Ike den andre?

NEW YORK (Dagbladet): Kjeder Bill Clinton seg i Det hvite hus? Anonyme medarbeidere sier til The New York Times at presidenten for tida blir mer engasjert av golf enn av store politiske tanker. Noen tror de neste tre åra blir som Eisenhowers andre periode, en reformpause med blomstrende økonomi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skarpest uttrykker den skandaliserte presidentrådgiver Dick Morris seg: «Før valget lurte mange på om Clinton ville bevege seg til høyre eller til venstre, men ingen trodde han ville falle i søvn,» sier han. Morris måtte gå av da det like før valget i fjor ble avslørt at han likte å sutte på tærne til en prostituert. Han gir ikke lenger presidenten råd.

  • Men før skandalen var Morris en kreativ bidragsyter til lange, ukentlige drøftinger i Det hvite hus der valgstrategien i stort og smått ble hamret ut. Disse møtene holdes ikke lenger hver uke. Og når de holdes, er de ikke lenger særlig nyttige. «De er mest av alt en mimrestund for presidenten,» sier anonyme medarbeidere. Etter å ha drevet nesten kontinuerlig valgkamp i mer enn 30 år, er det ikke flere valg å stille opp i for den ennå unge Bill Clinton. Etter å ha holdt et høyt tempo utover våren som ble toppet av avtalen med hans republikanske motstandere om å balansere budsjettet, har Clinton satt ned den politiske farten. Han setter av mer tid til å tenke og reflektere. Spørsmålet er om han tenker på golf eller politikk. Om det er medarbeiderne uenige.
  • Denne beskrivelsen irriterte presidenten såpass at han på sin lengste pressekonferanse hittil, som han holdt like før jul, lovet at 1998 kom til å bli enda mer aktivt enn 1997 hadde vært. Han la vekt på at han nå kunne konsentrere seg om langsiktige problemer etter at han har bidratt til å få Amerika økonomisk på fote igjen med lav arbeidsløshet, lav inflasjon og lav rente. På sin pressekonferanse nevnte han spesielt tiltak for å motvirke klimaforandringene, opprustning av utdanningsysstemet i USA og sikring av trygdeordningene for eldre og syke. På den internasjonale arena trekker han fram utvidelsen av NATO.
  • Og til trøst for presidenten konkluderer New York Times sin analyse med at inntrykket av mindre aktivitet i hvert fall delvis skyldes at Bill Clinton har lært å være president. Han er sikrere og kjappere når han tar avgjørelser. Mestrer kort og godt jobben bedre. Men i høst er det bare Saddam Hussein som har klart å sette fart i Det hvite hus. En observatør sier at Det hvite hus er bemannet med krigstidsgeneraler og ikke slike som gjør sitt beste arbeid i fredstid.
  • Det er mulig at Bill Clinton ikke føler det store behovet for å være den politiske virvelvinden han begynte som. I popularitetsmålingene ligger han tilsynelatende bom fast på 60 prosent, som er imponerende for enhver president.
  • Det hender også at Clinton offentlig blir litt melankolsk, særlig i taler som holdes i små forsamlinger på sein kveldstid. Da kan han snakke om savnet av Chelsea som er flyttet ut til vestkysten der hun studerer ved Stanford University. Til trøst fikk Clinton en hundevalp til jul. En tre måneder gammel sjokoladebrun labradorvalp som skal vokse opp som Nasjonens Første Hund og lyde navnet Buddy, «Kompis» på norsk. Det var president Harry Truman som sa at «hvis du skal ha en venn i Washington, må du skaffe deg hund».
  • Men de som tar den ettertenksomme Clinton til inntekt for at han allerede nå er en ferdig mann i amerikansk politikk, kan gjøre opp regning uten vert. I politikken er han den opprinnelige Comeback Kid som kan overraske slik han overlistet Newt Gingrich etter katastrofevalget i 1994.

Clinton er dessuten omringet av granskinger på alle kanter. Kenneth Starr borer i Whitewater og republikanerne hamrer løs på Clinton og Al Gores pengeinnsamling til valgkampen i fjor. Og så skal Paula Jones ha sin dag i retten den 27. mai neste år der saken gjelder om daværende guvernør Bill Clinton blottet seg for henne på et hotellrom i Little Rock og ba om munnsex. Presidenten har så visst mye han kan tenke på hvis han blir lei av golfen.

«Gutten er smart, og han er tøff,» sier Robert S. Strauss som er en av Clintons rådgivere.