Igor og Petter nektes ekteskap

- Selvstendige næringsdrivende har ikke samme rettigheter, sier bonden Petter Bjørnli.

NEKTES EKTESKAP: Petter Bjørnli (t.h.) er bonde og selvstendig næringsdrivende og har for lav inntekt til å inngå ekteskap med sin russiske kjæreste Igor. Han mener selvstendige næringsdrivende ikke har de samme rettigheter som andre lønnsmottakere. Her fra Igors besøk i Bindal i fjor sommer. (FOTO: PRIVAT)
NEKTES EKTESKAP: Petter Bjørnli (t.h.) er bonde og selvstendig næringsdrivende og har for lav inntekt til å inngå ekteskap med sin russiske kjæreste Igor. Han mener selvstendige næringsdrivende ikke har de samme rettigheter som andre lønnsmottakere. Her fra Igors besøk i Bindal i fjor sommer. (FOTO: PRIVAT)Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): Petter Bjørnli er en bonde i Bindal kommune i Nordland som hadde forhåpninger om å inngå ekteskap med sin russiske kjæreste Igor Dubasov. Men UDI nekter fordi inntekten er for lav, skriver Nationen.

Den 43 årige bonden møtte russiske Igor for fire år siden på internett, og etter at den nye ekteskapsloven ble innført i januar søkte paret Utlendingsdirektoratet om å inngå forlovelse.

Igor Dubasov (40) får ikke komme til Norge fordi Bjørnli har en skattbar inntekt på drøyt 190 000, det er i underkant av 25 000 for lite ifølge UDIs regler som gjelder ekteskap mellom norske og utenlandske statsborgere.

Formue medberegnes ikke
- Jeg trodde ikke mine egne øyne da jeg fikk se avslaget fra UDI. Selv om inntekten jeg står oppført med er for lav, så ligger det jo helt andre verdier til grunne, sier Bjørnli. Han har investert store summer i gården i Bindal og har derfor avskrevet store summer, og deretter blitt oppført med en lavere inntekt.

- Jeg eier jo flere eiendommer og har en formue, men det står ingenting i regelverket til UDI at formuen skal medberegnes i saksprosessen, sier Bjørnli og føler at det hele er flisespikkeri fra UDIs side.

Han vil i utgangspunktet ikke at det skal legges for mye fokus på at det er et homofilt ekteskap som skal inngås, men at man skal legge vekt på urettferdige regler for selvstendige næringsdrivende. Spesielt bønder og fiskere.

- Ville kanskje gått lettere med en russisk kvinne
- Det er jo ikke sensasjonelt i seg selv at det er to menn som skal gifte seg, sier han og legger vekt på at han selv ikke har følt at UDI har hatt fordommer i denne saken.

- Jeg han ikke noe grunnlag for å si at det er fordommer inne i bildet, men min mor har sagt klart i fra at om det var en russisk dame jeg skulle gifte meg med så ville det kanskje gått lettere.

Igor Dubasov har vært på besøk på gården i Bindal flere ganger, og Bjørnli og hans familie har lenge gledet seg til å få russeren på plass i Nordland. Dubasov har en universitetsutdannelse innefor næringslivsektoren og jobber i dag for en stor russisk bedrift som foredler landbruksprodukter.

- Igor ville jo vært en enorm ressurs for lokalmiljøet her i Bindal, han har også veldig lyst til å drive gården sammen med meg.

Petter Bjørnli har nå fått en rådgiver i arbeids- og inkluderingsdepartementet til å se på saken, og håper de kan bistå videre.

Bonderomantikk
- Det har vært en lang prosess hvor det har vært veldig vanskelig å få saksbehandleren min hos UDI i tale. Da jeg tok opp avslaget spurte de om jeg ikke bare kunne reise til ambassaden i Moskva og gifte meg der. Russland anerkjenner ikke ekteskap mellom homofile, så de viser jo i seg selv at de ikke er opplyst.

Det er jo nesten Jakten på kjærligheten dette Bjørnli, skikkelig bonderomantikk.

- Ja bare at jakten er over og nå må man hale inn byttet, humrer Bindal-bonden.