Ikea etterforskes av EU. Mistenkes for skattefusk i milliardklassen

- Alle selskaper, store som små, multinasjonale eller ei, skal betale sin del av skatten.

ETTERFORSKES: EU-kommisjonen åpner etterforskning av Nederlands skatteregime for IKEA. Foto: Jonathan Nackstrand / AFP / NTB Scanpix
ETTERFORSKES: EU-kommisjonen åpner etterforskning av Nederlands skatteregime for IKEA. Foto: Jonathan Nackstrand / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): EU-kommisjonen har åpnet en etterforskning av Nederlands skatteregime for den svenske møbelgiganten Ikea. Det opplyser kommisjonen i en pressemelding.

Grunnen er mistanke om at Nederland har gitt Ikea ulovlige skattefordeler i landet der svenskeide Ikea har sitt hovedkvarter, skriver NTB.

- Alle selskaper, store som små, multinasjonale eller ei, skal betale sin del av skatten. Medlemsland kan ikke la utvalgte selskaper betale mindre skatt ved å la dem flytte profitten til andre steder på en kunstig måte, sier EUs konkurransekommissær Margrethe Vestager.

Ifølge avisa Financial Times mistenkes Ikea for å ha unndratt nærmere en milliard Euro - i underkant av ti milliarder kroner - i skatt.

EUs gransking av skatteregimet for selskapet Inter Ikea, er den så langt største av et europeisk firma, ifølge Aftonbladet.

Bakteppet for etterforskningen er to skatteavgjørelser tatt i 2006 og 2011. Disse har ifølge EU-kommisjonen ført til en betydelig reduksjon av IKEAs skatteregning i Nederland. Dette kan i tur ha gitt IKEA en fordel som ikke har vært tilgjengelig for andre selskaper i Nederland, skriver NTB.

Det hele kommer etter at den norskfødte EU-parlamentarikeren Eva Joly i fjor hevdet i en rapport at den svenske møbelgiganten har unndratt minst én milliard euro i skatt i perioden 2009-2014.

- Kommisjonen har notert seg rapporten og dens konklusjoner og kommer til å studere den i detalj, skrev talsperson Vanessa Mock i en epost til Dagens Nyheter (DN) den gang.

- Uvanlig aggressivt

Den norskfødte EU-parlamentarikeren Eva Joly, som har stått bak flere større korrupsjonsavsløringer i Frankrike, hevdet at den svenske møbelgiganten hører til de europeiske storkonsernene som har gått aller lengst for å krympe skatten.

- Ikea har et uvanlig aggressivt opplegg, sa Joly til svenske DN.

Hun skal ha fått vekket sin nysgjerrighet da hun hørte Ikeas sjef for corporate finance i 2015 forklare at Ikea ofte blandes sammen med Inter Ikea. Ikea er selve møbelbedriften, mens Inter Ikea eier varemerket, skriver Expressen og fortsetter:

«Den svenske møbelgiganten skapte to separate konsern i et nettverk av datterselskap i Nederland, Liechtenstein og Luxemburg».

Eva Joly og Den Grønne gruppen i EU-parlamentet hevder i sin rapport at Ikea flytter pengene mellom disse selskapene, for å dra fordel av ulike skatteregler i de forskjellige landene, skriver avisa.

Avviser påstandene

Ikea har avvist påstandene og understreket at selskapet betaler sine skatter «i tråd med nasjonale og internasjonale skatteregler».

- I virksomhetsåret 2015 betalte IKEA-konsernet rundt 822 millioner euro (7,9 milliarder kroner) i selskapsskatt globalt, noe som innebærer en effektiv skatt på like under 20 prosent, opplyste talsperson Per Henning til Dagens Nyheter i februar i fjor.

Selskapet ønsker ikke å kommentere påstandene overfor svenske aviser mandag.

- Vi har ikke fått noen som helst informasjon om dette fra EU-kommisjonen. Vi kan derfor ikke kommentere dette, sier Daniela Rogosic, pressekontakt i Ikea-konsernet, til Expressen.

Det har så langt ikke lyktes Dagbladet å få en kommentar fra Ikea.

Inter IKEA Group skriver imidlertid i en epost til NTB at etterforskningen i utgangspunktet er en sak mellom EU-kommisjonen og nederlandske myndigheter, men at selskapet nå vil se nærmere på EU-kommisjonens beslutning og svare på de spørsmålene EU og Nederland måtte ha.

Inter IKEA Group mener selv at skatteregimet har vært i samsvar med EUs regler.

«Det er bra hvis etterforskningen kan få klarhet i og bekrefte dette», heter det i eposten.​

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer