IGUANA OG SLANGENE:

Iguanaens kamp mot slangedøden forbauser millioner. Men alt er kanskje ikke slik det ser ut til å være

- Men det er likevel et fantastisk filmklipp. 

EN KAMP MELLOM LIV OG DØD: En iguana havner i en fryktinngytende situasjon da en rekke slanger ser den ut som et tilsynelatende lett bytte. Planet Earth II ser du hver søndag klokka 21.00 på BBC Earth. Video: BBC / Planet Earth Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I klippet, som du kan se øverst i saken, klarer en haviugana på utrolig vis å unnslippe sin sikre død, da flere slanger ser den ut som byttet sitt og går til angrep.

- En «fryktelig sprek» iguana

BBC Earth publiserte klippet på sin egen YouTube-kanal 8. november. I skrivende stund er det spektakulære klippet sett over to millioner ganger. I beskrivelsen skriver de at «Dette har aldri blitt filmet før!»

Petter Bøckman er zoolog og universitetslektor ved Naturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo, og er selv forbauset over klippet - og dyret.

- Denne haviguanaen var fryktelig sprek, vanligvis har ikke krypdyr evnen til å løpe så fort og så lenge. Krypdyr har mye dårligere kondis enn pattedyr. Her snakker vi dog om en haviguana som er vant til å holde pusten lenge under vann, noe som kan ha hjulpet den, forteller han til Dagbladet.

Flere enn ett dyr som er filmet

Han vil likevel påpeke at det nok ikke bare er én og samme haviguanaen man ser på klippet:

- Sannsynligvis har flere haviguanaer ramlet ned klippen, og så har de i etterkant klippet det sammen til én film. Når man lager naturfilmer så kan man ikke bare vente i ødemarken på at noe stort tilfeldigvis skal skje rett foran linsa.

Men:

- Dette er en film av noe som er et naturfenomen. Iguanaene har havnet der på egenhånd. Dette fenomenet gjentar seg hvert år, og er noe som stadig foregår.

Ulike vinkler - og dyr?

Mike Gunton er executive produser for «Planet Earth II». Han forteller Dagbladet at iguanajakten blir filmet i et «master klipp» som følger en individuell iguana, men at de andre vinklingene og detaljene er filmet med et annet kamera.

- De ulike kameravinklene er deretter redigert sammen for å fortelle hver jakts historie, fra både slangens og iguanaens perspektiv. Den siste jakten, hvor en nyklekket iguana havner i midten av slangene, er bygget rundt én iguana i «master klippet», som utfylles med «cutaways»- og «pickup» -klipp.

På videre spørsmål fra Dagbladet om hvorvidt det er flere dyr vi ser i klippet, henviser BBC til sitatet over.

Ikke tilfeldig med naturfilmer
Bøckman sammenligner klippet med andre, kjente naturfilmscener, hvor tilsynelatende utrolige og tilfeldige fenomener, er nøye gjennomtenkte fra filmteamets side.

- For eksempel skjer det hvert år at gnuer må krysse ei elv i Namibia og dermed blir de spist av krokodiller. Det er forferdelig dramatiske greier. Om man vil lage en naturfilm av dette så er det bare å dra dit og sette opp en haug med kameraer i det tidsrommet på fire dager hvor dette skjer i året. Og så filme alt du kan.

Et annet eksempel er, ifølge Bøckman, løver som jakter på elefanter.

- Dette skjer om natta, én gang i året, når en elefantflokk passerer et visst sted. Der er det én enkelt løveflokk som har spesialisert seg på å jakte på elefanter.

Ifølge Bøckman må altså det være et fenomen som gjentar seg naturlig for at det skal være mulig å fange det på film. I denne filmen må gjentagelsen være at haviugana-egg klekker og faller ned til slangene på dette stedet.

- Vi heier alltid på den svakeste part

Det gjør ikke klippet mindre spektakulært, ifølge Bøckman, da det vi uansett får se virkelig er én haviguana som unnslipper slangedøden.

- Når slangen hugger etter iguanaen, bommer og treffer steinen, så er det i utgangspunktet utrolige dramatiske ting som har foregått, og det er vanvittig flott at det er festet på film.

Bøckman tror at en grunn til at klippet har blitt såpass populært, er fordi det viser Darwins grunnleggende «struggle for existence».

- Vi heier alltid på den svakeste part i slike sammenhenger, avslutter han.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer