MØBELTRØBBEL: Ikea skal ha benyttet underleverandører som i tur brukte slavearbeidere. Nå har selskapet fått Ernst&Young til å gjennomgå praksisen som skal ha foregått 25-30 år siden. Foto: MARKUS SCHREIBER/AP
MØBELTRØBBEL: Ikea skal ha benyttet underleverandører som i tur brukte slavearbeidere. Nå har selskapet fått Ernst&Young til å gjennomgå praksisen som skal ha foregått 25-30 år siden. Foto: MARKUS SCHREIBER/APVis mer

Ikea brukte underleverandører med slavearbeidere

Politiske fanger lagde deler for møbelgiganten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det dreier seg om innkjøp gjort for 25-30 år siden, og det er mulig politiske fanger fra det tidligere Øst-Tyskland ble utnyttet, skriver Ikea i en pressemelding. 

Ernst & Young Etter at media begynte å sjekke saken nærmere for en tid tilbake, fikk Ikea revisjonsselskapet Ernst & Young til å se nærmere på saken. Siden mai i år har de gått gjennom 20 000 dokumenter fra Ikeas interne arkiver, samt 80 000 dokumenter fra tyske føderale og statlige arkiver. 

I tillegg er 90 personer, som enten jobbet for Ikea før murens fall eller på annen måte var vitner til datidens hendelser, blitt intervjuet. 

Ikea ønsker med andre ord å understreke at de tar saken alvor.

Indikasjon på slavearbeid «Utredningen indikerer att politiske og kriminelle fanger var innblandet i deler av komponent- eller møbelproduksjonen hos leverandører som leverte til Ikea», står det blant annet i pressemeldingen. 

Det skal dessuten ha vært personer innenfor møbelgiganten som visste om praksisen. 

- Vi beklager dypt at dette kunde skje. Å bruke politiske fanger i produksjonen har aldri vært akseptert innenfor Ikea-konsernet. På den tiden hadde vi ikke dagens velutviklede kontrollsystemer, og det er klart at det ikke ble gjort tilstrekkelig for å forhindre denne type produksjonsforhold blant våre leverandører i DDR, sier Jeanette Skjelmose, leder for bærekraftig drift i Ikea sentralt.

Andre tider Ikea utfører i dag over 1000 kontroller årlig for å forsikre seg om at underleverandørene produserer varene på en forsvarlig måte. De følger en såkalt IWAY-standard.

- Vi anser at dagens IWAY-standard, vårt nære samarbeid med våra leverandører og vårt omfattende kontrollsystem, inklusive de eksterne inspeksjonene, effektivt minker risikoen for at noe lignende skal skje igjen, fortsetter Jeanette Skjelmose.

IKEA-konsernet har, i samråd med den tyske organisasjonen UOKG, en forening for ofre for kommunistiske diktaturer, besluttet å donere et økonomisk bidrag til organisasjonens vitenskapelige forskningsprosjekt om tvangsarbeid i DDR.