Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Iguanene faller med kuldegradene

Sliter med å klamre seg til trærne i Florida-kulda.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Innbyggerne i Florida i USA har fått kuldesjokk den siste tiden. Men kanskje ikke like stort sjokk som den kaldblodige Iguana-reptilen.

Nyhetsbyrået AP skriver at dyret går inn i en dyp søvn når temperaturene faller ned under 10 grader Celsius. Ifølge eksperter slås bokstavelig talt kroppene deres av.

Det skaper et stort problem for de små fargeskiftende krabatene- de faller rett og slett ned fra trærne de klamrer seg fast i til vanlig - og dundrer ned i bakken.

Sjekk været for Florida her.

Kortslutter

- Kroppene deres kortslutter og de bare faller ned av trærne. Det skjer som oftest om natta, sier Ron Magill ved Miami Metrozoo.

Men heldigvis dør ikke vanligvis iguanene av kulde- og fallskadene. Når temperaturene stiger mot morgenen igjen mykner de stive kroppene til og de nærmest våkner til live igjen.

I mellomtiden, i «fryst» tilstand, skifter de til en gråaktig farge.

Tiner til live

Florida har hatt rekordlave temperaturer ned mot minus ti grader den siste tida. Og dersom de lave temperaturene holder seg stabile over tid kan mange reptiler dø.

- De kan være i fryst tilstand i mellom fire og ti timer før de må tine opp igjen for å overleve, sier Magill.

Flere eksperter ser ikke med så stor uro på at mange av dyra kan omkomme: Det har den siste tida kommet så mange dyr til at flere ønsker å bremse iguanveksten noe, melder AP.

TILSYNELATENDE DØD: En iguan ser omkommet ut der han ligger med magen opp ved et tre i en park i Florida. Men når temperaturene stiger våkner en del igjen - mens andre dør.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media