og sikkerhet ved UiO.

Det var først etter at professoren fremmet et oppreisningskrav mot Universitetet, at Kunnskapsdepartementet ba om en grundig utredningen knyttet til arbeidsforholdene ved det Biologiske instituttet.

- Bakgrunnen for denne konkrete rapporten er et søksmål om erstatning, som håndteres av Kunnskapsdepartementet, sier universitetsdirektør ved Universitetet i Oslo, Gunn-Elin Bjørneboe til Universitas.

Det eksterne firmaet Safetec Nordic ble engasjert i arbeidet med granskningen i begynnelsen av september. Nå er rapporten deres klar.

Den er på 25 sider, og konkluderer med at:

• Kjemikaliesikkerheten ved laboratoriet har vært kritikkverdig fra midten av 80-tallet helt fram til i år.

• Instituttledelsen har blitt informert om problemene gjentatte ganger opp gjennom åra.

God nyhet
- Ved UiO har det vært en gjennomført likegyldighet til vår helse og hvilke farer vi har utsatt oss for. Som ansatt ved UiO har man måttet godta elendig HMS-forhold, eller finne seg et annet sted å jobbe. Det har blitt utøvet grov uforstand gjennom minst 30 år. Som følge av dette er mitt liv ødelagt, sa Olsgard til Dagbladet i sommer.

Han ønsker ikke å gi ytterligere kommentarer i forbindelse med denne saken nå, men ifølge hans advokat Per Erik Bergsjø, gir den nye rapporten han en endelig bekreftelse på det han alltid har trodd.

- For Olsgard er dette en god nyhet. Det er en bekreftelse på det han har ment i 30 år: at arbeidsmiljøet ved UiO er helseskadelig og at universitetsledelsen hele tiden har visst det, men ikke gjort noe med det, sier advokat Bergsjø til Dagbladet.

Varslet
Rapporten slår også fast at «så seint som i 2009 er en rekke tidligere påpekte mangler og problemer fortsatt uløst, som for eksempel eksponering av de ansatte for kjemikalier og manglende rutiner.»

Olsgard fortalte til Dagbladet i sommer at han gjentatte ganger har forsøkt å varsle Universitetsledelsen om arbeidsforholdene, men at han aldri ble tatt på alvor.

GOD NYHET:  I mer enn 30 år har professor Frode Olsgard forsøkt å varsle UiO om forholdene på laboratoriet ved Biologisk Institutt der han har arbeidet som marinbiolog. Nå fastslår en ny rapport at arbeidsforholdene ved instituttet er helseskadelige. Olsgard ønsker ikke å kommentere saken nå, men ifølge sin advokat, Per Erik Bergsjø, er dette «en god nyhet som bekrefter det Olsgard alltid har trodd».  Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet
GOD NYHET: I mer enn 30 år har professor Frode Olsgard forsøkt å varsle UiO om forholdene på laboratoriet ved Biologisk Institutt der han har arbeidet som marinbiolog. Nå fastslår en ny rapport at arbeidsforholdene ved instituttet er helseskadelige. Olsgard ønsker ikke å kommentere saken nå, men ifølge sin advokat, Per Erik Bergsjø, er dette «en god nyhet som bekrefter det Olsgard alltid har trodd». Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet Vis mer

- Jeg ba dem om å gjøre min sak kjent ved UiO for at alle skulle bli klar over hvor farlig det er å arbeide med formalin uten skikkelig avtrekk, noe de ennå ikke har gjort. Det gjør meg frustrert, sa Olsgard den gang.

At stoffet formaldehyd, brukt til desinfeksjon og som konserveringsmiddel, kunne framkalle kreft, ble bekreftet tidlig på 80-tallet. I 1991 ble det klassifisert som kreftframkallende. Likevel har instituttledelsen gjort lite for å bedre sikkerheten rundt bruken av stoffet. I den nye rapporten fra Safetec Nordic konkluderes det med at:

«Kartleggingen har avdekket en organisasjonskultur preget av uklare ansvarsforhold og ansvarsfraskrivelse, både på institutt og fakultetsnivå».

- Vil følge opp
Universitetsdirektør Gunn-Elin Bjørneboe, sier til Universitas at de tar situasjonen svært alvorlig.

- Dette er en rapport som forteller at det har vært en mangel på bevissthet rundt arbeidet med helse, miljø og sikkerhet på Biologisk institutt. Vi fikk rapporten i dag, og skal sette oss ned med instituttledere og fakultetsledelsen og gå gjennom rapporten i detalj. Jeg vil også involvere hovedverneombud, hovedtillitsvalgte og Studentparlamentet, og raskt innkalle disse til møter, sier hun til studentavisen.

Universitetsdirektøren lover også at rapportens resultater vil bli fulgt nøye opp.

- Vi må komme opp med en konkret tiltaksplan på kort og lang sikt. Det er forhold som er påpekt i rapporten som er alvorlige, og det må vi ta tak i. Dette går på ledelse i alle nivåer. Vi må få en kulturendring i forhold til å ha bevissthet om hva HMS er, sier Bjørneboe.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media