Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

IKEA angrer på kvinnediskriminering

Fjernet kvinner fra katalog i Saudi-Arabia.

RETUSJERT: På bildet til høyre har kvinnen blitt fjernet ved hjelp av et redigeringsprogram. Foto: AP Photo /Ikea via Scanpix Sweden
RETUSJERT: På bildet til høyre har kvinnen blitt fjernet ved hjelp av et redigeringsprogram. Foto: AP Photo /Ikea via Scanpix Sweden Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): IKEA har fått mye uønsket oppmerksomhet etter at flere kvinner har blitt retusjert bort i selskapets katalog i Saudi-Arabia.

Katalogen ser i utgangspunktet lik ut i alle land, men møbelgiganten har lagd en egen versjon for det strengt konservative muslimske landet.

I den saudiske utgaven har nesten alle kvinnene og mange jenter blitt retusjert bort fra bildene. Mens katalogene i andre land har fire designere på forsiden, er det kun tre i den saudiarabiske utgaven. En kvinnelig designer er fjernet fra bildet.

Legger seg flate På et annet bilde er en kvinne med øredobber, bare føtter og en liten utringning blitt til en mann med svarte sokker.

Nå legger IKEA seg helt flate, skriver BBC.

- Ekskluderingen av kvinner i den saudiarabiske IKEA-katalogen er i konflikt med verdiene til selskapet, sier IKEA i en uttalelse. 

De vil nå gå gjennom sine rutiner.

- Vi støtter fundamentale menneskerettigheter for alle mennesker, og vil ikke akseptere noen form for diskriminering, står det videre.

Ifølge møbelgiganten skal «uhellet» ha skjedd fordi IKEA-varehusene i Saudi-Arabia er franchise. Altså er det opp til butikkene i landet å utforme detaljene i katalogen.

I erkekonservative og strengt muslimske Saudi-Arabia har kvinner verken lov til å kjøre bil eller gå alene på gata.

Sørgelig Den svenske handelsministeren Ewa Björling mener IKEA-bildene er et sørgelig eksempel på at landet har «langt igjen å gå» når det gjelder likestilling.

- Kvinner kan ikke retusjeres bort i virkelighetens verden, sier Björling.

Saudi-Arabia har måttet tåle massive protester mot deres behandling av kvinner. Blant annet ble en kvinne dømt til 10 piskeslag for å ha kjørt bil.

En annen kvinne (19) skal ha blitt dømt til 200 piskeslag og et halvt år fengsel etter å ha blitt voldtatt 14 ganger av syv menn.

19-åringen blir straffet for å ha oppholdt seg i en bil tilhørende en mann hun ikke er i slekt med, under overgrepet. Saudisk segregasjonslovgivning forbyr menn og kvinner som ikke er i slekt å ha kontakt.