IKEA-bombemann ble sluppet løs etter eksplosjon

Tysk politi etterlyser denne mannen. Ingen ekstratiltak i IKEAs seks butikker i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tysk politi gikk søndag ut med en fantomtegning av mannen som er mistenkt for å stå bak eksplosjonen inne i et IKEA-varehus i Dresden fredag ettermiddag.

Det er fjerde gang på mindre enn to uker at IKEA-varehus i Europa er rammet av sprengstoff mens det har vært kunder og ansatte i forretningene.

Samme mann? - Vi vil finne ut om det kan dreie seg om samme attentatmann eller samme gruppe, sier politijurist Lorenz Hase i Dresden til nyhetsbyrået AFP.

IKEA i Norge ble varslet om eksplosjonen i Dresden samme kveld.

Lørdagshandelen i den svenske møbelgigantens seks forretninger i Norge gikk som normalt.

- Det kan ha vært  kunder som har tatt opp dette med vårt personale, uten at jeg har fått noen rapporter om det. Det eneste jeg har sett var et spørsmål på Facebook lørdag til oss i IKEA i Norge om sikkerhet i butikkene her i landet. Det er den eneste reaksjonen jeg har regisertert så langt på IKEAs Facebook-gruppe med 60 000 medlemmer, sier kommunikasjonsrådgiver Håvard Løkke IKEA Norge til Dagbladet.

Ingen ekstratiltak Han svarte på vegne av norske IKEA at selskapet har kontroll med sikkerheten her.

- Når slikt som dette i Dresden skjer, blir IKEA over hele verden varslet rutinemessig. IKEAs globale sikkerhetsteam vurderte at det ikke var grunnlag for ekstra tiltak her i landet på bakgrunn av det som har skjedd i Dresden. Vi vurderte også på egenhånd at våre godt innarbeidede sikkerhetsrutiner var gode nok foran lørdagshandelen, sier kommunikasjonsrådgiver Løkke til Dagbladet.

Etter stengetid hver kveld går sikkerhetspersonell gjennom hvert varehus.

Den norske IKEA-ledelsen er selvsagt ikke bekvem med det som har skjedd i Dresden nå fredag og i Gent i Belgia, Eindhoven i Nederland og Lille i Frankrike 30. mai.

- Dette er politisaker, og vi har tillitt til at politiet gjør det som er nødvendig. Vår førsteprioritert er alltid sikkerhet for kunder og ansatte. Vi kjenner ikke noe mer til hvem som kan stå bak. Ingen av disse eksplosjonene er blitt varslet. Lyspunktet er at ingen er blitt alvorlig skadde i disse eksplosjonene, sier Løkke.

For et par år siden ble IKEA på Slependen tomt for folk midt i åpningstiden på grunn av en trussellapp som ble funnet i kjøkkenavdelingen.

Den saken kommer under kategorien guttestreker.

To skadd i Dresden I Dresden fredag ble to personet lettere skadd av trykket og sjokket da eksplosiver ble utløst inne i kjøkkenavdelingen.

Politijurist Lorenz Hase i Dresden-politiet sier at det var en mann cap og solbriller som løp i retning utgangen rett etter eksplosjonen.

Han lot seg stoppe av en IKEA-ansatt, og derfor har politiet fått godt nok signalement til å lage en fantomtegning. Mannen fikk tillatelse til å forlate varehuset.

IKEAs sentrale talskvinne Camilla Melby vil ifølge expressen.se ikke kommentere saken i Dresden.

-  Vi har alltid høy sikkerhet, så dette er ikke noe spesielt. Vi opprettholder bare den høye standarden vi alltid har, sier IKEA-talskvinnen.