UTEN JOBB: I dag varsler Ikea om at 7500 ansatte må forlate jobbene sine i Ikea. Foto: Ikea
UTEN JOBB: I dag varsler Ikea om at 7500 ansatte må forlate jobbene sine i Ikea. Foto: IkeaVis mer

Sjokkvarsel:

Ikea fjerner 7500 stillinger

I Norge vil Ikea opprette cirka 100 nye stillinger, samtidig som rundt 20 av 3150 stillinger kan bli fjernet.

Møbelgiganten Ikea varsler i dag klokka 11:00 at 7500 av selskapets ansatte globalt må forlate jobbene sine. 650 av oppsigelsene er varslet i Sverige, opplyser Ikea til nyhetsbyrået TT.

- I løpet av de neste tre årene skal vi skape et nytt IKEA. Det innebærer endringer både ut mot kunden og internt i virksomheten, sier Clare Rodgers, administrerende direktør i IKEA Norge.

Transformasjonen i IKEA har for alvor skutt fart. I sommer satte møbelaktøren i gang et treårig endringsprogram, med mål om å endre virksomheten totalt.

IKEA har den siste tiden investert massivt i infrastruktur, for å korte ned leveringstiden og tilby billigere og enklere fraktalternativer enn tidligere. Andre målsettinger er å utvikle eksisterende og nye tjenester, øke digitaliseringen og skape helt nye kundeopplevelser på varehusene.

Fjerner 7500 stillinger

IKEA ser at kunden stiller nye og høyere krav. Det medfører at kravet til kompetanse er i endring.

- Fremover skal vi levere nye tjenester, og vi skal skape helt andre typer opplevelser for kundene våre. Det medfører at vi har behov for en mer effektiv organisasjon, der riktig kompetanse er på plass, slik at beslutninger tas raskt og medarbeidere jobber med det som gir mest verdi for kunden. Derfor begynner vi nå å se på endringer internt i organisasjonen, sier Rodgers.

IKEA globalt anslår at 11 500 nye stillinger vil bli skapt og at rundt 7 500 stillinger kan bli fjernet, samtidig med at stillinger kan bli endret og flyttet på i løpet av de neste to årene. I Norge vil IKEA opprette cirka 100 nye stillinger, samtidig som rundt 20 av 3150 stillinger kan bli fjernet. I tillegg kan noen av dagens stillinger bli endret eller flyttet.

Skal ikke redusere kostnader

Formålet med endringsprogrammet er ikke å redusere kostnader.

- Også IKEA-markeder med høye marginer går nå i gang med å organisere virksomheten for å være relevante, både i dag og om 75 år. Vi må alle gjøre interne grep for å skape bedre kundeopplevelser, både på nett og i varehusene våre, sier Rodgers.

Rodgers vil ha med seg selskapets fagforeningsrepresentanter i det videre arbeidet med gjennomføringen av programmet.

- Vi vil ha gode diskusjoner med verneombud og tillitsvalgte om den videre prosessen. Det blir det aller viktigste fokuset for oss i de nærmeste ukene, sier hun.

- Når skal kuttingen skje?

- Vi er ennå i startfasen og vil først gjøre vårt beste for å utvikle de ansatte vi allerede har, slik at vi kan endre oss med dem vi allerede har, sier Rodgers til Dagbladet.

Hun understreker igjen at Ikea vil gjøre sitt beste for å bevare sine eksisterende arbeidere.

- Dette gjøres fordi kundene har høyere forventninger, sier hun.