Ike herjer i Havanna

Texas i kriseberedskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Orkanen Ike er i morgentimene i ferd med å nå Cubas hovedstad Havanna, etter å ha herjet på øystatens østlige del og etterlatt minst fire døde, melder AP.

Mange har fryktet store ødeleggelser i millionbyen, hvis bebyggelse for en stor del består av gamle skjøre hus fra kolonitida, og de fleste av dem som ikke er evakuert, holder seg innendørs.

Kategori 1

På sin ferd over Karibias største øy er Ike nå svekket til å være en kategori 1-orkan, etter at den slo inn over østkysten for et døgn siden som en kategori 3, med bølger på opptil 20 meter. Maksimum vindhastighet er nå 130 km/t.

Ifølge statlig kubansk TV ble en eldre kvinne drept da huset hennes raste ned over henne, mens to menn fikk elektrosjokk mens de holdt på å demontere ei antenne på et tak. Ytterligere en mann ble drept av et tre som blåste over ende.

Tils sammen 1,2 millioner er nå evakuert i det som virker som en godt planlagt aksjon fra myndighetenes side, etter at Karibia gjentatte ganger de seinere åra er blitt plaget av stormer og orkaner.

Det er bare ei ukes tid siden orkanen Gustav gjorde store skader vest på øya, og opprydningsarbeidet pågår fremdeles.

600 døde

FORTROPPEN: Ike begynner så smått å piske mot havna i Havanna i morgentimene. Foto: REUTERS/SCANPIX
FORTROPPEN: Ike begynner så smått å piske mot havna i Havanna i morgentimene. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

På naboøya Hispaniola har imidlertid den seinere tidas mange stormer forårsaket katastrofe, og anslagsvis 600 mennesker har omkommet i Haiti, der redningsarbeidet er svært vanskelig.

Leger Uten Grenser, som har et hjelpeteam i det svært fattige landet, har befolkningen lite tilgang på mat og rent vann, og flom gjør at hjelpeorganisasjonene ikke når fram til mange av de trengende, ifølge talsperson Francois Servranckx.

Imens ser det ut til at Florida, som har vært i unntakstilstand de siste dagene, vil gå klar av stormen. Isteden står området rundt Mexicogolfen fra Louisiana til den meksikanske grensa, i fare for å bli rammet, og flere distrikter er satt i kriseberedskap, skriver Houston Chronicles nettutgave.

New Orleans, som ble rasert av orkanen Katrina for tre år siden, opplevde så seint som i forrige uke å bli evakuert da Gustav slo inn over Sørstatene.

Kan få nye krefter

Selv om Ike er svekket på sin ferd over Cuba, kan den øke i styrke når den kommer over varme havområder i Mexicogolfen, og i USA er man ikke villige til å ta sjanser med tidligere katastrofer friskt i minnet.

Prisen på råolje har steget som følge av frykten for hva Ike kan gjøre med oljeinstallasjonene i golfen, skriver AP.

Ike herjer i Havanna
I SIKKERHET: Evakuerte kubanere venter på stormen i et tilfluktslokale i Playa Giron. Til sammen 1,2 millioner er evakuert i det som karakteriseres som en godt planlagt aksjon fra myndighetenes side.
FOLK OG FE I SIKKERHET: Lokale fra Playa Giron 180 km sørøst for Havanna flytter en gris til et sikkert sted før Ike slår til.