Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ikea-gründer Ingvar Kamprad er død

Den svenske møbelmagnaten og mangemilliardæren ble 91 år gammel.

DØDE LØRDAG: Ingvar Kamprad døde lørdag 27. januar 2018. Foto: AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI / NTB Scanpix
DØDE LØRDAG: Ingvar Kamprad døde lørdag 27. januar 2018. Foto: AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ingvar Kamprad døde i går, lørdag. Ikea-gründeren ble 91 år gammel.

Ifølge en pressemelding fra Ikea hadde han de nærmeste rundt seg.

Kamprad blir sett på som et nasjonalikon, har i mange år vært Sveriges rikeste mann og grunnla flatpakkemøbelimperiet Ikea.

91-åringen, som grunnla møbelgiganten Ikea allerede som 17-åring har legendestatus i nabolandet. Mangemilliardæren har lenge vært Sveriges rikeste og blant Europas rikeste menn og hadde i 2007 en formue på rundt 300 milliarder kroner.

- En stor tomhet

Mannen som grunnla Ikea i 1943, var kjent for å leve et svært tilbaketrukket privatliv, men var også omstridt for sin aktivitet i nazistiske organisasjoner under krigen.

Han hylles nå av de som kjente han og jobbet med ham.

- Jeg kjenner en stor tomhet. Jeg fikk beskjeden i dag tidlig. Det var Peter Kamprad (Ingvar Kamprads sønn, journ. anm.) som ringte meg. Alle sønnene er på gården i Småland, sier familiens rådgivere Göran Grosskopf til Expressen.

Han sier dødsfallet var udramatisk.

- Det gikk rolig og stille for seg. Når man er 91 år så er det jo ikke så rart at kroppen gir opp, sier han.

- Vi er utrolig lei oss over Ingvars bortgang. Vi kommer alltid til å huske hans store engasjement og for alltid å ha brydd seg om de mange menneskene. Å aldri gi opp, alltid forsøke og bli bedre og gå foran med et godt eksempel, sier konsernsjef i Inter IKEAGroup, Torbjörn Lööf.

Preget Löfven

Sveriges statsminister Stefan Löfven er også preget. Han kaller Kamprad en «inspirator med stort engasjement så vel internasjonalt som for svensk landsbygd».

- Jeg har mottatt den triste meldingen om Ingvar Kamprads bortgang. Jeg tenker først og fremst på hans familie og alle hans venner. Ingvar Kamprad var en unik entreprenør som har betydd mye for svensk næringsliv og som har gjort hjemmeinnredning tilgjengelig for alle mennesker, og ikke bare et fåtall, sier statsministeren.

Bodde i utlandet
​Ikea bekrefter dødsfallet på sin Twitter.

- Ingvar Kamprad har i stillhet sovnet inn i sitt hjem i Småland. Han ble født i 1926 i Småland, og grunnla Ikea allerede som 17-åring. Ingvar kommer til å bli dypt savnet av sin familie og Ikea-medarbeidere over hele verden.

De siste åra har mye av formuen gått til hans sønner, og i 2015 står han oppført med en formue på godt over 30 milliarder.

I tillegg forlot effektivitetsmesteren Sverige i 1973 for å unngå straffeskatt i hjemlandet. Han har bodd store deler av de siste 40 åra i Sveits og Danmark før han valgte å flytte tilbake til Sverige i 2014.

Ble meldt død

Den svenske kringkasteren Sveriges Radio meldte i november feilaktig at Kamprad var død.

Familiens talsmann og visedirektør for Kamprads stiftelse, sa den gangen at 91-åringen i aller høyeste grad levde.

- Han er ved samme helse som tidligere, sa Per Heggenes til Expressen.

Kamprads mangeårige venn, Bertil Torekull, var blant dem som reagerer på tabben.

- Jeg kan bekrefte at Ingvar sitter ute i sola og tar det lugnt. Selv synes jeg det er en stor skam at man gjør slike feil, sier han til Expressen.

- Selv har jeg aldri vært med på noe likende som avismann, selv om jeg har gjort mange feil, sier Torekull, tidligere sjefredaktør i flere svenske aviser.

Saken oppdateres

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!