Ignorerte pårørendes bønn: - Smakløst

Familien til en av de drepte i fredagens terrorangrep ser helst at Boris Johnson ikke slår politisk mynt på den tragiske hendelsen.

VALGKAMP: Boris Johnson får kritikk for å bruke terrorangrepet i London på fredag i valgkampen. Foto: Ben Stansall / AFP / NTB scanpix
VALGKAMP: Boris Johnson får kritikk for å bruke terrorangrepet i London på fredag i valgkampen. Foto: Ben Stansall / AFP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Terrorangrepet på London Bridge fredag har preget nyhetene og samtalen i den britiske offentlighet og britisk politikk i helga.

23 år gamle Saskia Jones og 25 år gamle Jack Merritt ble knivstukket og drept av gjerningsmannen, som er identifisert som 28 år gamle Usman Khan.

Han var terrordømt og gikk med fotlenke etter å ha blitt løslatt halvveis ut i sin 16 år lange dom i desember i fjor. Han ble dømt for å planlegge et bombeangrep mot børsen i London.

Bønn fra familien

Terrorangrepet skjedde på et kritisk tidspunkt i britisk politikk, nemlig i innspurten på valgkampen. 12. desember går britene til urnene, i et valg som blir svært viktig for utfallet av brexit, den gordiske knuten britiske politikere ennå ikke har klart å løse.

Og det var høyst sannsynlig derfor at familien til drepte Jack Merritt gikk ut og ba om at det ikke ble slått politisk mynt på drapene.

- Vi er helt sikre på at Jack ikke ville ønsket at denne forferdelige, isolerte hendelsen skulle brukes som et påskudd for regjeringen til å innføre enda flere drakoniske straffer for fanger, eller for å holde dem fengslet lenger enn nødvendig, het det i en uttalelse fra familien, ifølge CNN.

- Jack levde etter prinsippene sine: Han trodde at folk kunne gjøre opp for seg og bli rehabilitert - ikke hevn - og han tok alltid underdogens side.

Merritt var tilsatt ved universitetsprogrammet Learning Together, som jobbet for rehabilitering av tidligere innsatte.

Kritiserer Labour

Familiens bønn ser ut til å ha falt for døve ører, for Boris Johnson har allerede plukket opp hansken.

For gjerningsmannen ble altså nylig løslatt etter å ha sonet rundt halve dommen han ble idømt i 2012.

Skylden for det legger Boris Johnson på sine politiske motstandere i Labour.

Han mener nemlig tidligere Labour-regjeringer har ført en politikk som gjør at farlige kriminelle som Khan kan bli løslatt på prøve.

- Ifølge loven måtte han bli løslatt på grunn av ordningen med automatisk tidlig løslatelse, som han ble dømt under. Det var realiteten og det ble innført av Labour med støtte fra Jeremy Corbyn og resten av partiet, sier Johnson, ifølge The Guardian.

- Jeg synes det er sinnssykt, jeg synes det er frastøtende, at personer som er så farlige som denne mannen skal få lov til å være ute etter å ha sonet bare åtte år og derfor kommer vi til å endre loven.

70 dømte terrorister er løslatt fra fengsel i Storbritannia, ifølge tall fra nyhetsbyrået AP. Justisdepartementet sier de vil gå gjennom prøveløslatelsene av terrorister snarlig, og Johnson ønsker altså å stoppe prøveløslatelser om han beholder makta.

DREPT: 23 år gamle Saskia Jones og 25 år gamle Jack Merritt mistet livet etter terrorangrepet på London Bridge. Video: Privat. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

- Smakløst

Til avisa The Times sier Johnson at for alle lovbrudd knyttet til terrorisme og ekstremisme må straffen fra dommeren være tiden som faktisk sones, skriver NTB.

- Om man dømmes for en alvorlig forbrytelse bør det være en obligatorisk minimumsdom på 14 år, og noen bør aldri bli løslatt, sier Johnson.

Statsministeren mener disse endringene kunne ha hindret fredagens angrep, og han tror det kan stoppe framtidige angrep.

- Disse endringene vil raskt bli gjort neste år om jeg er statsminister og har flertallet i parlamentet bak meg, sier Johnson.

Det har fått Johnsons politiske motstandere til å reagere. De anklager statsministeren for å gjøre nettopp det familien ikke ønsket: Å slå politisk mynt på terrorhandlingen.

- Her har du et samfunn som står sammen på en fantastisk måte og så prøver statsministeren å gjøre dette til en valgkampsak med en eneste gang. Jeg synes det er smakløst, sier lederen for liberaldemokratene, Jo Swinson.

OVERMANNET: Disse dramatiske bildene viser hvordan forbipasserende overmannet London-angriperen. Video: Privat. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

- Ikke politisering

Jeremy Corbyn, hovedmålet for Johnsons angrep, sa under et intervju med Sky News at han «ikke nødvendigvis» synes personer som har blitt dømt for terrorisme skal sone hele straffen.

- Jeg mener det avhenger av omstendighetene, det avhenger av dommen, men, og dette er viktig, det avhenger av hva de har gjort i fengsel. Jeg mener det må gjennomføres en undersøkelse av hvordan fengselsvesenet vårt fungerer, og hva som skjer med dem når de blir løslatt, sier Corbyn.

Utenriksminister Dominic Raab avviser at De konservative forsøker å slå politisk mynt på terrorhandlingen.

- Ingen ønsker at dette blir politisert. Etter det vi har sett, både i dette valget og i det forrige, med personene som er involvert, så tror jeg ikke noen vil mene at å ta de nødvendige grepene for å beskytte folk og sette deres interesser i første rekke - og som den overordnede prioriteringen - er å politisere, sa Raab, ifølge The Guardian.

På Twitter går også Jacks far, David Merritt, knallhardt ut mot de britiske tabloidavisene Daily Mail og Daily Express, som skriver på forsidene at Boris Johnson nå går etter løslatte jihadister.

«Ikke bruk min sønns død, og hans kollegers bilder, til å fremme deres ondskapsfulle propaganda. Jack var mot alt dere står for - hat, splittelse og ignoranse».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer